VIDEO INTERVJU

Ljudi s najjačim bicepsima: Najbolji hrvatski obarači ruke otkrili su nam svoje tajne

Obaranje ruku

 Hanza Media
Ovaj sport čija povijest seže u doba od 3000 godina prije Krista, u Hrvatskoj se organizirano trenira tek 13 godina

Na nedavnom 34. Europskom prvenstvu u obaranju ruke održanom u Bukureštu natjecateljice i natjecatelji iz Hrvatske su osvojili 21 odličje što je najbolji rezultat u povijesti, a zlatnim medaljama okitili su se Fran Mikulić u kategoriji do 15 godina i Luka Drokan u kategoriji osoba s invaliditetom koji je i prije osvajao svjetska i europska zlata.

Posjetili smo ih i s njima razgovarali u dvorani u zagrebačkom Domu sportova gdje svakodnevno treniraju. Otkrili su nam neke tajne svog uspjeha koje se ne kriju samo u snažnim bicepsima, a saznali smo i da svjetski šampion svoju prehranu temelji na voću i povrću.

Razgovarali smo i s predsjednikom Hrvatskog saveza za obaranje ruke Aleksandrom Jakovcem koji je ujedno i potpredsjednik Europskog saveza kao i s trenerom hrvatske reprezentacije Bornom Hlevnjakom. Luka, Fran i njihovi kolege su nam pokazali kako treniraju i za stolom odmjerili snage u svojim rukama.

Ovaj sport čija povijest seže u doba od 3000 godina prije Krista, u Hrvatskoj se organizirano trenira tek 13 godina, od 2009. kada je osnovan Hrvatski savez za obaranje ruke i prvih nekoliko klubova. Danas u svim županijama djeluje ukupno 25 klubova u kojima profesionalno trenira i na natjecanja odlazi 300-injak sportaša i sportašica od kojih su neki i osobe s invaliditetom. Na međunarodnim natjecanjima hrvatski obarači postižu sve bolje rezultate, a iz godine u godinu klubovima se pridružuje sve više djevojaka i mladića koje zanima ovaj sport, posebno pogodan za osobe s invaliditetom.

Veliki uspjeh mladog Frana Mikulića koji je ove godine završio osnovnu školu zaljubljenicima u obaranje ruke daje nadu da će i u godinama koje dolaze Hrvatska imati što za pokazati u međunarodnoj konkurenciji u kojoj je već danas trofejnija od nekih zemalja u kojima obaranje ruke ima mnogu dužu tradiciju. Sljedećih nekoliko mjeseci hrvatski će obarači iskoristiti da se što bolje pripreme za važno natjecanje pred domaćom publikom. Naime, od 18. do 20. studenoga se u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu se održava Svjetski kup u obaranju ruke Zagreb Strong.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:44