LIEBIG34

Mučna deložacija iz jedne od najpoznatijih zgrada Europe, došlo je i do sukoba s policijom!

Skvot Liebig34
 Odd Andersen/Afp/Profimedia
U tom anarho-feminističko-queer stambenom kompleksu sada živi oko 40 stanara iz različitih zemalja, a kućni jezik je engleski

Stambena zajednica Liebig34 u četvrti Friedrichshain, jedan je od posljednjih preostalih skvotova u Berlinu u kojem je taj oblik stanovanja nekad bio izrazito raširen. No u petak će svi stanari biti deložirani, a tijekom deložacije očekuju se napete scene, piše Berliner Zeitung.

Taj je skvot jedan od posljednjih preostalih iz nekadašnje ikonične ere berlinskih skvotova. No danas će taj 'anarho-feminističko-queer' stambeni kompleks u Liebigstraße 34, isprazniti policija.

image
Deložacija skvota Liebig34
Adam Berry/Afp/Profimedia

Zapadni Berlin je sedamdesetih godina bio je poznat po raširenoj i živoj skvoterskoj sceni, a skvoteri su se proširili i u ostatak grada nakon pada Berlinskog zida. U to vrijeme, Istočni Nijemci koji su odlazili na Zapad ili u druge dijelove Berlina, ostavljali su svoje napuštene stanove u sada modernim područjima poput Prenzlauera Berga, u koje su se ubrzo uselili skvoteri. Tada su skvoteri zauzimali oko 130 kuća u četvrtima Prenzlauer Berg, Mitte, Friedrichshain i Kreuzberg.

image
Deložacija skvota Liebig34
Odd Andersen/Afp/Profimedia

Liebig34 je jedan je od posljednjih preživjelih svotova iz tog doba, a legalizacija sličnih mjesta uslijedila je nedugo nakon što su stanovnici prvi put zauzeli zgradu 1990. godine. Cilj im je bio istražiti alternativne aranžmane za život, bez tradicionalnih struktura moći. Takav način života evoluirao je tijekom godina do onoga što njihova web stranica sada opisuje kao životni prostor 'bez cis-muškaraca, ali svi ostali rodni identiteti su dobrodošli'. 'Ne želimo svakodnevni seksizam i dominaciju cis-muškaraca - pogotovo ne u našem domu', stoji na web stranici Liebig34. Sada tamo živi oko 40 stanara iz različitih zemalja, a kućni jezik je engleski.

image
Prosvjedi kod skvota Liebig34
Adam Berry/Afp/Profimedia

Rasprava o tome što napraviti s Liebig34 traje otkako je prije dvije godine okončan desetogodišnji komercijalni zakup koji su stanovnici sklopili putem organizacije stambenih zajednica. Sud je na kraju potvrdio predaju kuće, jednog od posljednjih radikalno-lijevih projekata u Berlinu, vlasniku Gijori Padowiczu. Kolektiv tvrdi da je dotični poznat po 'namjernom otkupu i uništavanju' sličnih stambenih projekata te da mu je namjera obnoviti zgradu prije nego što će je opet iznajmiti za veliki profit.

image
Deložacija skvota Liebig34
Odd Andersen/Afp/Profimedia

Sukob između stanara stambene zajednice u Liebigu34 i policije postao je nasilan uoči deložacije. U srijedu navečer (7. listopada) stanari i njihove pristaše organizirali su prosvjedni marš kojem je prisustvovalo između 500 i 600 ljudi. Bilo je mirno - ali kasnije, oko 1 sat ujutro, došlo je do nasilnih sukoba između skupine maskiranih aktivista i policije. Navodno je bačeno oko 30 kamenih gromada, dva automobila su zapaljena i postavljena je barikada od bodljikave žice.

image
Deložacija skvota Liebig34
Odd Andersen/Afp/Profimedia

Policija je kasnije izvijestila o neredima 'ljevičarskih ekstremista' u Friedrichsfeldeu tijekom noći, gdje su zapaljena dva službena automobila iz organizacije stambenih zajednica. Policija predviđa jak otpor kada se u petak krene čistiti zgrada. Smatra se da će se stanarima pridružiti aktivisti iz drugih dijelova Njemačke, pa čak i iz drugih zemalja.

image
Deložacija skvota Liebig34
Odd Andersen/Afp/Profimedia

Očekuje se da će policijska akcija u petak biti jedna od najvećih u novijoj povijesti tog područja. Krajnje lijevi aktivisti pisali su na svojim profilima na društvenim mrežama o svojoj namjeri da deložaciju pretvore u 'katastrofu'. Susjedna osnovna škola Justus-von-Liebig bit će zatvorena, kao i vrtići za djecu na tom području, iako je u neobičnom preokretu, sama škola Freie Schule Kreuzberg rekla da potiče svoje učenike i osoblje da sudjeluju u prosvjedu zbog deložacije planirane za petak ujutro.

image
Prosvjedi kod skvota Liebig34
Tobias Schwarz/Afp/Profimedia

Od četvrtka u pet sati ujutro policija je područje oko zgrade proglasila zabranjenom zonom - uključujući velike dijelove ulice Liebigstraße i susjedne Rigastraße. Zona zabrane će ostati na snazi do nedjelje 11. listopada do 1 sat ujutro. Policijski patrolni automobili i policajci u pancirkama patroliraju okolicom zgrade, miču parkirane aute i brane okupljanja na otvorenom. Mnogi stanari susjednih ulica ionako su već odvezli automobile negdje drugdje jer su stanari skvota Liebig34 već nekoliko vozila spalili tijekom deložacije.

image
Prosvjedi kod skvota Liebig34
Tobias Schwarz/Afp/Profimedia

Policija je također kazala da će ograničenje na 'zajedničku uporabu javnih prostora i slobodu okupljanja' biti na snazi u petak do 23.59 sati, što će se odnositi na dijelove Liebigstraße i susjednih Rigaer Straße, Petersburger Straße 81 i Bersarinplatz. Deseci prosvjednika okupili su se već u četvrtak navečer. Sudski izvršitelji trebali su stići u petak u 7 sati. Prosvjed na dan deložacije također je planiran i za večer, a krenut će iz Monbijouparka u Mitteu.

image
Skvot Liebig34
Odd Andersen/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 16:01