TRAGIČNA ISPOVIJEST

'Moja sestra je preminula, ali smo do neba zahvalni dr. Kutleši koji se probijao po buri da joj produlji život'

Sonja Marić
 CROPIX
 

Zagrebački liječnik Marko Kutleša, koji je krajem studenoga svojom privatnom Škodom, zajedno s medicinskim tehničarom Tomislavom Krčelićem i medicinskom sestrom Anđom Novokmet, potegnuo u noći iz Zagreba u Pulu da bi tamo spasio život pacijentici, oduševio je i ganuo zemlju svojim entuzijazmom i požrtvovnošću.

Kutlešin tim, naime, iz Zagreba je tada prevezao ECMO uređaj, tzv. umjetna pluća kojima OB Pula nije opremljena zbog 48-godišnje pacijentice Tanje Uskoković.

Magla, kiša, bura

Njeni zdravstveni problemi počeli su relativno bezopasnom upalom pluća koja se zakomplicirala, a kad joj je stanje postalo kritično i respirator više nije bio dovoljan da bi sama disala, Kutleša je sa svojim timom, putujući kroz maglu, kišu i buru, oko ponoći stigao u Pulu pa krenuo u borbu za Tanjin život. U trenutku kada je Jutarnji pisao o slučaju, doktor Kutleša našoj je novinarki rekao da je vrlo zadovoljan smjerom u kojem ide pacijentičino ozdravljenje, no nažalost ona je u prosincu ipak preminula.

Tužnu vijest podijelila je s nama Sonja Marić, njena sestra, i usput otkrila dosad nepoznate detalje o slučaju koji je nakon objave u Jutarnjem završio na naslovnicama brojnih medija.

- Tanja je radila u Rapcu od ožujka do rujna, a u studenome je opet iz Županje, gdje živimo, trebala ići za Istru. Dva dana prije puta žalila se na bolove u prsima i leđima, a imala je i bolove koji su se pojačavali pri udisanju - prisjetila se Sonja te dodala da je njezina sestra pretpostavljala da se radi o gripi. Njih su dvije, s obzirom na to da Tanjina doktorica u tom trenutku nije radila, otišle na Hitnu u Županji. Tamo su pretpostavili da njezini problemi imaju veze sa srcem, napravili su joj EKG i dali Lupocet za snižavanje temperature. Nakon odlaska liječniku, na blagdan Svih svetih, Tanja je otputovala u Rabac. Sljedeći dan trebala je početi raditi, ali joj je stanje bilo sve gore, zbog čega ju je šef 3. studenoga odvezao na Hitnu.

- Tamo su joj rekli da nisu nikada imali slučaj da im netko dođe u tako lošem stanju. Ona je već tada imala sive usne, željezo na nuli, kisik na minimalcu i bila je dezorijentirana - kaže Sonja. Tanju su hitno poslali u pulsku bolnicu, gdje su ustanovili da ima jaku upalu obaju plućnih krila. Istu je noć bila stavljena u induciranu komu i na respirator, a u tom je stanju bila tri dana.

- Doktori su rekli da su izgledi za preživljavanje minimalni jer je došla, što bi se reklo, minutu do 12 ili, još gore, u 12 i minutu - kaže Sonja.

Teško stanje

Ona i drugi članovi obitelji raspitivali su se kod liječnika o tome postoji li mogućnost prebacivanja u neku “jaču” bolnicu u Zagrebu ili Rijeci, a u obzir se uzimao čak i prijevoz helikopterom, međutim, medicinsko je osoblje zaključilo da Tanjin organizam nikako ne bi mogao podnijeti takav put. Dana 6. studenoga situacija se pogoršala, pluća su sve teže radila, a jedina šansa za preživljavanje postao je već spomenuti ECMO uređaj, kojih u Hrvatskoj ima 41, ali niti jedan nije u pulskoj bolnici.

Sanitetskih vozila kojima bi se uređaj prevezao nije bilo. U tom se trenutku u priču uključio doktor Kutleša, koji je u Pulu s ECMO-om stigao oko ponoći. Pacijentica je spojena na ta “umjetna pluća” i odlučeno je da će je prebaciti u Zagreb. Kutleša je putovao s njom u vozilu Hitne pomoći, a u Zagreb su stigli oko 7 ujutro, nakon napornog puta u kojem je doktor više puta reanimirao pacijenticu.

Antibiotici

- Nakon tri dana, kada se stanje stabiliziralo, doktor u Zagrebu nam je rekao da su joj šanse za preživljavanje 50 posto. Tjedan dana joj je stanje bilo kritično, no primala je antibiotike koji su u milimetarskim pomacima dovodili njezina pluća u malo bolje stanje - priča Sonja. Dana 14. studenoga skinuli su Tanju s ECMO-a i ostavili samo na respiratoru, a dan nakon toga, na svoj rođendan, probudila se iz kome. Tijekom idućih nekoliko dana bilo je vidljivo poboljšanje stanja, Tanja je mogla micati očima i na taj je način i komunicirala s liječnicima, zbog čega su zaključili da je neurološki sve u najboljem redu.

Oko tjedan dana svi su imali razloga biti optimistični, no situacija se u jednome danu drastično promijenila. 23. studenoga Tanja je dobila bolničku bakteriju i visoku temperaturu, što je značilo povratak na početak borbe. Problemi s bakterijom nakon nekog su vremena riješeni, ali se pojavila još jedna upala pluća, zbog koje je u noći sa 7. na 8. prosinca Tanja preminula.

- I ja i cijela moja obitelj, uključujući Tanjinu djecu i našu majku, ispričali smo cijelu priču samo kako bismo zahvalili doktoru Kutleši, ali i svim ostalim doktorima iz Pule i Zagreba koji su herojski dali sve od sebe da spase Tanjin život. Neizmjerno smo im zahvalni na uloženome trudu i na tome što su joj uspjeli produljiti život mjesec dana - kaže nam Sonja. Kako kaže, s dr. Kutlešom ona i njezina obitelj ostali su u kontaktu, a vjeruje da će biti i prilike da se ponovno sretnu.

“Heroj? Ma, ne! I drugi liječnici bi isto učinili”

Doc. dr. sc. Marka Kutlešu duboko je rastužila smrt pacijentice, poglaviti zato što se počela dobro oporavljati.

- Uvijek je teško kada izgubiš pacijenta. Iako je u medijima odlazak tima i mene po pacijenticu u Pulu predstavljen kao herojsko djelo, ja to ne gledam tako. To je dio mog posla, zato sam to studirao i zato radim ovaj posao - Kaže Kutleša i napominje da on nije jedini liječnik koji bi tako postupio.

- Volio bih, a i očekujem, da je netko od meni bliskih osoba u takvoj situaciji da se tako postupi - kaže Kutleša. (I. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:33