POTREBNA JE POMOĆ

Modnoj dizajnerici iz Brezovice izgorjela kuća: ‘Vjerujem u ljude i nadamo se božićnom čudu‘

Kuća dizajnerice Mirne Mihoković nastradala u požaru
 Facebook/Milan Bandić Gradonačelnik Zagreba
Tri obitelji - Mihoković, Juraga i Wehn - ostale su bez krova nad glavom, a šteta je procijenjena na 453.000 kn. Evo kako možete pomoći

Uz pandemiju, potres, poplave, sada još i – požar. Kao da 2020. godina nije bila dovoljno grozna.

Tri obitelji u Brezovici - Mihoković, Juraga i Wehn - u noći s petka na subotu u požaru su ostale bez sigurnog doma i krova nad glavom.

Šteta od požara je golema i ove se obitelji sada doslovno nadaju čudu. “Božićnom čudu” kako glasi naziv njihove kampanje.

- Grad je reagirao i ponudio pomoć, s njima smo danas pokrenuli javnu akciju prikupljanja dobara za popravak kuće – govori nam Mirna Mihoković, 30-godišnja modna dizajnerica koja stoji iza brenda Candybalism. Ona je nakon Tekstilno-Tehnološkog fakulteta u Zagrebu, u Parizu završila i postdiplomski studij na Paris College of Art, te stažirala kod poznatog haute couture majstora Stephana Rollanda. Stipendija koju je primala od Ministarstva obrazovanja nije joj bila dovoljna za troškove studija i života u Parizu, stoga je Mirna prvi put u medije dospjela prije tri godine kao djevojka koja je pokrenula crowdfunding kampanju za skupljanje donacija kako bi mogla studirati u Parizu.

I uspjela je, a na koncu joj je samoinicijativno francuska vlada dala stipendiju prepoznavši njene napore. Vrativši se u Hrvatsku, Mirna je ostvarila uspješnu karijeru kao kostimografkinja na brojnim reklamama, te asistirajući na kostimografiji kazališnih predstava.

Sada, pak, s još većim žarom i golemom energijom bori se za svoju obitelj kako bi im vratila dom, ali i osmijeh na lice.

image
Kuća u Brezovici koja je nastradala u požaru
Facebook/Milan Bandić Gradonačelnik Zagreba

U kući koja je izgorjela živjele su njezina majka i dvije tete koje su trenutno zbrinute, mahom kod njezinih prijateljica.

Radi se o kući u kojoj je prizemlje uništeno do temelja, a gornja su dva kata teško oštećena.

- Statika kuće je u redu, no treba popraviti dio temelja, krov, zamijeniti sve prozore, vrata, balkone, vodovod i grijanje trebaju rekonstrukciju. Lamperija i parketi na gornjim katovima, koji nisu potpuno uništeni, upili su previše toksične čađi i moraju van. Dio vrata i prozora koji su “preživjeli”, također. Kompletan stan Mihoković u prizemlju nestao je u crnilu i treba ga iznova izgraditi – objašnjava Mirna.

No, unatoč iznimno teškoj situaciji zadržala je pozitivan duh. Više zbog svoje majke i tete, nego zbog sebe, priznaje.

- Sada kada su naše uspomene i djetinjstvo, kao i dom u pepelu iza nas, jedino što možemo je izgraditi novi, bolji dom – dodaje.

Sudski vještak procijenio je štetu na 453.000 kn i to je iznos koji se nadaju skupiti akcijom “Božićno čudo”.

image
akcija Božićno čudo

- Naravno, visina iznosa ovisi o drugim nefinancijskim donacijama. Emmezeta nam je ponudila donirati namještaj i/ili bijelu tehniku za stan kada tome bude vrijeme, javila se tvrtka Ratković koja će donirati dio parketa pa nećemo morati sve kupiti – objašnjava Mirna koja vjeruje u dobrotu ljudi, posebno u ovo blagdansko vrijeme, stoga se nada da će njihova akcija uspjeti.

- Vjerujem u ljude, one poznate i nepoznate. Toliko sam poruka dobila, toliko divnih da se svako malo rasplačem. Ima prekrasnih ljudi i vjerujem da će nam pomoći – dodaje.

