MINDHUNTERICA IZ ZG

Maturantica Eva ima 17 godina i izdala je knjigu koja proučava psihopate - na engleskom jeziku

Eva Polovina
 Ronald Gorsic/Cropix
Svijet biznisa pun je opasnih ljudi, važno je znati kako ih prepoznati, kaže Eva koja na želi studirati na Ivy Leauge sveučilištu

Zašto neki od nas čine loše stvari, zašto manipuliraju drugima, zašto postoje serijski ubojice, što se ljudima koji su spremni na takav čin dogodilo u njihovu djetinjstvu... To su tek neka od pitanja koja zaokupljaju maturanticu MIOC-a Evu Polovinu.

A 17-godišnja Eva nije djevojka koja će se samo pitati, dapače. Odgovore pronalazi na razne načine; što kroz formalno obrazovanje, tako i kroz gomilu knjiga, znanstvenih radova, razgovora s profesorima s poznatih svjetskih sveučilišta. Njezina ju je želja za znanjem dovela i do toga da je ovih dana objavila svoju prvu knjigu, naslovljenu "Successful Psychopaths Unmasked: The light of psychopathy and the dark side of success​".

Inspirirana filmovima

- Gledala sam puno filmova u kojima su mi likovi koji su bili prikazani kao psihopati bili vrlo zanimljivi za promatranje. Nisam ih mogla razumjeti ni shvatiti. Zbog toga me počelo zanimati kako oni razmišljaju - kaže.

Prva knjiga na tu temu koju je uzela u ruke bila je "The Wisdom of Psychopaths" oksfordskog profesora Kevina Duttona.

image
Eva Polovina
Ronald Gorsic/Cropix

- Zanimalo me kako psihopati dolaze do, recimo, iznimno uspješnih pozicija u biznisu. Naučila sam puno stvari, neke zanimljivosti, poput, recimo, toga da psihopati imaju puno sličnosti s budistima koji žive u Himalaji. I jedni i drugi žive u trenutku i nemaju nikakvu anksioznost ili stres - priča nam Eva. Ova ju je knjiga potaknula da ih naruči još gomilu. Ali i da napiše vlastitu knjigu, koju je izdala na engleskom, ali možda je jednom i prevede na hrvatski. O uspješnim je psihopatima govorila i na primjeru nekih likova iz popularne kulture. Catherine Tramell primjerice iz "Osnovnog instinkta". Ona u filmu ubije svojeg dečka, i to na isti način na koji je opisala ubojstvo u svojoj knjizi, što joj daje savršeni alibi jer svi misle da bi bilo preočito da je ona sama to učinila.

- Pišem i o studiji slučaja jednog radnika koji se zvao Dave. Prema onima koji su po hijerarhiji bili ispod njega ponašao se loše, a prema onima koji su bili na višim bio je simpatičan i šarmantan. To sam opisala u detalje, tako da bi neki biznismeni vjerojatno mogli prepoznati takvu osobu u svojoj kompaniji jer ih uvijek ima, barem jedna - kaže Eva, pa dodatno pojašnjava: - Čak je puno veći postotak psihopata u svijetu biznisa nego u normalnoj populaciji - tumači.

Lov na Yale

- Preko ljeta sam pohađala ljetnu školu na Harvardu, gdje sam imala kolegij koji se zvao "Pravo i psihologija". Profesori su bili baš forenzički psiholozi - kaže Eva, koja je napisala knjigu u svega desetak mjeseci.

image
Ronald Gorsic/Cropix

- Ne volim način na koji su psihopati prikazani u filmovima. Možda najpoznatiji primjer je Hannibal Lecter iz "Kad jaganjci utihnu". Film jako preuveličava bolest. Možda jedan posto psihopata radi takve ekstremne stvari. Kod Lectera bih rekla da se možda radi o spoju shizofrenije i psihopatije, mislim da su psihopati više hladnokrvni, smireni, skloni kalkuliranju - tumači Eva koja je usred upisa na fakultet. Želi se upisati na neko od sveučilišta u Americi, najviše ju privlače Yale, Stanford i Columbia. Voljela bi studirati kombinaciju psihologije i neuroznanosti.

- Ne zanima me psihologija kao generalna znanost, nego baš psihijatrija ili abnormalna psihologija koja se bavi mentalnim bolestima, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 02:34