STJEPAN KADOVIĆ

Moje gumeno Disneyjevo carstvo: ‘Od supruge skrivam kad na buvljaku kupim novu igračku‘

Stjepan Kadović






 
 Vlado Kos/Cropix
Želim biti prvi koji će u Hrvatskoj otvoriti muzej s igračkama posvećenima Disneyju

Možda nostalgija, za djetinjstvom, a možda i zato što si sve te igračke nekad nismo mogli priuštiti. Možda zato što su me roditelji u tadašnja kina vodili gledati crtiće... Puno je zapravo razloga, objašnjava mi svoju kolekcionarsku strast Osječanin Stjepan Kadović.

On je čovjek s najvećom kolekcijom Disneyjevih igračaka u zemlji, ima ih više od 1500, a neke od njih vrijede tisuće kuna. A najboljih 300, pravih kolekcionarskih primjeraka sada je dao na izložbu "Disneyju u čast i spomen" u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku.

Kadović, i inače strastveni kolekcionar s preko 10 tisuća raznih artikala, kod Disneyja se fokusirao isključivo na gumene Disneyjeve igračke, a našao ih je ili na sajmovima antikviteta po Hrvatskoj i okolici, ili na internetu, razmjenjujući i kupujući ih na raznim stranicama i forumima.

Rođendan Walta Disneyja

Ima puno širu zbirku, no kolekcija koju pokazuje u Osijeku, govori nam Kadović, ima i svoju "podspecijalizaciju": "Riječ je o isključivo gumenim igračkama s piskom, tzv. rubber squeak toys, koje su izrađivale mnoge tvornice širom svijeta po licenci i odobrenju Walt Disneyja".

image







Vlado Kos/Cropix

Datum otvaranja, kao i prosinac, uz blagdanske dane, naročito u ovo doba kada nam dobro dođe svaki pokušaj da nas malo razveseli i skrene premda nakratko pažnju s tmurnih tema, nije slučajan. Naime, 5. prosinca je datum kada je Disney rođen, u Chicagu 1901. godine, kao četvrti sin u obitelji irskih doseljenika, navodno jako sramežljiv u djetinjstvu, tako da će u subotu biti obljetnica njegova rođenja. Walter Disney preminuo je u istom mjesecu kada je i rođen, 15. prosinca 1966. godine.

Sakupljanje Disneyjevih predmeta, inače, jedan je od najpopularnijih hobija na svijetu.

Prema statistikama tvrtke Walt Disney, svako kućanstvo ima u prosjeku 4,8 predmeta koji su zaštićeni autorskim pravima ove tvrtke. Kadović je, govori nam, prisutan na mnogim internetskim stranicama na kojima se razmjenjuju ove igračke. Tako strastveni kolekcionari poput njega diljem svijeta, svi se poznaju, barem online. "Učlanjen sam u desetak grupa, i to je jedan od načina kako razmjenjujem igračke, online", govori ovaj kolekcionar. Po struci je diplomirani ekonomist, radio je dulje vrijeme u građevini.

Za pretpostaviti je da sakupljanje ovih igračaka nije baš jeftin sport, kao što niti jedno kolekcionarstvo zapravo nije? "Da, nije jeftin sport, no neke od predmeta koje imam u zbirci znam preprodati, pa se tako i izdržavam". Na izložbi je samo dio Kadovićeve kolekcije, koja, uz spomenute gumene, sadrži i mehaničke igračke, vrtne figure, šampone-igračke, štedne kasice, noćne svjetiljke, termofore, filmske plakate i postere te slikovnice, bojanke, zvučne knjige, stripove i audio-video materijale. Sve je to samo dio Disneyjeve kolekcije. A postoji toga u njegovoj kolekciji još.

Gdje sve to drži, pitamo našeg sugovornika? "Nešto u stanu, nešto u garaži, nešto u roditeljskom domu. Previše je toga, priznajem i sam. Supruzi ponekad ne smijem reći da sam kupio nešto novo. No, i to je kolekcionarstvo", govori naš sugovornik i dodaje: "Moja žena u šali kaže da je sakupljačica čarapa iza mene i sina po stanu". A sin, je li naslijedio očevu strast? "On sakuplja modele automobila, oldtimera, što se dobro poklapa s mojom kolekcijom", govori Kadović.

Disneyjeve igračke nisu jedino što kolekcionira. Ima i drugih igračaka, na temelju kojih planira otvoriti jednog dana i Muzej igračaka. Kako kaže, "imam lijepu kolekciju drvenih konjića. Prvi je takav konjić u kolekciji nastao prije stotinu i pedeset godina, posljednji pedesetih godina prošlog stoljeća. Sakupljam i petrolejske lampe, i na temelju te kolekcije, s još nekoliko kolega, planiram otvoriti muzej i s tom specijalizacijom".

Igračka za 3500 kuna

U zbirci, kaže, ima desetak tisuća predmeta, samo 800 primjeraka petrolejskih lampi. Koliko ukupno vrijede, teško mu je procijeniti. Na izložbi je tristotinjak radova iz kolekcije vezane uz Disneyja, a sveukupno ima pet puta više, 1500 primjeraka. Iz te je kolekcije, kaže, najvredniji "Mickey Mouse, kombinacija Warholova pop-arta i Picassova kubizma. Moj vrijedi oko 500 eura, a postoje i oni puno skuplji, s pozlatom, za šeike".

