NOVA MISS UNIVERSE

Najljepša Hrvatica je kći poznate sportske šampionke: ‘Mama je zbog mene odustala od Olimpijskih igara‘

Ora Antonia Ivanšević, nova Miss Universe Hrvatske
 Zeljko Puhovski/Cropix
Ora Antonia Ivanišević, 20-godišnja Dubrovčanka i kći poznate odbojkašice Slavice Kuzmanić postala je naša nova Miss Universe

Uz puno suza radosnica koje joj, na sreću, nisu pokvarile savršenu šminku, lijepa, vitka i nasmiješena brineta neobičnog imena - Ora Antonia Ivanišević - postala je nova Miss Universe Hrvatske.

- Ma, kako su prozivali pratilje i na kraju smo ostale samo nas tri, pripremila sam se dostojanstveno primiti vijest kakva god bila, ali na kraju se stvarno nisam mogla suzdržati zbog tolike sreće, uzbuđenosti i drugih cura s kojima sam se zbilja sprijateljila. Obuzela me sreća i suze su same krenule. Nisam ih uspjela zaustaviti, iako sam bila svjesna da će mi možda uništiti sjajni make-up - rekla nam je nova Miss Universe Hrvatske, koju smo "uhvatili" odmah po završetku ceremonije 25. izbora Miss Universe Hrvatske koji se održao pred probranom publikom sa 70-ak uvaženih gostiju u Smaragdnoj dvorani čuvenog hotela Esplanade u Zagrebu, uz live streaming na portalu Jutarnji.hr pod vodstvom Vladimira Kraljevića, vlasnika licence.

image
Čak 15 finalistica natjecalo se za titulu najljepše, a program su vodili Jelena Glišić i Davor Garić
Zeljko Puhovski/Cropix

Za titulu najljepše Hrvatice natjecalo se 15 finalistica iz raznih dijelova zemlje, a pobjedu je odnijela 20-godišnja Dubrovčanka Ora Antonia.

Njezina prva pratilja te ujedno i Miss simpatičnosti je Lorena Mustać iz Privlake, a druga pratilja je Splićanka Ozana Franović.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Sada me čeka slavlje, ali ni ne znam gdje će biti prvo. Treba proslaviti s curama u hotelu, u Zagrebu, onda me čeka još povratak doma u Dubrovnik. Moram još ovaj tjedan ostati u Zagrebu zbog obaveza vezanih za izbor pa onda sljedeći tjedan planiram ići u Dubrovnik, tako da - bit će slavlja - smije se Ora Antonia popravljajući na glavi raskošnu krunu koju joj je predala Miss Universe Hrvatske 2020., Zadranka Mirna Naiia Marić, i to nakon najduljeg mandata u povijesti, uzrokovanog pandemijskim uvjetima, koji je potrajao čak 16 mjeseci.

image
Mirna Naiia Marić, Miss Universe Hrvatske 2020. predaje krunu zlatarne Dodić novoj miss Ori Antoniji Ivanišević
Zeljko Puhovski/Cropix

Savjet bivše misice Price

- Zapravo, očekivala sam da kruna neće biti teška, ali bome jest, pogotovo jer sam ja visoka pa onda još moram balansirati s njom - objašnjava Ora koja je visoka 185 cm, i to bez cipela s visokim potpeticama koje su za misice obavezne.

- Dok sam hodala po pisti razmišljala sam kako je to jedna jedina takva prilika i da neću nikako pasti, govorila sam si da znam hodati, znam gdje mi je što, znam kakva mi je haljina, vježbala sam hodanje i spremna sam. Bitno je biti posve spreman, a ja sam bila, i to se vidjelo i pri odgovoru na temu uloge Ujedinjenih naroda. Bila sam samouvjerena i odlučila sam da neću dopustiti strahu da me svlada, jer ja to mogu - ističe samopouzdano.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Ora je studentica managementa u turizmu na američkom sveučilištu Rochester Institute of Technology u Dubrovniku i među najboljim je studentima. Jedna od nagrada koju je osvojila kao Miss Universe Hrvatske je i stipendija Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) za četverogodišnji dodiplomski studij ili MBA studij u vrijednosti do 20.000 eura.

