DUGOTRAJNA AGONIJA

Mladi Enjaković pet godina je kašljao, prošao je sve pretrage, a onda su liječnici došli do frapantnog otkića

Marley Enjakovic

 Skye Enjakovic Tiktok Sreenshot/
Liječnici nisu ranije mogli otkriti o čemu se radi jer je to područje bilo pod upalom. Majka govori kako je moguće da taj cvijet tamo stoji i do pet godina

Marley Enjaković (8) još je kao dijete od tri godine počeo razvijati poteškoće prilikom unosa hrane i pića, pet godina je neprestano kašljao i imao problema s disanjem. Nebrojeno je puta bio na bolničkom liječenju i dobivao je razne dijagnoze. Međutim prilikom jedne pretrage, netom prije operacije, doktori su otkrili nešto nevjerojatno - zaglavljeni plastični cvijet u njegovom grlu.

Majka dječaka, Skye Enjaković oduvijek je tvrdila da nešto nije u redu s grlom njenog sina, ali je vjerovala liječničkim nalazima. Liječenje svoga sina započela je u Adelaideu.

- Uvijek smo pretpostavljali da jede prebrzo jer bi se problemi javili dok je jeo i nakon toga ih više nije bilo. Kako je vrijeme prolazilo počelo mu se javljati hroptanje pluća i često je bio u bolnici zbog toga, rekla je za ABC Radio Adelaide.

Dječaku je nakon nekog vremena dijagnosticirana astma, a majka je isprva vjerovala kako se uistinu radi o respiratornoj bolesti. U dijagnozu je posumnjala kada mu pumpica za astmu više nije ublažavala simptome. Razina kisika bila mu je niska, a rendgenska snimka prsnog koša pokazala je da nešto nije u redu s njegovim dušnikom i jednjakom. Bronhoskopija je otkrila da Marley ima traheoezofagealnu fistulu, koja povezuje njegov jednjak s dušnikom.

- Što znači da su hrana piće zapravo ulazili u njegov dušnik i završavali u plućima, napisala je gospođa Enjaković na internetu.

Zadnja pretraga prije operacije

Tjedan dana kasnije prebačen je u Melbourne na operaciju jer je spoj bio blizu glavne arterije njegova srca. Neposredno prije operacije, liječnici su upotrijebili kamere kako bi još jednom pogledali Marleyeve dišne putove i tada su otkrili strani predmet u njegovom grlu - plastični cvijet.

Liječnici nisu ranije mogli otkriti o čemu se radi jer je to područje bilo pod upalom. Majka govori kako je moguće da taj cvijet tamo stoji i do pet godina, budući da je dječak tada počeo razvijati simptome.

- Nikad nisam mislila da bi to bilo strano tijelo, ali jednostavno nije normalno da se dijete s astmom guši i povraća zbog hrane i pića i doslovno kašlje satima bez prekida, rekla je majka.

Čeka ga još jedna operacija

Cvijet je uklonjen u siječnju, ali Marley, koji sada ima 8 godina, bit će podvrgnut daljnjoj operaciji u Melbourneu ovih dana kako bi se uklonila veza između njegova jednjaka i dušnika.

- Napravit će mu rez duž prsnog koša, stisnuti desno plućno krilo i zatim odlijepiti jednjak od dušnika i onda izrezati taj spoj koji je nastao od stranog tijela. Liječnici će uzeti mišiće iz njegovih prsa i staviti ih između jednjaka i dušnika kako ne bi stvorio novu fistulu, rekla je gospođa Enjaković.

Osim što se priprema za nadolazeću operaciju, obitelj prikuplja sredstva za Women‘s and Children‘s Hospital Foundation.

- Proveli smo dosta vremena u toj bolnici i tamo smo, iskreno, imali najbolju njegu kirurškog tima. Ništa nije ostalo nedovršeno, čak mu i njegov kirurg iz Adelaidea dolazi na operaciju u Melbourne, toliko su se brinuli i pazili na njega, govori Skye za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:10