SHOPPING PATROLA

Nadstrešnica spašava od iznenadne kiše, ali što je sa sparinom na terasi? Evo kako doći do zraka

 Shutterstock
Ako umjesto klime u stanu više volite svježi zrak i zelenilo, treba vam stropni ventilator, koji će potaknuti strujanje zraka

Ne znam događa li se to i drugima, ali nevjerojatno je da svaki put kad organiziramo neko druženje s bakama i djedovima, kumovima ili prijateljima u dvorištu uz roštilj, pada kiša. I to se ponavlja iz godine u godinu. Znali smo čak unajmiti velike suncobrane koji bi nas zaštititli od slabije kiše, a jedne smo godine panično tragali za nekim prostorom koji bi unajmili u zadnji tren jer je lijevalo kao iz kabla. Već smo se ironično počeli zafrkavati da bilo koji datum odaberemo za druženje, padat će kiša. Uostalom, ova je godina sama po sebi kišna, tako da slobodno vrijeme, nažalost, minimalno provodimo u dvorištu.

Odlučili smo stoga postaviti nadstrešnicu, kako ne bismo svaki put bježali od stola s tanjurima u rukama, a i da djeca dobiju natkriveni vanjski prostor za igru. Međutim, iako se postavljanjem nadstrešnice rješavamo problema s kišom, strahujemo da bi moglo doći do novog problema - sparine.

Dok se suprug bavi skicama, odabirom materijala i angažiranjem koliko-toliko pouzdanog majstora, ja već planiram kupnju nekih elementa koji bi nam omogućili što ugodniji boravak ljeti u dvorištu. Prvi na popisu je stropni ventilator, koji će potaknuti strujanje zraka.

U bogatoj internetskoj ponudi stropnih ventilatora, teško je razlikovati jesu li namijenjeni za unutarnju ili vanjsku primjenu. Djelatnik jednog većeg trgovačkog lanca uvjerava me preko telefona da se ventilatori za zatvorene prostore mogu koristiti i na otvorenom pod uvjetom da su natkriveni, odnosno da po njima ne pada kiša, dok mi zaposlenik druge tvrtke govori da se itekako mora paziti na područje uporabe. Treba, kaže, obratiti pozornost na IP stupanj zaštite (IP44, negdje se spominje i IP55). Tek proučavanjem tehničkih karakteristika svakog modela, dobiva se nešto siromašnija ponuda vanjskih stropnih ventilatora, a sam odabir ovisi o dizajnu, boji i, naravno, cijeni.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Cijene vanjskih stropnih ventilatora kreću se od 2000 kuna na više. Kod pojedinih modela navodi se prikladnost za kose stropove, a mogu biti opremljeni i rasvjetom, što je svakako prednost u večernjim satima. Pritom i rasvjetno tijelo također mora biti namijenjeno za vanjsku upotrebu, s tim da se u većini slučajeva kupuje zasebno. Upravljanje je uglavnom s poteznim mehanizmom, a može biti i s daljinskim.

ART RASVJETA

Stropni ventilator Fanimation XENO WET

Cijena: 3939 kn

Stropni ventilator s LED rasvjetom. Postavljanje je moguće na kosim stropovima do 27°. Moguće je i daljinsko upravljanje.

Materijal: Metal, Opal staklo

Dimenzija: Ø 142 cm

Broj lopatica: 3

Broj brzina: 3

www.art-rasvjeta.hr

image
www.art-rasvjeta.hr
MEA FUTURA

Stropni ventilator Casa Fan Maribel

Cijena: 2574,90 kn

Odlika ventilatora je nečujan rad. Upravljanje se vrši lancem ugrađenim na ventilatoru. Izvor svjetla nije uključen u cijenu te se posebno naručuje.

Materijal: aluminij

Dimenzije: Ø 132 cm

Broj lopatica: 5

Broj brzina: 3

rasvjeta-mea-futura.com

image
rasvjeta-mea-futura.com
SVIJET SVJETILJKI

Stropni ventilator WINCHE

Cijena: 4407,51kn

Stropni ventilator pogodan za vanjsku montažu s daljinskim upravljačem.

Materijal: metal, plastika

Dimenzije: Ø 130 cm

Broj lopatica: 4

Broj brzina: ne navodi se

svijet-svjetiljki.hr

image
svijet-svjetiljki.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 12:22