- Imam stvarno u planu upisati ZŠEM jer ima odličan smjer za postdiplomski koji je srodan ovome što studiram na RIT-u - kaže Ora.

Među uzvanicima u Esplanadi bile su i neke bivše nositeljice titule Miss Universe, među kojima i Ivana Delač, buduća supruga bivšeg nogometaša Gorana Vlaovića Ivana Mišura, Mia Pojatina, Mia Rkman te stomatologinja s političkom karijerom Natalija Prica, koja je bila Miss Universe Hrvatske prije točno 10 godina.

image
Mia Pojatina, Natalija Prica, Mirna Naiia Marić, Ivana Delač, Ivana Mišura
Miss Universe

- Nova Miss može očekivati da će joj ova godina biti vrlo turbulentna, da će dosta putovati i ići na svjetski izbor, a steći će i mnogo novih poznanstava, bit će joj uistinu jako lijepo. Ja bih joj savjetovala svakako da ne zaboravi na svoje obrazovanje. Njezina glavna nagrada je stipendija na ZŠEM-u, a ja sam još uvijek jedina Miss Universe koja je tamo i diplomirala. Bilo je to 2017. godine. Nakon što sam diplomirala na Stomatološkom fakultetu, tri mjeseca poslije odmah sam krenula na ZŠEM. Upisala sam general MBA koji traje dvije godine. Dio studija sam završila u Hrvatskoj, a dio u Kanadi, sve u roku, a čim je to bilo gotovo, krenula sam na specijalizaciju. Ove godine u travnju sam položila specijalistički ispit iz ortodoncije i još mi je jedino ostao doktorat, a to se nadam završiti u rujnu ove godine - rekla nam je Natalija Prica, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Priznala nam je za koju je od finalistica navijala.

image
Natalija Prica, bivša misica, nije propustila 25. izbor za Miss Universe Hrvatske
Zeljko Puhovski/Cropix

- Moja favoritkinja je bila prva pratilja Lorena Mustać, koja je ujedno i Miss simpatičnosti - dodaje.

Baš kao i mnoge misice prije nje, Ora je vrlo ambiciozna. Nada se jednoga dana da će voditi svoj hotel ili biti vrsna umjetnica i spisateljica bestselera.

Treniranje odbojke uz mamu

Ora, naime, gaji veliku ljubav prema umjetnosti: poznata je u Dubrovniku po svojim slikama, a u slobodno vrijeme voli pisati romane i pjesme.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Stvarno ne znam kako se rodila moja ljubav prema umjetnosti, nekako mi se čini da se sve to samo razvilo. Počelo je s make-upom, a onda sam shvatila da bih te sve boje i konture možda mogla prenijeti i na papir, na kraju sam uspjela i stvarno uživam. Potom sam shvatila da mogu više od toga i stalno idem za nekom težnjom da mogu biti bolja nego što sam jučer bila jer smatram da mogu puno više ostvariti - objašnjava Ora koja je vrlo vješta u šminkanju, a ranije je radila kao privatna vizažistica i stilistica kose.

Naša nova Miss se 12 godina profesionalno bavila odbojkom i sudjelovala je na velikim međunarodnim natjecanjima, stoga ne čudi što tečno govori engleski i ruski. Ljubav prema sportu prenijela joj je majka, Slavica Kuzmanić, poznata hrvatska odbojkašica koju pamtimo po nastupu za reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 1998. u Japanu, a te iste iste godine je s Dubrovnikom postala europska klupska prvakinja. Sada se više ne bavi profesionalnom odbojkom, već je voditeljica sportske dvorane u Dubrovniku.

image
Ora Antonia Ivanišević i njezina majka Slavica Kuzmanić
Privatna Arhiva

- Jao, mislim da je majka izvan sebe od sreće. Kada sam prije finala razgovarala s njom, rekla je da od uzbuđenja neće moći gledati izbor do kraja, sada joj se još od fotografiranja i intervjua nisam niti stigla javiti pa me baš zanima je li gledala. Čini mi se da je nju trema prala više nego mene. Moja mama je bila jako poznata odbojkašica i putovala je posvuda po svijetu i upravo mi je ona prenijela ljubav prema sportu. Bila je moja prva trenerica i moj je vječni životni trener - govori Ora.

