KOMPLICIRANI ZAHVAT

'MOJ LAV JE DOBIO BITKU!' Maleni Šimun iz Županje operiran je na Floridi. Ako sve prođe po planu, dječak bi napokon trebao prohodati

 Facebook
 

Maleni Šimun Stojanović, dječak iz Županje rođen s brojnim oštećenjima, operiran je jučer u bolnici u West Palm Beachu na Floridi, objavila je njegova majka na Facebooku. - Moj lav je dobio bitku nakon 9 punih sati! - napisala je Martina Stojanović na toj društvenoj mreži.

Iznimno teška i zahtjevna operacija bi mu trebala omogućiti da prvi put stane na noge i prohoda.

Podsjetimo, Šimun je rođen u studenome 2017. s brojnim malformacijama, u nogicama mu nedostaje više od 25 kostiju, čašica u kuku te cijelo koljeno u lijevoj nozi, a ima i duplicirani femur (bedrena kost). Dječak je s roditeljima u SAD otputovao 30. kolovoza.

Smještaj su im u svome stanu, udaljenom približno pet kilometara od bolnice, osigurali supružnici iz Rovinja, koji žele ostati anonimni.

- Domaćin nas je dočekao i proveo s nama četiri dana jer smo bili u A zoni (evakuacijskoj zoni) kada je harao uragan Dorian. Srećom i uz Božju pomoć samo nas je okrznuo, a najavljivana nam je apokalipsa. Iz ovog su se područja svi bili iselili i tek sada se vraćaju. Ovdje je jako toplo i sparno. Hvala Bogu, Šimun je to jako dobro prihvatio i prilagodio se i klimi i vremenskoj razlici - ispričala je ovaj tjedan, uoči operacije, za Glas Slavonije majka Martina.

Vrhunski stručnjak dr. Dror Paley, koji rješava najteže ortopedske slučajeve u svijetu, je uz asistenciju tima liječnika Šimunu trebao amputirati natkoljenicu lijeve noge koja nema funkciju, ne može ju ni dignuti ni pomicati i samo se služi s desnom, od dupliciranog femura rekonstruirat će kuk te obaviti rekonstrukciju desnog stopala.

- Dr. Paley je u ponedjeljak okupio sve liječnike da se upoznaju sa Šimunovim stanjem i rekao da je i njemu samome ovo izazov i nešto fascinantno jer takav slučaj još nije imao. Nitko od prisutnih liječnika do sada nije vidio duplicirani femur i ostali su zatečeni. Dr. Paley se samo jednom susreo s duplikacijom, ali ni približno tako kompliciranom kao kod Šimuna - priča majka Martina.

Pohvalila je iznimnu ljubaznost medicinskog osoblja koje im stoji na raspolaganju za sva njihova pitanja, a ima ih bezbroj, i ono što im je, kažu, najvažnije, imaju veliko razumijevanje i iskustvo s bolnim osjećajem roditelja kojima dijete ide na amputaciju i doista suosjećaju...

- Nekoliko sati nakon operacije suprug i ja moći ćemo otići kod Šimuna i s njim u bolnici ostati do otpuštanja. Koliko dugo će biti hospitaliziran ovisit će o tijeku oporavka, tu nema konkretnih odgovora, baš kao ni za samo trajanje operacije - pojašnjava majka za Glas Slavonije.

Dječak će minimalno šest tjedana biti u gipsu i potom slijedi rehabilitacija. Kada skine gips i otekline mu splasnu, kreće se u izradu prve proteze, koja se čeka oko četiri tjedna.

Svojoj kući u Županju dječak bi se trebao vratiti za nekoliko mjeseci, hodajući, s koljenoprotezom u lijevoj nozi koja ima funkciju savijanja.

- Radujemo se njegovom prvom koraku, ali jednako tako i strahujemo od neizvjesnosti kako će teći Šimunov oporavak. Samo smo ljudi, roditelji... Ono ljudsko u nama strahuje jer je ulog prevelik, pretežak... Dragi ljudi, budite i dalje s nama u molitvi! Sve ovo vrijeme dajete nam snagu i da nema vas i Šimunova osmjeha, koji je neprocjenjiv, ne znam kako bismo sve ovo izdržali - poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:24