‘POLITIČKE AMBICIJE? JOŠ NE!‘

Na fotografijama s Plenkovićem mnogi su primijetili jedno novo lice. Doznali smo tko je ona

Marija Zdilar

 Privatni Album, Facebook/
Marija Zdilar, koju su u predizborno vrijeme mnogi primijetili u društvu Andreja Plenkovića i drugih kandidata HDZ-a, govori o sebi

- Političke ambicije? Nemam ih! Ali imam pravo na mišljenje. Imam pravo živjeti što mi pripada po mojem akademskom statusu zbog sebe i svoje djece - kaže Marija Zdilar. U izbornoj noći i danima prije izbora mnogi su često vidjeli zgodnu, elegantnu brinetu u društvu Andreja Plenkovića i drugih kandidata HDZ-a.

- Pitam se što je potaknulo ta pitanja uz brojne žene koje su već sukladno svojem djelokrugu rada na visokim pozicijama i s kojima sam na slikama! - govori Zdilar. - U zadnje vrijeme bila sam često u društvu svojih prijateljica koje su politički aktivne, kao podrška. Po stranačkom opredjeljenju sam od prvog dana uz one koji su stvarali našu domovinu, počevši od mojeg oca, oca moje djece do prvog predsjednika Franje Tuđmana pod čijim je vodstvom stvorena slobodna, neovisna i suverena Republika Hrvatska kao i Hrvatska demokratska zajednica. Osjećala sam se zanosno, ponosno i suvereno uz moje žene jer su sve takve vertikale u svojim životnim pozivima.

Mnogi su prepoznali Mariju Zdilar, ali ne zbog političkih, stranačkih, izbornih razloga, nego zbog reportaža i priloga u medijima u kojima je pokazala svoju strast prema dizajnu interijera, modi i - kruhu.

- Volim ovaj narod, zemlju, podrijetlo i zahvalna sam svim stručnim ljudima koji je izgrađuju na sveopće dobro - strastveno govori i objašnjava zašto se odlučila više angažirati u političkom životu.

image

Marija Zdilar, Andrej Plenković i Rajka Đerek Miklić

- Dolazim iz čestite, vrijedne obitelji iz Imotskog, malog grada na Gori, odakle su potekla mnoga povijesna imena. Iz moje su obitelji mnogi bili zaglavni kamen za našu domovinu. Moj je otac hrvatski branitelj, na što sam iznimno ponosna. Na dubrovačkom ratištu kao pripadnik 115. brigade dao je velik obol, kao inženjerac je sagradio mnoge putove. Danas smo svi mi vojska u miru i jako smo mlada država. Našoj domovini želim što više stručnih mladih ljudi koji će izgrađivati na ponos i trajno nasljeđe - objašnjava.

image

Rajka Đerek Mikulić, Andrej Plenković, Marija Zdilar i Mislav Herman na špici

Angažman tijekom izbora je ono što je smatrala da u ovom trenutku mora učiniti, reći svoje mišljenje, podijeliti na društvenim mrežama... Šale da bi mogla biti ministrica za nju su samo šarmantne šale.

Zdilar je trenutačno zaposlena u Zavodu za statistiku, prošla je poslovni put od privatnih tvrtki do Ministarstva, magistra je biotehničkih znanosti.

Kaže da je empatična, altruistica, da je uvijek pokori emocija.

- Ali sam i odlučna, ambiciozna, odanost mi je važna karta, obitelj svetinja. Smatram da me krasi razumijevanje i intuicija. Nisam navikla govoriti o sebi, osim kada se radi o nekom od mojih projekata koji su zasad još hobi, a vjerujem da će postati i nešto više. Volim da moja djela govore o meni - naglašava. A moje remek-djelo i najveća inspiracija su moje dvije kćeri. Otac mojih kćeri je hrvatski branitelj, bio je pripadnik specijalne jedinice policije i teško je zdravstveno stradao ranih 90-ih. Bila sam primorana u jednom trenutku donijeti odluku i biti i mama i tata svojoj djeci. Posljedice svojih izbora ne moraš uvijek razumjeti, ali iz njih dolazi mudrost pa sazrijevamo s našim odlukama.

Svoje kćeri obožava i iznimno je ponosna na njih.

image


Božićni interijer Marije Zdilar.

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

- Velike su uloge iza nas, kao i veliki rezultati. Obje su izvrsne učenice, od početka do upisa na fakultet. Jedna ima međunarodno priznanje za svoj rad koji je u trajnom postavu u Dječjem muzeju u Japanu. Druga je umjetnica s mnogim trajnim postavima na platnu u svojem slikarskom portfelju. One su moj blagoslov i ponos - govori Marija Zdilar emotivno. - Obje su odrasle bez tate i zbog toga su rano sazrele i preuzele na sebe mnoge odgovornosti. I čine svijet ljepšim mjestom za živjeti.