S majkom rado volontira u domu Udruge za Down sindrom u svom rodnom gradu.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Baš sam tamo upoznala svoju prvu imenjakinju Oru. Nikada još nisam upoznala nekoga tko se zove kao ja. Uživam družeći se s djecom i često tamo odlazim s mamom. Obavezno idemo za Božić pa zajedno s djecom radimo kuglice za bor - prisjetila se misica.

Vijest o trudnoći u olimpijskom kampu

A kako je uopće dobila to vrlo neobično ime?

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Jao, to je fenomenalna priča koju obožavam pričati jer mi je majka najveći uzor na svijetu, u svemu. Ona je bila uspješna sportašica i bila je pod ugovorom za jugoslavensku reprezentaciju, onda kada su odbojkašice prešle u hrvatsku reprezentaciju napokon su se plasirali na Olimpijske igre. A za svakog sportaša to je najveći san, posebno u odbojci. Kada je došla u olimpijski kamp, nije joj baš bilo dobro, loše se osjećala i povraćala je. Dan prije prve utakmice shvatila je da je trudna sa mnom. Svi treneri su poludjeli, rekli su joj da pobaci, da je to nedopustivo, da ne može tako, a ona se odlučila na početku Igara vratiti kući i rekla je da joj ne pada na pamet pobaciti jer je ona prvenstveno žena i da je njena dužnost roditi. Kasnije mi je rekla da za nju u tom trenutku nije bilo veće sreće. Pričala mi je da je dugo razmišljala o imenu pa je naišla na neki članak u novinama u kojem se spominjala neka latinska rečenica, tada joj je na pamet pala riječ 'oro', kao zlato, jer kaže da sam ja njezino zlato s Olimpijskih igara, a još su mi i inicijali 'OI', kao skraćenica za Olimpijske igre - otkrila je Ora, čiji tata Hrvoje radi u gradskoj upravi u Dubrovniku.

image
Druga pratilja Splićanka Ozana Franović, Miss Universe Hrvatske Ora Antonia Ivanišević te prva pratilja koja je ujedno i Miss simpatičnosti Lorena Mustać iz Privlake
Zeljko Puhovski/Cropix

Zašto se uopće prijavila na izbor, pitam ju dok sjedimo u raskošnom lobiju hotela Esplanade.

- Željela sam osjetiti to iskustvo jer ja nemam baš nikakve veze s modnim vodama pa me zanimalo, a usto mislim da mogu biti dobar primjer ostalim djevojkama jer nije samo stvar ljepote, već i edukacije. Upravo će to biti moj glavni cilj, poticati djevojke da nastave u životu ostvarivati svoje želje i ciljeve jer stvarno mogu uspjeti. Evo, ja sam pravi dokaz, a želim poručiti i da je potrebno puno više od samog izgleda da bi se uspjelo, posebice na ovom natjecanju - tvrdi.

U posljednje vrijeme rašireno je mišljenje da su izbori ljepote nepotrebni u današnjem svijetu, što ti misliš o tome?

image
Ora Antonia Ivanišević u kupaćem kostimu Pletix na izboru ljepote održanom u hotelu Esplanade
Zeljko Puhovski/Cropix

- Mislim da izbori ljepote kao takvi ni nisu potrebni u svijetu, ali izbori poput ovog kao što je Miss Universe puno su više od izbora ljepote. On predstavlja djevojku koja će biti uzor mnogim drugim mladim djevojkama. Evo, i ja isto imam mlađu sestru Teu, koja ima 10 godina i koja me također sada vjerojatno gledala i pomislila je 'wow, i ja bih tako htjela jednog dana biti Miss'. Stvarno bih htjela to samopouzdanje probuditi u drugim curama - ističe Ora koja ima i stariju sestru, također Teu, koja je baš u srijedu, na dan izbora, proslavila 17. rođendan.

Mlada Dubrovčanka u mandatu Miss Universe Hrvatske ima puno ozbiljniji cilj od klišeja kao što je "spas delfina".

