PRVO ISTRAŽIVANJE

KAKO ŽIVE HRVATSKE GAY OBITELJI I KAKO DJECA DOŽIVLJAVAJU SVOJE GAY RODITELJE 'Kad sam doznao, meni je to bilo, ono, nešto posebno u vezi mame'

Antonija Maričić, Marina Štambuk, Maja Tadić Vujčić, Sandra Tolić
 Damjan Tadić / CROPIX
Zašto je toliko teško djeci obznaniti seksualnu orijentaciju i kako žive hrvatski gej roditelji donosi nova knjiga “Ja nisam gej mama, ja sam mama”

- Ja djecu odgajam ne kao gej majka, nego kao majka - ispričala je jedna mama lezbijka u istraživanju koje se bavilo upravo roditeljstvom LGB zajednice u Hrvatskoj.

Četiri znanstvenice, Antonija Maričić, Marina Štambuk, Maja Tadić Vujčić i Sandra Tolić, provele su prvo i jedino takvo istraživanje u Hrvatskoj. Ono pruža uvid u vrste i karakteristike obiteljskih zajednica, u kvalitetu roditeljstva, obiteljsku klimu i kvalitetu odnosa, psihosocijalnu prilagodbu djece, kao i u iskustva stigmatizacije i diskriminacije te podršku u suvremenom hrvatskom društvu. Takve obitelji uglavnom nisu prepoznate u postojećim pravilnicima, zakonima i javnim politikama, ni u nevladinim organizacijama koje se bave djecom i obiteljima. A rezultati istraživanja objavljeni su knjizi “Ja nisam gej mama, ja sam mama”, koja je u utorak navečer predstavljena u Zagrebu.

Uloga mame

- Uloga majke jedna mi je od uloga koje me najviše ispunjavaju, jako sam je htjela. Oplemenila me... Mogu nabrojati milijun stvari koje sam naučila kroz nju... I jako mi je lijepo - svjedoči jedna mama.

Zanimljivo je da je većina djece rođena tijekom prijašnjih heteroseksualnih veza, najčešće brakova.

- Trinaestero djece od njih 16 potječe iz ranijeg odnosa. Samo je dvoje djece planirano i rođeno unutar dugotrajnih i stabilnih lezbijskih ili gej zajednica - govore autorice. Osim toga, polovica razvedenih roditelja povezuje svoj izlazak iz braka upravo s otkrivanjem interesa za osobu istog spola.

Domaće znanstvenice otkrile su i kako je, kao i kod heteroseksualnih parova, nova partnerica ili partner u obitelji izazov.

Izlazak iz ormara

- Tako tri partnerice majki koje imaju dijete ili djecu iz heteroseksualnog odnosa imaju roditeljsku ulogu u djetetovu životu. I majke i njihove partnerice najčešće naglašavaju da one ne zamjenjuju ulogu jednog od bioloških roditelja, nego se vide kao dodatna članica obitelji - objašnjava Maja Tadić Vujčić.

- Mislim da sam u puno aspekata drukčiji od drugih i poseban, svi smo mi posebni na svoj način, ja sam neki svoj - komentar je djeteta koje živi s LGB roditeljem objavljen u knjizi. Naime, većina djece i mladih govorila je o sebi pozitivno, tvrde istraživačice.

Oni tvrde i da su dobro prilagođeni u školi ili na fakultetu, što potvrđuju i njihovi roditelji.

- Osim što mi je mama gej. Mislim, to jest drugačije, ali meni to ne predstavlja nešto sad posebno... ja sam se na to odmah navikla. Zapravo to ne bi trebalo biti ništa drugačije, po meni - prenose autorice izjavu još jednog ispitanog djeteta.

- Meni je to bilo, ono, nešto posebno u vezi mame. Moja mama je drugačija, kao da nečija mama ima neku čudnu boju kose ili nečija mama je, onak’, spisateljica, pa je drugačija po tome. Moja mama je gej, tako da je drugačija po tome - kaže mladi ispitanik.

Razotkrivanje svoje seksualne orijentacije djeci za te je roditelje uvijek težak proces pa su svi neko vrijeme skrivali tu informaciju. Primjerice, od ukupno 16 djece za petero roditelji smatraju da ne znaju za njihovu seksualnu orijentaciju. No, prema rezultatima istraživanja, djeca su i prije coming outa sumnjala ili znala za seksualnu orijentaciju roditelja.

- Coming out djeluje lagano, ali nije. Sjećam se, svaki put kad bih morala nekome reći, ja bih drhtala, sad ti moram nešto reći, tebi će biti čudno, što ćeš mi sad napraviti. Imaš osjećaj kao da si došao nasred trga i počeo se skidati - objašnjava lezbijka.

Kao glavne razloge za skrivanje svoje seksualne orijentacije pred djecom roditelji su naveli: nesigurnost u to kako započeti i voditi razgovor, osjećaj da dijete još nije spremno, strah da ih djeca neće prihvatiti, potrebu da zaštite djecu svojim skrivanjem jer nisu sigurni kako će to utjecati na njih te kako će na tu informaciju reagirati okolina djece. Također, djeca osnovnoškolske dobi nešto su zatvorenija od one srednjoškolske dobi po pitanju razotkrivanja roditeljeve seksualne orijentacije svojim prijateljima i uglavnom tu informaciju dijele samo s najbliskijima.

Pozitivni odnosi

Oni uglavnom obiteljske odnose opisuju kao pozitivne, no neki su doživjeli i određene poteškoće u obiteljskim odnosima. I to ili zbog neslaganja roditelja ili financijskog stresa.

- Djeca i mladi iz našeg istraživanja ne navode želju da im majka bude heteroseksualne orijentacije, nego ističu želju da uža i šira obitelj u većoj mjeri prihvati majčinu seksualnu orijentaciju, kao i da ona sama u većoj mjeri prigrli vlastitu seksualnu orijentaciju - objašnjavaju znanstvenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 01:34