KULTNA BIRKINICA

Košta kao i veći stan u Zagrebu: Ovo su sve tajne najskuplje torbice na svijetu

Zelenkasta Kelly torba i plava Birkin torba
 Bob Fidgeon/Capital Pictures/Profimedia
Na online aukciji londonske kuće Christie‘s torbica je prodana za 1.906.000 kn, odnosno 254.617 eura, što je novi svjetski rekord

Biste li platili gotovo dva milijuna kuna za torbicu?

E, pa, netko upravo je!

Točnije, 1.906.000 kn, odnosno 254.617 eura, što je novi svjetski rekord.

To je cijena najskuplje torbice na svijetu. Od jučer je to - birkinica, kultna ženska torbica francuske modne kuće Hermes, ali ne bilo koja, već ona izrađena iz krokodilske kože i urešena dijamantima, piše britanski list The Independent.

image
Christie‘s/Ferrari/Profimedia

Izuzetno rijetka torbica Hermès Diamond Himalaya Birkin 25 izrađena je iz kože nilskog krokodila i s uresima od 18-karatnog bijelog zlata i dijamanata.

Ova birkinica je model luksuzne francuske modne kuće iz 2016., a prodan je na online dražbi londonske kuće Christie’s.
Cijenom je postignut novi rekord za žensku torbicu prodanu u SAD-u, a ujedno je i najviša cijena postignuta za ručnu torbicu na digitalnoj dražbi.

image
Van Ham/Akg/Profimedia

Kupac je ostao anoniman, a bio je među brojnim ponuđačima iz čak 29 zemalja koji su se natjecali za ovaj modni dodatak.
Prodavala se i rijetka mat bijela torba Hermès Himalaya Birkin 30, po cijeni od 948.000 kn, Hermès Mini Picnic Kelly 20 II torba koja se prodavala za 330.220 kn i torba limitiranog izdanja Hermès Bleu Marine Faubourg Birkin 20, koja se prodavala za 1.264.000 kn. Christie’s dodaje da su 'visoke cijene' postignute i za druge modne predmete, modnih kuća Chanel te Louis Vuitton.

image
BEVERLY HILLS, CA - MAY 25: Mariah Carey seen out in Beverly Hills, California with her Hermes Shiny Porosus Crocodile Birkin bag on May 25, 2017.,Image: 333656928, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: MediaPunch/face to face/Face to Face/Profimedia
Mediapunch/face To Face/Face To Face/Profimedia

Birkinice su omiljene među celebritijima, a neki odu korak dalje, pa skupe torbice kupuju i djeci. Tako su ranije ovog mjeseca reperica Cardi B i njezin suprug Offset kritizirani jer su dvogodišnjoj kćeri kupili Hermesovu ručnu torbicu Birkin za 8.000 dolara.

No, možda su Cardi B i suprug zapravo uložili u budućnost.

Naime, online trgovina Baghunter prije par godina je provela istraživanje koje je dokazalo da se više isplati investirati u Hermesovu Birkin torbu nego u zlato ili dionice.
Vrijednost ove kultne luksuzne ženske torbe, jedne od najpopularnijih na svijetu, koja ime duguje engleskoj glumici i pjevačici Jane Birkin koja ju je promovirala sredinom 80-ih godina, porasla je u posljednjih 35 godina za 500 posto, što je brža stopa rasta od onoga koje je zabilježilo zlato na američkom tržištu.

image
Serge Gainsbourg i Jane Birkin na plaži 1969. godine
Keystone

Prema istraživanju, od 1980-ih godina, vrijednost zlata je oslabila, i to po stopi od 1.5 posto godišnje, dok je Birkinova torba skakala za 14.2 posto, čime je osvojila titulu "najsigurnijeg ulaganja na tržištu".

- U cjelini, rezultati istraživanja pokazuju koliko je stabilna situacija u industriji najviše mode posljednjih 35 godina, pogotovo ako je usporedimo s tradicionalnijim mogućnostima ulaganja - izjavila je Evelyn Fox, osnivačica Baghuntera, te je dodala da je posebno vidljivo kako skupocjeni modni dodaci poput Hermesove Birkinice nikad nisu izgubili na vrijednosti, čak ni tijekom recesije i ekonomske krize, piše Independent.

image
Victoria Beckham
Maximillion/Everett/Profimedia

- Postoji razlika između luksuza i visokog luksuza. Luksuzno tržište pati tijekom lošijih ekonomskih razdoblja, dok se ultra luksuzno tržište opire ekonomskim čimbenicima koji mogu utjecati na druge industrije poput stanja na tržištu i padu cijena dionica – objašnjava Fox.

Na nestabilnom financijskom tržištu i neprestanim fluktuacijama vrijednosti novca i zlata, istraživanje je pokazalo da je najbolje investirati u – torbu Hermès Birkin.

Znaju to, čini se, i celebritiji poput Victorije Beckham koja navodno posjeduje kolekciju torbi veću od 1,5 milijuna funti, a Kim Kardashian, Chrissy Teigen i Pharrell Williams su joj za petama.

image
Chrissy Teigen
Theimagedirect.com/The Image Direct/Profimedia

Za izradu ove luksuzne torbe potrebno je 48 sati, a dosad je proizvedena u više od 25 nijansi, među kojima su najpopularnije Blue Jean, Mykonos i Bleu Roi.

Birkin torbe su zbog cijene postale simbol bogatstva, a koštaju od 7.500 do 100.000 funti. No čak ako je i možete priuštiti, pripremite se na čekanje, jer ako se sad prijavite na listu čekanja, na red ćete doći za šest godina.

image
Kim Kardashian s birkinicom rađenoj po narudžbi
@thehapablonde/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Dosad je titulu 'najskuplje birkinice' imao model Himalaya iz 2014. godine napravljen od krokodilske kože s detaljima optočenim s 205 dijamanata i 18-karatnim zlatnim kopčama. Prodana je četiri godine poslije na Christie’s aukciji u Hong Kongu, a tajanstveni je kupac za model optočen dijamantima izdvojio 380 tisuća dolara.

image
Jane Birkin
Marechal Aurore/abaca/Abaca Press/Profimedia

Za sve današnje birkinice zaslužna je legendarna Jane Birkin (73) koja je tadašnjeg je direktora Hermèsa Jeana-Luisa Dumasa upoznala na jednom avionskom letu 1981. godine. Stavljala je svoju poznatu torbu od slame u pretinac iznad sjedala, a kada sve su joj stvari ispale van. Objasnila je Dumasu kako joj je teško naći kožnu torbu kakva bi joj se svidjela i stoga je on 1984. za nju dizajnirao crnu mekanu kožnu torbu, baziranu na jednom ranijem dizajnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:40