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Želi se zalagati za ravnopravne mogućnosti napredovanja u poslu za žene i muškarce. Smatra da je najveći izazov modernog doba ženama samostalno uspjeti doći za "veliki" stol. Zato želi biti glasnogovornica i ambasadorica svih žena koje nisu nikada imale dovoljno poštovanja prema sebi, svojem obrazovanju i svojem tijelu i koje je strah sprečavao da budu više nego što vjeruju da je moguće.

- Svim ženama koje misle da nisu dovoljno dobre želim reći da su itekako dovoljno dobre: pogledajte se samo u ogledalo i vidjet ćete najbolju verziju sebe. Budući da ja imam glas i mislim da ga stvarno super koristim, želim dati priliku i glas onima koji ga nemaju ili ga ne mogu koristiti ili ih je strah koristiti ga, želim biti njihov glasnogovornik i voljela bih da mi se obrate jer sam pristupačna osoba, potvrdit će vam to bilo koja od finalistica. Mislim da ću stvarno puno učiniti u svom mandatu, zato zaista jedva čekam početi, imam već puno planova. Nadam se unijeti neku svježinu ovom izboru ljepote - objašnjava Ora, koja zasad nema pojma kako će joj izgledati ljeto.

image
Posljednji od tri izlazaka finalistica na izboru ljepote. Ora Antonia Ivanišević u večernjoj haljini Bariba i cipelama Baldinini
Zeljko Puhovski/Cropix

- Iskreno, ništa ne znam, tek sam dobila krunu i ne znam što me očekuje, ali nisam planirala da ću pobijediti i imati radno ljeto - smije se, ali sigurno će se stići uskočiti u more u rodnom gradu.

Održavaš li plivanjem vitku figuru?

- S obzirom na to da sam cijeli život sportašica, jako lako mi se vratiti u formu, a i inače redovito odlazim u teretanu, šetam, zdravo se hranim. To je jedna od važnih stvari koje me otac naučio, da nema važnije stvari u životu nego zdravo se hraniti - dodaje.

image
Top pet finalistica među kojima su se našle: Matea Babić, Ozana Franović, Ivona Gradečak, Ora Antonia Ivanišević i Lorena Mustać proživljavaju najnapetije trenutke
Zeljko Puhovski/Cropix

Šetnja uz moreb bez turista

Kada se ne bavi nekim od brojnih hobija, Ora voli biti sama, priznaje.

- Jako volim provoditi vrijeme sama sa sobom i meditirati, razmišljati, učiti... Volim i trčati i šetati uz more po šetnicama kojih u Dubrovniku zaista imamo prekrasnih. Nema ljepše od tog pogleda na more, to mi je najbliže srcu - dodaje.

Je li istina to da Dubrovčani zapravo baš i ne vole turiste, pitam ju.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Pa sad nakon godine pauze od turizma mogu vam reći da volimo turiste i jedva ih čekamo, ali da se ponekad osjećamo da nam napadaju grad i da nas smetaju, to se zna dogoditi. Nekada ih zaista zna biti nevjerojatno puno, ali, eto, volimo ih jer ne možemo bez njih - kaže.

Česta putovanja s juga Hrvatske najčešće u Zagreb za vrijeme mandata neće joj biti nikakav problem.

- Sada sam došla avionom, a imam rodbine u Zagrebu pa mi nije toliki problem. Navikla sam zapravo biti odsutna od obitelji jer sam cijeli život trenirala odbojku i stalno sam putovala, a i nama je iz Dubrovnika svukud daleko otići, pa i do Splita nam je četiri sata autobusom. Ali nikad mi obitelj zapravo nije daleko, stalno smo na vezi, tako da mi u tom smislu neće nedostajati - objašnjava, ne otkrivajući je li u vezi ili slobodna.

image
Prve fotografije nakon proglašenja pobjednice 25. izbora Miss Universe HRvatske
Zeljko Puhovski/Cropix

- Kada dođe za to vrijeme, saznat ćete, sada ne bih ništa govorila - diplomatski odgovara lijepa Dubrovčanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:51