Ona nije bila kod kuće u trenutku požara, objašnjava, pa još uvijek zapravo ne zna točno kako se sve odvilo jer su joj mama i tete još uvijek u teškom šoku.

image
Kuća u kojoj su živjele obitelji Mihoković, Juraga i Wehn
Facebook/Milan Bandić Gradonačelnik Zagreba

- Potpuno su potresene, tako da još uvijek nisam dobila suvisli odgovor o tome kako su izišle i što se dogodilo. Tek sam danas saznala da je susjed izvukao mamu kroz prozor – objašnjava Mirna.

Na intervenciju je stiglo čak pet vatrogasnih vozila s 21 vatrogascem.

- Gorila je jedna kuća 3 minute dalje od nas pa su vatrogasci došli u 3 minute od prijave. Da nije bilo tako, da su došli samo 5 minuta kasnije, cijela kuća bi bila sravnjena sa zemljom. Za sada je vjerojatno da je razvodna ploča u dnevnom boravku započela požar – smatra Mirna.

image
Gradonačelnik Bandić s obiteljima koje su izgubile krov nad glavom u požaru u Brezovici
Facebook/Milan Bandić Gradonačelnik Zagreba

Dan nakon požara od 6 do 16 sati proveli su sanirajući štetu, koliko su mogli, a isti ih je dan posjetio i gradonačelnik Milan Bandić.

- Stigao je u pratnji gospođa iz Općine i rekao nam je da će pomoći na koji god način može. Tako su nam pomogli u lansiranju akcije za pomoć koja je pokrenuta uz njihovu podršku u samo tri dana, a danas su se javili i rekli i da će pomoći u izgradnji krovišta – dodaje.

O ovom se požaru Bandić oglasio i na svom Facebooku napisavši:

“Posjetio sam tri obitelji u Brezovici, koje su u sinoćnjem požaru ostale bez sigurnog doma nad glavom, Mihoković, Juraga i Wehn. Iako srećom nitko nije ozlijeđen, šteta je ogromna. Stan u prizemlju je potpuno uništen plamenom, prvi kat nešto manje, dok je u potkrovlju oštećena stolarija i dio krova. Odmah smo se dogovorili da Čistoća odveze izgorjele ostatke i uništeni namještaj. Sutra uz pratnju našeg Ureda za graditeljstvo na teren izlazi statičar koji će procijeniti u kojem je stanju objekt i koliko je zahtjevna sanacija. Obiteljima smo ponudili smještaj i stavili se na raspolaganje za bilo koji drugi oblik pomoći”.

Hoćete li uspjeti pronaći barem tračak sreće ovog Božića, pitam je.

- Hoćemo, naravno. Bit ćemo zajedno kod tete, to je bitno. Bit će to prvi Božić ikada da nismo u našoj kući, ali ne gubimo nadu – rekla je Mirna.

Kako bi svojoj majci ublažila šok i pružila osjećaj doma, Mirna je sastavila popis stvarčica koje se mogu donirati. Na popisu stoje knjige (Tolkien, Bujold, Murakami, Coelho, Hesse, Pratchett, ruski klasici), začini svih vrsta i oblika (osim soli i papra), laptop, ormarić za cipele te okvir za naočale za vid.

- Moja mama je tip osobe koja se jako veže za stvari. Tako je primjerice s knjigama. Imala je nevjerojatnu biblioteku koja se protezala preko cijelog jednog zida, koja je sada izgorjela. Knjige su joj važne, odrastala sam uz kulturu, a ovo su samo neki od nama značajnijih autora koje mama i dalje iznova čita. To su sitnice koje njoj puno znače. Isto kao i začini. Imala je tri ormarića puna najrazličitijih i najmirišljavijih začina iz cijelog svijeta, a sada ima samo papar i sol. Ja, pak, želim samo da opet bude sretna – iskreno će Mirna.

Donacije se u sklopu akcije “Božićno čudo” mogu uplatiti na ime Mirna Mihoković uz podatke

IBAN: HR6023600003510211719,

BIC: ZABAHR2X,

model i poziv na broj: 00 – 2020

ili se pak iz vizuala nastalih u suradnji s Gradom može direktno skenirati QR kod za uplatu.

Za sve dodatne upite možete se javiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

image
akcija Božićno čudo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:31