Vraćamo se na Disneyjeve igračke. Poznato je, naime, da je domaća tvornica Biserka iz Zagreba imala licencu za proizvodnju Disneyjevih igračaka, i jedina je u ovom dijelu bivšeg socijalističkog bloka koja je tu licencu imala. Postoji i priča da je Walt Disney osobno napravio nekoliko varijanti ovih igračaka za tvornicu šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je bila na vrhuncu.

image






Vlado Kos/Cropix

Tvornica je, nažalost, kao i mnoge druge ugašena devedesetih, u privatizaciji. Naš sugovornik o tome priča: "Uglavnom sam u sakupljanje krenuo s Biserkinim igračkama, i da, neke su igračke bile izrađene samo u tvoj tvornici, što je bio poseban privilegij. Te su igračke prodavali puno i u Turskoj i na Bliskom istoku. No, ja sam svoju kolekciju proširio i na sve međunarodne proizvođače ove igračke, na znamenitu talijansku Ledru, ili na kolumbijski Bartoplas, koji je među kolekcionarima jako na cijeni.

Primjerice, škrti ujak, koji se u bivšoj Jugoslaviji zvao Baja Patak, košta i po tisuću eura ako je iz proizvodnje Bartoplasa. A strastveni kolekcionari, koji si tako nešto mogu priuštiti, znaju izdvojiti i po 200.000 eura za pojedini primjerak s originalnim potpisom Walt Disneyja. Na cijeni su posebno i igračke koje radi za Disney poznati brazilski dizajner Britto, u raznim bojama", kaže naš sugovornik, koji dodaje da on sakuplja, primjerice, i Pez figurice, s likom Snjeguljice. Zanima ga baš sve što je vezano uz Disney. Nedostaje li mu nešto u zbirci? "Uvijek nešto nedostaje, u tome je i jedna od čari kolekcioniranja", odgovara.

Naravno, u kolekciji su i svima poznati likovi Mickeyja Mousea, za kojeg je u crtićima čak dvadeset godina, počevši od 1928. godine, glas posuđivao sam Disney, potom Paška Patka, kojeg smo u djetinjstvu poznavali kao Paju Patka, odjevenog u mornarsku majicu i kapu, Snjeguljicu, Trnoružicu, Pepeljugu...

Uz one figure koje su proizvedene u Biserki, te na Zapadu, izdvaja i igračke rumunjskog Aredeancae. "Posebno bih izdvojio Donalda Ducka u ulozi mornara i rokera", kaže, te igračke porijeklom iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Sam će reći da je dio ekipe oko Disneyane, koju objašnjava na sljedeći način: "Riječ Disneyana sastavljena je od imena ​Disney​ i engleske riječi Mania, koja dolazi iz starogrčkog i znači nešto poput 'ludila'. To je kolekcionarska strast za sakupljanjem predmeta koje je izradio Walt Disney ili vlasnici njegovih licenci. To su različiti predmeti koji prikazuju Disneyjeve likove ili imaju sličnost s Disneyjevim likom. Prikupljanje Disneyane svoju je renesansu doživjelo 1970-ih do kasnih 1990-ih. Uz SAD, Veliku Britaniju i Španjolsku, Njemačka je bila jedno od Disneyjevih uporišta.

Lovci na blago

Prodajom marke Disney Store i pripadajućih trgovina japanskom kooperantu 1998. godine, proizvodnja predmeta Disneyane u Europi je bila smanjena. To je uzrokovalo enormno povećanje prodaje na internetu i u internetskim aukcijskim kućama, jer se potražnja za Disneyjevim proizvodima nastavila. Zbog ove ogromne potražnje, tvrtka Walt Disney ponovno je počela 2010. s asortimanom internetskih trgovina.

Određeni kolekcionari Disneyane tako su se specijalizirali za određene predmete, godine izrade, filmske likove. Danas je malo kolekcionara koji su dovoljno ludi da žele prikupiti sve od Disneyja. Stoga su od 1990-ih godina kolekcionari počeli dijeliti kolekcionarske predmete u dvije kategorije. S jedne strane, postoje predmeti koji su proizvedeni prije​ smrti Walta Disneyja​ i predmeti koji su na tržište izašli nakon njegove smrti. Američki pojam 'vintage', što znači staromodno, počeo se tako primjenjivati za sve predmete proizvedene prije 1966. godine.

image






Vlado Kos/Cropix

U vintage Disneyanu pripadaju predmeti proizvedeni između ranih 1920-ih i najkasnije 1968. godine. Kolekcionarski predmeti moderne Disneyane najopsežnije je područje sakupljanja, jer tu možemo uvrstiti nekoliko milijardi predmeta, a čak niti davatelj licence Disney više ne zna sve što se proizvodi od 1969. godine. Zbog toga se kolekcionari specijaliziraju za područja sakupljanja: film, lik ili vrstu predmeta. Najrasprostranjenija područja sakupljanja su ​ LTB ​(Smiješne džepne knjige) i snježne staklene kugle.

Neki također samo prikupljaju filmove na različitim medijima, pa će zasigurno to uskoro biti treće veliko kolekcionarsko područje". Naš sugovornik zaključuje: "Ne zaboravite, znanstveno je dokazano da gledanje crtića Walta Disneyja, za koje je osvojio dvadeset i dva Oscara, popravlja trenutačno loše raspoloženje, a dobro povećava za 35 posto".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:47