PLEMENITA MISIJA

NAŠ FRANJEVAC U BETLEHEMU Fra Sandro na Jadran bi doveo siromašne mlade Palestince, a za to mu treba pomoć

 

Zbog siromaštva i njihova trenutačnog okruženja, oni možda u životu neće osjetiti, doživjeti i vidjeti stvarnost koja je drukčija od one u kojoj žive.

Nekima je to možda nezamislivo, ali surova svakodnevica mladih palestinskih kršćana uistinu izgleda otprilike tako. I možda je baš vrijeme da to pokušamo promijeniti.

Priča mi to fra Sandro Tomašević, mladi franjevački svećenik Provincije sv. Ćirila i Metoda, koji je trenutačno na službi u Betlehemu, u mjestu Isusova rođenja, i čiji je trenutačni cilj skupiti dovoljno novca kako bi mlade palestinske kršćane doveo na ljetovanje u Hrvatsku.

Turneja po zemlji

Želja mu je platiti povratne avionske karte, kao i jedan autobus kojim bi mladi Palestinci putovali po Hrvatskoj, obilazili Zagreb, Rijeku, Zadar, Split, kao i nacionalne parkove Plitvička jezera i Krku. U pomoć im je već priskočila udruga Hrvatska pomaže koja im je omogućila smještaj u Novom Vinodolskom uz pomoć svojih dobročinitelja, a sada im je cilj skupiti oko 15 tisuća dolara kako bi mladim Palestincima omogućili ljetovanje iz snova. Cijela je priča počela lani. Fra Sandro u svojoj župi Katarine Aleksandrijske trenutačno okuplja mlade palestinske kršćane i u razgovoru s njima shvatio je da ta djeca nikad nisu napustila svoje rodno mjesto. A to su mu, kaže fra Sandro, potvrdili i njihovi roditelji.

- U jednom razgovoru sa župnikom u Betlehemu, fra Ramijem Asakriehom zajedno smo došli do te ideje kako bismo omogućili tim srednjoškolcima koji su franjevačka mladež da putuju prvi put u životu. I predložio sam da to možda bude Hrvatska, na što su se oni oduševili pije svega zbog toga što će ići u zemlju iz koje dolaze viceprvaci svijeta u nogometu - priča mi fra Sandro koji je u Svetoj Zemlji već bio na studiju od 2010. do 2013., a u te krajeve vratio se 2017. godine.

Sama djeca, priča fra Sandro, oduševljena su njegovom idejom, za razliku od njihovih roditelja koji su na njihov mogući put u Hrvatsku reagirali poprilično rezervirano.

Prikuplja donacije

- Razlog za takvu reakciju vrlo je jednostavan. Oni su siromašni i svojoj djeci to ne mogu omogućiti. No sve se promijenilo kada smo im ispričali kako je naša ideja pokrenuti akciju i skupiti novac uz pomoć donacija. Tada se dogodio obrat. Njihova reakcija da će dobri ljudi omogućiti njihovoj djeci da prvi put putuju, kad im oni to nažalost ne mogu omogućiti, mnoge je rasplakala - priča fra Sandro i dodaje kako mladi Palestinci pohađaju škole koje su pokrenuli franjevci u Svetoj Zemlji kako bi zadržali kršćane u Betlehemu i općenito Palestinskoj samoupravi. A brojke kažu kako je kršćana iz godine u godinu sve manje.

Mladi Palestinci u Hrvatskoj bi boravili od 9. do 16. srpnja, no hoće li uopće krenuti na put ovisi o tome hoće li se skupiti dovoljno novca za povratne avionske karte.

- Prosječna cijena avionskih karata je oko 400 dolara. Putovalo bi tridesetero djece s nekolicinom voditelja. Ako skupimo dovoljno, možda bismo posjetili i Dubrovnik - kaže fra Sandro.

Svi koji žele donacije mogu uplatiti na račun župe u Sigetu gdje je fra Sandro četiri godine bio župni vikar.

Za uplatu u kunama: Franjevački samostan, Trg Sv. Križa 1, IBAN: HR24 23600001101492362, opis plaćanja je “za mlade palestinske kršćane”, a sve koji uplate fra Sandro moli da mu kopiju uplatnice pošalju na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:43