S kćerima je uključena i u humanitarne projekte i pomažu obiteljima s teškim životnim pričama. Kćeri su i glavni poticaj za sve što radi, osmišljava i planira.

- Želim da moje kćeri, koje nisu birale da odrastaju bez tate koji je svoju mladost dao u zalog dobra za budućnost svoje domovine, jednoga dana ne napuste svoju zemlju - kaže.

Uz kćeri, dodaje, okružena je divnim prijateljicama i sve se one međusobno podupiru u mnogim humanitarnim, znanstvenim, estetskim i intelektualnim naporima.

image

Božićni interijer Marije Zdilar.

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

- U svakom životnom izazovu, a bilo je jako teških trenutaka, bila sam feniks. Rad je uvijek bilo alat kojim sam pobjeđivala sve - govori Zdilar. - Ne tako davni potres i nepravde koje sam doživjela otprilike u isto vrijeme motivirali su me da adaptiram svoj stan. Svojim rukama. Sanirajući zidove otkrila sam prekrasnu tehniku obrade zida zlatnim prahom. I stolariju i namještaj sam restaurirala sama.

Savladala je brojne tehnike obnove i izrade ukrasnih i uporabnih predmeta i kroz smijeh kaže da su joj ruke često pune ogrebotina, porezotina i opeklina.

Golem utjecaj na njezin dizajnerski izričaj, ali i brojne planirane projekte ima njezin rodni kraj.

- Dolazim iz Imotskog koji je plućno krilo hrvatskog društvenog prostora i koji je nekoć bio pod imperijama Osmanlija i Mletačke Republike. Drevna Imota ima jedinstveno etnokulturno nasljeđe i od tuda je temelj za moju estetsku jednadžbu. Način odijevanja, stav, osobnost, energija kojom zračimo čine našu idealnu kapsulu koju zovem BARcode - dodaje.

Smatra da njezin rodni grad, koji je nekad bio trgovačka meka, danas može postati i turistička meka. A tu vidi priliku za ostvarenje svojih ideja povezanih s kulturom i turizmom.

- Kod dizajna na zadanu temu volim spojiti nasljeđe, podrijetlo, tradiciju i vrijeme koje svjedočimo - kaže Marija čije su raskošne kreacije, posebno one za Božić i Uskrs osmišljene za Dom i dizajn Jutarnjeg lista, izazvale golemu pozornost.

image

Marija Zdilar planira veliki projekt o svom kruhu

Berislava Picek/Cropix

- Involvirana sam u mnoge projekte u ambasadorskoj gesti, gdje još uvijek dajem prednost svom estetskom opusu. No, još istražujem u kojem će se on dijelu razvijati i gdje će me moja publika/klijenti odnijeti - govori. - Radim poslovnu građu za projekte u dizajnu interijera, dekoracija, odjevnih predmeta te zadanih opusa kao i meni jedan nadasve vrijedan gastronomski projekt s kruhom.

Njezin recept za kruh, koji su probali mnogi poznati iz showbiza i politike, rezultat je dugogodišnjeg istraživanja nasljeđa i tradicije te biotehnologijskog iskustva. Morao je biti ne samo ukusan, u skladu s modernom prehranom, nego i estetski primamljiv.

image

Marija Zdilar izrađuje nakit i modne dodatke

image

Kruh koji priprema Marija Zdilar

Berislava Picek/Cropix

- Uz to, u odjevnom dizajnu spreman posebno iznenađenje jer me pokreće osjećaj za lijepo i volim začiniti svaki outfit na meni svojstven način i pomaknuti granice - objašnjava. Naglašava da ima još planova, toliko da bi se morala podijeliti na nekoliko Marija. Dobro bi joj došlo jer bi onda nastavila raditi na doktoratu, a vjerojatno stigla i objaviti knjigu koju piše već dulje vrijeme te učiti talijanski... Sve je to palo u drugi plan zbog odgoja njezinih kćeri.

Dodaje kako mora spomenuti i to da, s obzirom na to da je radila na projektima pročišćavanja pitkih i otpadnih voda, zaštite golemog vodnog bogatstva koje Hrvatska ima, ima što za reći i o tim temama izuzetno važnim za cijeli naš planet.

- Raduje me da svakim danom imam sve više onih koji podržavaju moje ideje i to mi daje dodatan vjetar u leđa. A moje su kćeri zaslužne za moju snagu i nadasve vjeru na tom putu - kaže Marija Zdilar. Na kraju je ponovila: "Ne, trenutačno nemam političke ambicije!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:19