ŠTO JE ISTINA, ŠTO JE LAŽ

LJUBAVNIK GIANNIJA VERSACEA PRVI PUT O UBOJSTVU DIZAJNERA 'Toliko se puno pisalo i govorilo o tome, ali nitko nikad nije rekao pravu istinu...'

Gianni Versace
 REUTERS
 

O ubojstvu proslavljenog talijanskog modnog dizajnera Giannija Versacea koje se dogodilo 15. srpnja 1997. u njegovom domu u Miami Beachu pisalo se puno, snimali su se filmovi i razvijale su se teorije o pozadini čina, piše The Observer. Ništa od toga, međutim, nije povezano s realnošću.

Tako barem tvrdi 58-godišnji Antonio D'Amico, Versaceov partner koji je s dizajnerom 15 godina bio u vezi.

Najava da će se nagrađivana američka serija American Crime Story u svojoj drugoj sezoni, koja će se emitirati početkom 2018. godine, baviti Versaceovim ubojstvom nagnala je D'Amica da otvori dušu Observeru, i raščisti nagađanja oko ubojstva talijanskog dizajnera.

'Toliko puno se pisalo i reklo o ubojstvu. Tisuće pretpostavki je izneseno, ali bez imalo istine', rekao je D'Amico kojega će u seriji glumiti portorikanski pjevač Ricky Martin.

Autori serije koja će biti naslovljena American Crime Story: Ubojstvo Giannija Versacea s D'Amicom se nisu konzultirali ni prije ni tijekom snimanja, a on tvrdi da su slike njegove reakcije koje kruže internetom netočne.

'Slika Rickyja Martina kako drži tijelo u rukama je apsurdna', rekao je te dodao da se osjećao kao da gleda imitaciju Michelangelove skulpture Pietà koja prikazuje Kristovo tijelo u rukama njegove majke nakon raspeća. 'Možda je to dio umjetničke vizije redatelja, ali ja nisam tako reagirao.'

D'Amico je rekao da ga je tragično ubojstvo njegova ljubavnika bacilo u duboku i dugotrajnu depresiju. Čak i nakon svih ovih godina ne može o tome puno govoriti.

Versace je imao 50 godina kada ga je po povratku kući iz obližnjeg kafića gdje je otišao po novine ubio 27-godišnji Andrew Cunanan. D'Amico je za to vrijeme pio kavu na verandi kuće gdje je živio s Versaceom. 'Kada sam čuo hice osjećao sam se kao da mi se krv pretvorila u led', rekao je D'Amico. On i Versaceov batler su potom otišli vidjeti što se dogodilo.

An Italian newspaper in a paper bag (2) and a slipper (L) are marked as evidence in front of the Miami Beach home of fashion designer Gianni Versace, 50, who was murdered earlier July 15. Versace was shot twice in the head at close range as he opened the front gate of his home after returning from the News Cafe, a popular restaurant  and foreign newspaper store on Ocean Drive. Police say they have reason to believe it was a contract hit. - RTXHEKS
REUTERS
Gianni Versace ubijen je na stepenicama ispred svog doma u Miami Beachu dok se vraća iz obližnjeg kafića gdje je otišao kupiti novine

'Kuća je ima pjeskarene staklene prozore pa nismo mogli iznutra vidjeti što se dogodilo pa smo otvorili vrata. Vidio sam Giannija kako leži na stepenicama u lokvi krvi. U tom trenutku mi se smračilo. netko me je odvukao. Nisam ništa drugo vidio.'

Kasnije se otkrilo da je Cunanan, prije nego što je ubio Versacea, ubio još najmanje četvero ljudi. Krenula je velika potraga koja je završila osam dana nakon ubojstva dizajnera kada su Cunananovo tijelo pronašli u jednoj kući na vodi u Miamiju. Cunanan se navodno ubio istim pištoljem kojim je ubio dizajnera.

Niti 20 godina poslije ubojstva se ne zna je li ono bilo planirano ili je Versace bio slučajna žrtva. To je dovelo do nagađanja da je ubojstvo Versacea naručila mafija zbog dizajnerovih dugova prema zločinačkoj organizaciji. Nagađalo se da su se Versace i Cunanan sreli nekoliko godina prije ubojstva.

'Nisu se poznavali... toliko toga je izmišljeno. Nažalost, Gianni je umro, nažalost, taj tip ga je ubio. Nažalost, to se dogodilo. Pustimo to sada', rekao je D'Amico.

Versaceovo je ubojstvo uništilo D'Amicov svijet. Glamurozne tulume s Eltonom Johnom i Stingom zamijenilo je skrivanje od javnosti. Sukobio se i Versaceovom sestrom Donatellom te je to dovelo borbe oko novaca koje je D'Amico trebao dobiti prema dizajnerovoj oporuci. Prema njoj, D'Amico je trebao do kraja života primati mjesečnu mirovinu od oko 26 tisuća eura i dobiti pravo obitavanja u Versaceovim kućama.

Imovina koju je kontrolirala modna kuća Versace podijeljena je između Donatelle (nju će u seriji igrati Penélope Cruz), Giannijevog starijeg brata Santa i nećakinje Allegre. D'Amico, koji je radio kao dizajner u Versace Sportu dobio je samo dio novca iz oporuke te je odustao od borbe za ostalu imovinu na koju je eventualno imao pravo.

Nakon toga je pao u višegodišnju depresiju.

'Nikada nisam bio u depresiji i nikada nisam bio kod psihijatra kako su mi mnogi savjetovali. Zašto bih morao nekom drugom reći što se dogodilo kada sam znao da sam se tako osjećao jer me Giannijeva smrt uništila? Bila je to noćna mora. Nisam osjećao ništa i ništa mi nije bilo važno... ni kuća, ni novac... djelovalo mi je lažno imati očekivanja od života.'

Ricky Martin, koji je 2010. godine priznao da je homoseksualac, u lipnju je progovorio o jednoj sceni iz serije u kojoj Versace (kojeg glumi Edgar Ramirez) spriječi D'Amica da mu pomogne kako ne bi pao zbog slabosti. 'Ne diraj me! Paparazzi!', zagrmi Versace u toj sceni.

'Versace nikad nije skrivao svoju seksualnost te je bio jedan od prvih koji je javno priznao da je gej', rekao je D'Amico. 'Živjeli smo kao normalan par, nikada nismo imali nikakvih problema. Naš krug prijatelja i poznanika je znao istinu. Nikada se nije skrivao.'

D'Amico je rekao da ne planira gledati seriju, ali je rekao da bi bio sretan kada bi ga Martin kontaktirao kako bi prikaz njihove veze u seriji bio što vjerniji. 'Gianni je u poslu bio iznimno uredan i pedantan. Privatni život je bio potpuno druga priča. Bio je neorganiziran. Znao bi kupaonicu ostaviti u takvom neredu da sam mu jednom rekao da mi je dosta', objašnjava D'Amico.

'O kuhanju da ne pričamo. Nije znao ni jaje skuhati.'

D'Amico se naposlijetku oporavio od depresije te je 2005. godine ponovno pronašao ljubav i sada živi na sjeveru Italije. Nedavno je počeo ponovno dizajnirati te je predstavio kolekciju sportske odjeće za golf.

'Iskreno, nakon dva desetljeća, uvijek ću biti povezan s Giannijem. Volio sam ga više od 15 godina', rekao je D'Amico. 'Danas sam drukčija osoba, svijet ide dalje. Možete gledati unatrag, ali samo do određene točke. Prije ili kasnije se morate okrenuti budućnosti.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:02