BUDUĆNOST KRUNE

Meghan i Harry istaknuli su brojne probleme u Palači. I što sada? Hoće li se išta promijeniti?

Kraljica Elizabeta II. s Harryjem i Meghan
 John Stillwell
Nakon kritika i bijesa, možda je napokon došlo vrijeme da da britanska monarhija napokon na velika vrata uđe u 21. stoljeće

Na kraju intervjua Oprah Winfrey upitala je Meghan je li dobila svoj sretan kraj s princem Harryjem.

- Veći nego u bilo kojoj bajci koju ste ikad pročitali - odgovorila je Meghan, samouvjereno, jer realno gledano, doista je tako - njezina obitelj živi na njihovu imanju, zarađuju i sretni su.

I ona i Harry zasigurno su se pripremili za vrijeme nakon intervjua - za kritike i bijes, ali i za čestitke što su imali snage ogoliti se pred svijetom.

U zboru glasova koji žele nešto reći na temu bespoštednog intervjua i u iščekivanju neke, bilo kakve reakcije iz britanske kraljevske obitelji, najrjeđi su oni koji se pitaju hoće li monarhija išta naučiti iz cijele priče vojvodskog para, i hoće li se išta promijeniti.

Odgovor je, barem kako trenutačno stvari stoje - ništa.

image
Kraljica Elizabeta II.
Ben Stansall

Antirojalisti možda će privući pokojeg Britanca na svoju stranu, no svakako nedovoljno da bi to imalo ikakva utjecaja na sustav.

Najnovije statistike pokazuju da podršku monarhiji daju sve dobne skupine odraslih stanovnika Otoka. Postotak, naravno, raste s dobi, pa tako monarhiju podržava 42 posto onih od 18 do 24 godine, 62 posto od 25 do 49, 72 posto onih od 50 do 65, te 84 posto starijih od 65 godina, prema istraživanju organizacije Statista, napravljenom u prosincu 2020. na reprezentativnom uzorku.

Intervju će, svakako, aktualizirati neke od tema o kojima se baš previše ne raspravlja u mainstream medijima, poput rasizma, možda i mentalnih problema, no teško je da će se dogoditi neki veliki obrat među Windsorima.

image
Kraljvska obitelj
Phil Harris

Kada je krajem 2016. i početkom 2017. postalo jasno da se princ Harry ludo zaljubio u relativno uspješnu američku glumicu miješane rase, razvedenu, svijet je poludio za njihovom pričom, bajkom. No, vrlo brzo ta bajka o pučanki i princu, postala je nepodnošljivo ružna za sve sudionike, izdašan izvor naslade i zarade za žute medije. Kao i svaki put kada se britanska monarhija nađe u srcu velikog uragana - počevši od Edwarda VII. i Wallis Simpson, preko lady Diane te gomile manjih i većih skandala, i ovaj će se put stvari pokrpati, utišati, život će se nastaviti kao da se ništa nije dogodilo.

image
Meghan Markle
-/Shutterstock Editorial/Profimedia

Ulazak Meghan Markle u kraljevsku obitelj mnogi su vidjeli kao priliku da britanska monarhija napokon na velika vrata uđe u 21. stoljeće.

Ili su Meghanin dolazak, kako je najpreciznije napisala američka pjesnikinja Amanda Gorman, mogli vidjeti kao najveću priliku za promjenu, regeneraciju i pomirenje u novom vremenu.

Nisu je iskoristili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:51