TOKYO U TRATINSKOJ

Makaranin otvorio veliki anime shop u Zagrebu, a želja mu je okušati se i u MMA

Nedo Roso

 Nera Simic/
Zidovi u interijeru su oblijepljeni u stranice stripova, dok su u izlogu vidljive velike figure likova s tipičnim ‘nabrijanim frizurama‘ kao što je Goku iz Dragon Balla

Tratinska ulica u Zagrebu, životopisna je ulica s raznim trgovinama poput par prodavaonica vinil ploča, ovdje je i mala vintage knjižara Trešnja, Dirty Old Shop, Urarstvo Samardžić koje od nedavno ima na rolou grafit sa svojim urarom, prvi Mineral Expo... U pomalo Tokyo stil atmosferu odlično se uklopila i nova trgovina, koja se otvara sutra, u utorak, veliki Big 3 Anime Shop, na mjestu nekadašnje Kemoboje - Merex, čiji je vlasnik otišao u penziju. Zapravo mini verzija tog anime dućana otvorena je u Tratinskoj još prije koju godinu, ali sad su uzeli znatno veći prostor, koji je više uočljiv s ulice. Nas su privukli zidovi u interijeru oblijepljeni u stranice stripova, kao i velike figure likova na izlogu s tipičnim ‘nabrijanim frizurama‘ kao što je Goku iz Dragon Balla.

image
Nera Simic/

- Mali dućan smo otvorili u srpnju 2022. godine, taman sam izašao iz srednje. Imao sam ušteđevine, došao u u Zagreb iz Makarske i otvorio shop. Imao je 15-ak kvadrata, ali eto od tamo samo sad stigli u znatno veći, preko puta ulice - rekao nam je Nedo Roso, te dodaje, da redovno sponzoriraju filmove tog stila u kinima kao što će biti uskoro i remake filma Akira.

image
Nera Simic/

Anime je izraz za japanske animirane filmove i serije, prepoznatljivog stila crtanja likova s velikim očima i povremeno ozbiljnijeg i ambicioznijeg sadržaja za odrasle. Crteže karakterizira intenzivna demonstracija osjećaja i emocija likova kroz njihove izraze lica.

- Prve sam anime crtiće gledao još dok sam bio mali, i nisam bio ni svjestan da je to nešto više nego crtić. Dragon Ball bio je prvi dostupan na televiziji. Najdraži mi je Naruto, do danas. Pojam anime nije bio razvikan kod nas, iako su to i popularni Pokemoni. Od novijih mi je draga saga Vinland, koja ima dobru priču, kako dječak postaje muškarac, o sazrijevanju, s odličnom porukom - kaže N. Roso.

image
Nera Simic/

Veliki je fun anime svijeta. Već u srednjoj školi u Makarskoj, odakle je, došao je na ideju otvaranja anime shopa.

- Uvijk sam razmišljao da u životu treba raditi što se voli, ne može svaki hobi postati posao, ali ovo je za mene bila prava prilika. Kad sam bio mlađi nisam lako nabavljao likove koje sam želio, bilo bi ih povremeno na kiosku, i tako sam krenuo naručivati, jer u Hrvatskoj se nije baš moglo naći ni figurica, ni odjeće - dodaje.

image
Nera Simic/
image
Nera Simic/

A zašto anime likovi uglavnom imaju tako fora frizure?

- Tako izražavaju pojačanje svojih moći. Promjeni im se oblik tijela, očiju, frizura... Standardna boja kose je crvena, plava, siva...- odgovara.

Anime se bavi različitim tema, najčešći su shonen, shoujo, seinen i hentai. Shonen anime je namijenjen mlađim tinejdžerima koji uglavnom vole akciju i avanturu, kao što su Dragon Ball ili Naruto. Shoujo animei su uglavnom za adolescentice, s temama koje njih privlače.

I on sam izgleda pomalo kao da je izašao iz anime svijeta. Širokih ramena, kose kao u kakvog Vikinga. Trenira, kaže, redovno u teretani power lifting.

- Želja mi je okušati se i u MMA, nije mi bio dostupan u Makarskoj tada, gdje sam trenirao judo u Judo klub Biokovo, kick box, dok power lifting prakticiram redovno zadnjih godina.- kaže Nedo.

image
Nera Simic/
image
Nera Simic/

Vezano za anime shop trude, dodaje, se da sve figure, odjeća i drugi predmeti budu od licenciranih dobavljača, te da se u smislu cijena nađe u ponudi svega. Figure su mnogima zanimljive kao što su Ren Goku iz Demon Slayera, Ken Ryuguji iz Tokyo Revengers -Drakena ili Lily Artoria Pendragon. Replike katana koje imaju na jednom zidu više zanimaju muške kupce, dok će dame odabrati 3d lampe, dekice, jastuke.

- I zato smo imali želju proširiti se i povećati ponudu proizvoda, a naravno i da uredimo svoj dom, svoj anime svijet - dodaje.

image
Nera Simic/
image
Nera Simic/

Katane kojih je u dućanu desetak komada izgledaju opasno iako su ukrasi, nisu naoštrene, ne može se, kaže, njima udarati u smislu kao pravima, te su više kao cosplay, autentična odjeća iz Animea. U svijetu je oblačenje u Anime likove popularno, dok kod nas uglavnom za razne tematske sajmove. Iduće ljeto Nedo Roso sprema se u Japan, odakle je anime, koji vuče korijenje čak iz 1907. godine.

image
Nera Simic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:27