KRASNI PRIZORI

Majka: ‘Šimun je oduševljen!‘; Ravnateljica: ‘Samo smo se držali zakona i propisa‘

Šimun na igralištu kod vrtića
 Vlado Kos/Cropix
Okončana je dvomjesečna agonija obitelji Stojanović i neizvjesnost oko toga hoće li dječak moći u vrtić

Maleni Šimun Stojanović danas je nešto prije 9 sati u pratnji majke Martine napokon je ušao u prostorije Dječjeg vrtića Maslačak u Županji, čime je okončana dvomjesečna agonija obitelji Stojanović i neizvjesnost oko toga hoće li njihov mezimac dobiti dozvolu da uđe u društvo svojih vršnjaka i novih prijatelje.

Točno dva mjeseca ranije, 3. srpnja, njegova je majka objavila potresni video u kojem je javnost doznala da Šimun nije primljen u traženi 10-satni vrtićki program, no sada je i posljednja prepreka otklonjena. Naime, otprilike u isto vrijeme kada su Šimun i njegova majka ulazili u zgradu vrtića, na e-mail adresu ravnateljice Terezije Nemetz stiglo je i rješenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, čime je otklonjena i posljednja prepreka za Šimunov upis u vrtić.

image
Šimun s majkom Martinom na igralištu kod vrtića

Vlado Kos/Cropix

- Pao mi je veliki teret sa srca. Moram reći da su nas svi u vrtiću stvarno izvrsno dočekali, a Šimun je bio oduševljen. Proveli smo, kako je i planirano, sat vremena u grupi s ostalom djecom i tetom, igrao se s njima, pričali smo o moru, onda su crtali čestitke djevojčici koja je imala rođendan, a Šimun joj je nacrtao dinosaura - kazala nam je presretna Šimunova majka, a onda se i maleni uključio u razgovor.

image
Šimun na igralištu kod vrtića
Vlado Kos/Cropix

- Dinosaur - rekao je i dodao da je crtao "dinosaura Piji". Kada smo ga upitali kako mu je bilo u vrtiću, odgovorio je kratko, ali slatko uz veliki osmijeh: "Fino".

- Nakon sat vremena rekao je da bi još ostao. Njemu je bilo dobro i svi su svi bili super prema njemu. Većinom su to starija djeca od njega, pa su me pitali i na kojoj nozi ima protezu i baš se vidi da su tete s njima razgovarale o svemu, što mi je također drago jer vidim da svi imaju obzira. Žao mi je što se sve ovo ranije događalo jer sam od početka bila uvjerena da on ima pravo pohađati vrtić bez obzira na sve teškoće. Zahvalila bih pravobraniteljici za osobe s invaliditetom Anki Slonjšak, ministru Radovanu Fuchsu, njegovu pomoćniku Alenu Čuljku i svim drugim ljudima koji su nam bili podrška - kazala je gospođa Martina.

image
Šimun s majkom Martinom na igralištu kod vrtića
Vlado Kos/Cropix

Ona je s ravnateljicom vrtića potpisala tromjesečni opservacijski ugovor na temelju kojega će Šimun s majkom dolaziti u vrtić na sat vremena dnevno, pri čemu nije isključeno da se to vrijeme i produlji, a onda će se nakon tri mjeseca donijeti nova odluka.

Ravnateljica Nemetz nam je, pak, rekla da su se oni samo držali zakona i propisa.

- Nažalost, ispalo je da mi ne želimo primiti Šimuna u vrtić, ali to nikada nije bilo tako. Imamo i druge djece s teškoćama u razvoju i radimo s njima, ali ovdje je bila specifična situacija zbog potrebe da se Šimuna katetizira, a nitko od nas za to nije obučen i imali smo puno nepoznanica. Što da se, primjerice, dogodi sepsa? Tko bi bio odgovoran? Zato smo tražili najbolji način za sve i ovaj ugovor koji smo potpisali je u skladu s rješenjem koje smo donijeli sredinom srpnja. Da nije bilo žalbe koju su roditelji podnijeli, Šimun bi još u utorak krenuo u vrtić. No, kada smo dobili žalbu, morali smo se obratiti Ministarstvu. Sada je to riješeno, ugovor je potpisan i nama je drago što je Šimun s nama, jer on je u svemu ipak najvažniji. Išli smo s najboljom namjerom i žao mi je što je u javnosti ispalo drugačije, ali to je sada iza nas i s današnjim danom okrećemo se onome što je pred nama. I mi smo zadovoljni što je Šimun postao dio naših života - poručila je ravnateljica vrtića.

image
Šimun s majkom Martinom na igralištu kod vrtića
Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:23