UŽAS U CRNOJ GORI

Mirjani dali tešku kemoterapiju iako joj uopće nije bila potrebna. Sada jedva vidi i čuje...

Mirijana Lilić prije i nakon nepotrebnih kemoterapija

 Privatna arhiva
‘Ovakav odnos prema pacijentu i pristup liječenju je suprotan svim principima liječničke profesije‘

Priča koju je objavio crnogorski portal PRESS jedna je od onih koja izaziva strah, podozrenje i otvara brojna pitanja kada je riječ o stručnosti, odnosu liječnika prema pacijentu i na kraju, odnosu sustava prema ovakvim problemima, pišu crnogorski mediji, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, sudski postupak koji je pred podgoričkim Osnovnim sudom u kolovozu 2021. godine pokrenula Mirjana Lilić protiv Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i dalje je u tijeku.

Riječ je tužbi za nadoknadu štete za pretrpljeni strah, fizičke i duševne boli, narušeno zdravlje i umanjenu opću, životnu i radnu sposobnost, koji su nastali nakon neadekvatnog utvrđivanja dijagnoze i propisivanja terapije od strane Onkološko-ginekološkog konzilija KCCG-a.

Da je riječ o pogrešnom liječenju, odnosno da ono nije bilo stručno, 24. listopada ove godine potvrđeno je s Medicinskog fakulteta u Ljubljani, gdje je Komisija za fakultetska ekspertska mišljenja na čelu s prof. dr. Tomažom Zupancem i prof. dr. Borutom Kobalom pregledala kompletnu medicinsku dokumentaciju Podgoričanke.

Prema dokumentaciji, u koju je uvid imao PRESS, Lilić je u kolovozu 2018. godine u Kliničkom centru Crne Gore, na Odjeljenju ginekologije dijagnosticiran karcinom reproduktivnih organa, nakon čega je podvrgnuta operativnom zahvatu i liječenju.

Nakon uspješnog dvogodišnjeg praćenja početne faze liječenja u studenom 2020. godine radiolog je naveo da postoji recidiv bolesti, nakon čega ju je onkološki konzilij​ uputio kirurgu.

Kirurg je potom naveo je da je "potreban tretman lok. recidiva po nalazu MR, ako je to u pitanju s obzirom na radikalnu prvu operaciju i PH nalaz koji je ukazao na radikalitet bez infiltracije okolnih struktura".

Onkološki konzilij na osnovi ova dva izvještaja, bez histopatološke potvrde, predlaže sistemsko liječenje kemoterapijom, čemu se Lilić podvrgava, a što se nakon više od godinu dana ispostavilo kao pogrešno.

Lilić je po prijedlogu ginekološko-onkološkog konzilija primila tri od četiri planirana ciklusa kemoterapije, nakon čega je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja urgentno pregledana i ta terapija je obustavljena.

Naime, nakon treće kemoterapije kada je već osjećala pogoršanje zdravstvenog stanja, Lilić je u privatnoj klinici "Hipokrat" uradila presjеk stanja gdje je liječnik utvrdio da nije bilo metastaza i da je spomenuta kemoterapija bila izlišna.

Nakon toga, također u privatnoj režiji, otišla je kod drugog liječnika koji je potvrdio prethodno mišljenje, navodeći da nije bilo riječi o malignitetu, preporučujući prestanak kemoterapije i snimanje na PET skeneru u Turskoj.

Konzilij radiologa taj pregled je odbio s obrazloženjem, na papiru bez zaglavlja i pečata, da nakon tretmana nije bilo recidiva. Zbog takvog njihova mišljenja isto je učinio i konzilij za slanje pacijenata u inozemstvo.

Treba napomenuti da svi liječnici iz Kliničkog centra, koji su bili uključeni u proces liječenja Mirjane Lilić i koji su obuhvaćeni njezinom tužbom i dalje ordiniraju u toj zdravstvenoj instituciji.

Mirjana je nakon prve faze uspješnog liječenja i konzultacija s brojnim liječnicima koji mahom obavljaju privatnu praksu bila vitalna i bez smetnji je obavljala svakodnevne obveze, a sada gotovo nije u mogućnosti ni samostalno se kretati jer ima trajno oštećenje vida i sluha.

Ukratko, kemoterapija je ostavila trajne posljedice na cjelokupno zdravstveno stanje.

To potvrđuje i nalaz vještaka sudske medicine prof. dr. Stanka Milića, koji navodi da je kod pacijentice trajno narušen psihički i tjelesni integritet te da je tijekom liječenja trpjela duševne bolove različitog intenziteta, zbog čega će u budućnosti biti psihički i tjelesno onesposobljena.

Mirjana je u kratkoj izjavi za portal PRESS kazala da ju je u cijeloj situaciji najviše pogodio odnos medicinskog osoblja na koje je bila upućena na liječenje u Kliničkom centru.

"Da me je bilo tko od njih pozvao da razgovaramo, ne bi došlo do suda. Ali, nažalost, svi su ignorirali problem u koji sam zapala njihovim (ne)znanjem", navela je Lilić.

Miomir Joksimović, odvjetnik koji zastupa Lilić, ocjenjuje da je zabrinjavajuće da su liječnici KCCG-a postupili ovako površno prilikom liječenja njegove klijentice.

"Još više brine postupanje nakon što su uvidjeli da su napravili grešku, jer su istu pokušali da prikriju. Ovakav odnos prema pacijentu i pristup liječenju je suprotan svim principima liječničke profesije i liječničke etike. Građani Crne Gore zaslužuju bolje, ako liječnici ne žele raditi savjesno, onda i ne treba da se bave tim poslom", poručio je Joksimović.

Na pitanje PRESS-a kakav stav je zauzeo menadžment ove zdravstvene institucije kada je u pitanju slučaj Mirjane Lilić, odgovoreno je da je Klinički centar Crne Gore uvijek na raspolaganju svim pravosudnim organima, uz obrazloženje da postupke koji su u tijeku ne mogu komentirati zbog zaštite osobnih podataka pacijenata, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 19:45