VATRENA SVADBA

'MALO SAM BILA U PANICI ZBOG GOSTIJU, NISAM ZNALA ŠTO ĆU JA SAMA S NJIMA' Slavonac otišao sa svog vjenčanja gasiti požar, mladenka mislila da je šala

 

Trebao je to biti dan kada se neće ni na trenutak odvajati jedno od drugoga. Jedan od važnijih dana u njihovu životu - dan njihova vjenčanja. No, potom je stigla poruka. Izbio je požar.

Ne dvojeći, mladoženja i zapovjednik DVD-a u mjestu Godinjak u blizini Nove Gradiške, Dario Dautović, u trenutku se presvukao iz svečane odjeće u vatrogasno odijelo. Trebalo je ugasiti vatru kako se ne bi proširila.

- Vjenčali smo se popodne kod matičara i kod kuće u dvorištu organizirali slavlje. Večera je trebala započeti u 20 sati, a u 20.05 sati mi je stigla poruka iz Državne uprave da je izbio požar otvorenog prostora u susjednom selu Tisovac. Upravo je naišlo nevrijeme i šumski požar je vjerojatno prouzročio grom - prepričao nam je mladoženja koji je u jednom trenutku spašavao šator u dvorištu od oluje, a u drugom je već pohitao na požar. U pomoć je priskočio i kum Stjepan Marinović.

- Nismo mogli vjerovati da po takvom pljusku i nevremenu nešto gori. No, zbilja je bio veći šumski požar na području površine 50 sa 100 metara, a zahvatilo je i smeće - objašnjava Dario.

Deset interventnih vatrogasaca stavilo je požar pod kontrolu za 40-ak minuta. Iako ima zamjenika i povjerenje u kolege, Dautović nije mogao mirno uživati u svojoj svadbenoj večeri, dok susjedno selo koje nema DVD zahvaća vatra.

- Srce zapovjednika ne može izdržati da netko drugi ide - ističe Slavonac Dario, koji inače radi kao mesar.

Srećom, mladenka Anita, i sama članica DVD-a, razumije da vatra ne pita za vrijeme. Razumije da mora dijeliti srce svojeg vatrogasca.

- Kada su mi rekli da idu, mislila sam da se šale, da me zezaju. Pa ima i drugih vatrogasaca, ne moraju baš oni ići. Srećom pa je sve dobro prošlo i vratili su se kući već u 9.15 sati - kaže nam mladenka Anita.

- Malo sam bila u panici zbog gostiju. Nisam znala kada će se vratiti i što ću ja sama s gostima. Svi su me počeli pitati gdje je mladoženja, a kada sam im rekla da je na požaru, nitko mi nije vjerovao. Mislili su da glumatam, da se šalim - prisjeća se Anita, koja kao časnica već više od 10 godina trenira mlade snage u DVD-u, a oboje potječu iz obitelji gdje je vatrogastvo tradicija pa su tako i Darijev otac Željko te Anitin otac Branko vatrogasni veterani.

Ljubavni plamen između 29-godišnjeg Darija i tri godine mlađe Anite gori već 10 godina, a sada su se odlučili vjenčati kod matičara i proslaviti kod kuće s najbližima jer će u studenome njihov obiteljski vatrogasni odred dobiti i još jednu članicu. Naime, Anita je u petom mjesecu trudnoće i nosi djevojčicu.

- Sada držimo fige da ne izbije požar baš dok sam ja na porodu - nada se Anita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:38