USPJEŠAN OPORAVAK

'LORENA JE ODLIČNO, JOŠ JEDNA MANJA OPERACIJA PA IDE KUĆI' Djevojčica usta još ne otvara refleksno, pa je svakodnevno motiviraju i vježbaju s njom

Lorena Amidžić s majkom Anamarijom i ocem Almirom
 Ronald Goršić / CROPIX

Nakon uspješne operacije razdvajanja čeljusti prošloga petka, malena Lorena Amidžić, koja je rođena s iznimno rijetkom anomalijom, uspješno se oporavlja na odjelu intenzivne njege u austrijskoj klinici.

Svakog dana sve je bolje, kažu njezini roditelji Anamaria i Almir iz Črnkovaca kraj Donjeg Miholjca, čija je mezimica u austrijskom Kepler Universitätsklinikum u Linzu ovog vikenda navršila punih pet mjeseci.

Otekline splasnule

- Prava je hrabrica, uopće ne plače. Prilično je još ošamućena od svega, a i prima lijekove protiv bolova i infuziju na odjelu intenzivne njege. Samo mi smijemo k njoj, dva puta na dan, ali naočigled joj je bolje. Evo, danas su joj otekline splasnule i više joj iz usta ne ide sukrvica, nego čista slina - rekla nam je jučer Anamaria Amidžić, kojoj su u klinici pokazali kako da s Lorenom vježba pokrete čeljusti.

- Usta ne otvara refleksno, pa je moramo motivirati i vježbati da ih počne sama pokretati. Sada medicinske sestre i ja radimo vježbe koje su nam pokazali. Stavimo joj dva prsta u usta i polako kružimo kako bi se čeljusti pokretale - kaže Anamaria Amidžić i dodaje da je Lorena suradljiva, a ona sama presretna jer je napokon vidjela kćerin jezik.

Naime, do operacije koju je u petak izveo doktor primarijus Michael Malek, vodeći austrijski maksilofacijalni kirurg, Lorerni je desna strana čeljusti bila potpuno srasla, pa ju je mogla otvoriti maksimalno 2 mm, što je bilo nedovoljno da bi je njezini roditelji mogli hraniti na usta.

Hrana kroz sondu

- U bolnici su mi dali dudu, koju Lorena nije nikako do sada mogla koristiti, da ju pokušavam polako privikavati dok je ne prihvati - rekla je Anamaria, koja je dosad svoju malenu kćer hranila samo tekućom hranom na sondu kroz nos.

Lorena Amidžić je zasad još na odjelu intenzivne njege, gdje većinu vremena spava ili vježba čeljust. Oporavak malene djevojčice ide prema planu i napredak je vidljiv svakog dana, stoga bi početkom tjedna, kako kažu njeni roditelji, trebala biti premještena na dječji odjel, a onda je čeka još jedan manji zahvat, u trajanju od nekoliko minuta, kojim će joj još malo dodatno otvoriti čeljusti.

- Budući da oporavak ide dobro, mislim da bi sljedeći tjedan trebali biti pušteni kući - rekla nam je Lorenina mama, a zasad je najvažnije da se djevojčica u potpunosti oporavi. Nakon oporavka slijede kontrole, a malena će vjerojatno trebati raditi i s drugim stručnjacima, poput logopeda.

U budućnosti je, pak, moguća i još koja operacija.

Nova operacija

- Lorena Amidžić će možda za tri do četiri godine trebati još jednu operaciju ako bi joj lice bilo disproporcionalno - objasnio je dr. Michael Malek, koji je Lorenine potpuno srasle čeljusti na desnoj strani lubanje prije tri dana u austrijskoj bolnici razdvojio ultrazvučnim nožem kroz usta kako malena ne bi imala ožiljke.

- Jako se malo djece na svijetu rodi s ovom anomalijom. Meni osobno ovo je ovo prvi put da sam izvodio ovakvu operaciju i prvi takav slučaj u našoj bolnici.

Prema nekim izvorima, samo je deset ovakvih slučajeva zabilježeno u svijetu - rekao nam je još prije primarijus Michael Malek, koji je, kako kaže, jednostavnim, ali u svijetu inače neuobičajenim 45-minutnim zahvatom uspio petomjesečnoj Loreni Amidžić pružiti mogućnost za normalan život u budućnosti. A sada se čeka i prvi osmijeh malene djevojčice čiju je borbu sa zanimanjem pratila cijela zemlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:42