OPASNO RASKRIŽJE

Kreće izgradnja rotora i zadnje Bandićeve fontane: ‘Ma to vam neće biti gotovo do Božića‘

Stanari Šestina ne mogu dočekati da opasno raskrižje zamijeni novi rotor
 Darko Tomas/Cropix
Krajem travnja,uoči lokalnih izbora, srušen je Župni dvor, ali do danas se radovi nisu nastavili

Deset milijuna kuna vrijedni radovi izgradnje novog rotora u Šestinama konačno bi se nakon više mjeseci stanke trebali nastaviti danas. Cilj je smanjiti gužve na križanju Šestinske ceste, Šestinskog vijenca i Šestinskog trga, a usred njega nalazit će se zaštitni simbol pokojnog gradonačelnika Milana Bandića – fontana.

Gradnja je započela je 23. travnja, ususret lokalnim izborima, kad je srušen Župni dvor, ali onda je stopirana na dva mjeseca. Član vijeća Gradske četvrti Podsljeme, Luka Maloča, rekao nam je kako se projektna dokumentacija, navodno, mijenjala nekoliko puta.

Do danas je na mjestu rotora stajalo raskopano gradilište.

image
Radnici bi se danas trebali vratiti na gradilište
Darko Tomas/Cropix

- Nitko ovdje nikad ne pita nas, susjede. Godinama se borimo za taj rotor, prometno rješenje ovdje je katastrofalno i opasno. Svaki dan se bojim za svoje i ostalu djecu iz kvarta koji se igraju u parku odmah do ceste. Bili smo skupili potpise da se barem stupićima malo ogradi ta opasna cesta, ali dobili smo odgovor kako stupića neće biti zbog izgradnje rotora. Prošlo je već tri mjeseca, a radovi na rotoru nisu ni krenuli kako spada, zabrinuto nam je objasnila mlada majka Elizabeta Kanceljak sa sinčićem u naručju.

image
Elizabeta Kanceljak boji se za sigurnost djece
Darko Tomas/Cropix

Iz Sektora za ceste Grada Zagreba otkrili su nam u kojim će se fazama gradnja odvijati: „Prvo će se raditi na prometnim površinama i potpornim zidovima. Zatim će radnici Vodoopskrbe i odvodnje rekonstruirati kanalizaciju. Radovi će završiti izgradnjom prometnice i fontane.“

Iako se kraj radova najavljivao za rujan, ipak je jasno da će se oni produljiti. Prema informacijama dobivenih od nadležnih službi iz grada, mještani Šestina se prije Božića neće moći provozati novim rotorom, niti uživati u pogledu na zadnju Bandićevu fontanu.

Šestinski župnik Robert Šreter koji surađuje s gradskim vlastima u izgradnji rotora izjavio je pak da se svi radovi odvijaju prema planovima.

image
Nakon započinjanja radova na izgradnji kružnog toka, radovi su trenutno pauzirani.
Darko Tomas/Cropix

- Sve je u najboljem redu. Radovi bi trebali početi u prvoj polovici ovog mjeseca. Sve je u dogovoru s Gradom, uostalom i meni je isto u interesu da se rotor izgradi pa vam nemam razloga lagati. Trenutno mi se župni ured nalazi u kontejneru pored crkve. Izgradnjom rotora crkva bi se odmaknula od ceste kojoj je sada jako blizu. Već pet godina borimo se za taj rotor i sad se konačno nešto događa. Do kraja rujna sve bi trebalo biti završeno, poručio nam je župnik Šreter.

- Ostavio sam auto u autopraonici i malo prošetao da vidim je l' se išta promijenilo oko rotora. Naravno da nije. Sve samo stoji raskopano. Zanima me kad će se više nešto promijeniti. Pa znate li vi kolike gužve su ovdje ujutro? To je nenormalno. Auti budu nagurani nizbrdo sve do Črnomerca, opisuje nam susjed Slaven Cota dok zamišljeno promatra rupu gdje je nekad stajao župni dom. Mještani, za razliku od optimističnog župnika, polako gube nadu u ovaj projekt. Nezadovoljni su i pitaju se kad će dobiti rotor koji bi riješio toliko problema.

image
Darko Tomas/Cropix

- Ja ću vam reći, to se neće do nove godine izgraditi, garantiram. Ma neće ni krenuti s radovima. Vjerujem ja župniku, on je pošten čovjek, ali to su sve samo slova na papiru. Treba se nešto pokrenuti, poručuje nam Milan Brajović, stanar susjedne ulice Dedići.

image
Stanar Šestina Milan Brajović
Darko Tomas/Cropix

Premda župnik čvrsto vjeruje da će grad odraditi svoj posao i završiti rotor do kraja rujna, građani su uvjereni kako promjene neće biti barem do zime. Na mjestu bivšeg župnog doma iskopana je rupa oko koje ne postoji ni zaštitna ograda, projektne table nigdje nema pa se ne zna ni tko je izvođač radova. Šestinčani za sada svoj kružni tok mogu gledati samo na velikom plakatu ispred rupe na kojemu se nalazi slika njegovog 3D modela.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:34