‘NISAM ZARAZAN‘

Naš poznati vaterpolist bori se s alopecijom: ‘Ne umirem, ali uskoro ću ostati bez obrva i trepavica‘

Ivan Buljubašić

Najvažnije mi je bilo kako će reagirati kćer Noa koja razumije da će njen tata unatoč svemu ostati isti onaj tata, govori Buljubašić

O vaterpolistu Ivanu Buljubašiću (35) posljednjih dana kruže razne priče, od toga da je na kemoterapiji i teško bolestan do toga da je ‘poludio‘ i obrijao bradu i kosu. On je odlučio svemu tome stati na kraj i otkrio je koji je razlog njegovog drugačijeg izgleda posljednjih mjeseci.

"Imam alopeciju, autoimunu bolest uslijed koje se gube dlake na tijelu. Osim što izgledam bolesno, uvjeravam se da je sve odlično i da sam i dalje onaj ‘normalni‘ Buljo. Nemam nikakvih problema sa svojim trenutnim stanjem, šale su uvijek dobro došle i obećavam da Marina neće nikoga šamarati kao Will Smith Chris Rocka kad mu je ovaj spomenuo ženinu alopeciju na prošlogodišnjoj dodjeli Oscara", šali se Ivan i dodaje da je zanimljivo da je shvatio da nešto nije u redu baš lani nakon dodjele prestižne filmske nagrade.

image

Ivan Buljubašić u danima kad je bio kapetan reprezentacije

Niksa Stipanicev/Cropix

Podsjetimo, Will Smith je ošamario Chrisa Rocka usred dodjele jer se komičar našalio na račun Jade Pinkett Smith zbog njezine ćelave glave. Usporedio ju je s G.I. Jane, popularnim filmskim likom koji je na velikom platnu utjelovila na ćelavo obrijana Demi Moore.

"Jada, volim te. G.I. drugi nastavak, jedva čekam vidjeti", kazao je Rock. No njegova šala je teško pala Willu jer se Jada već dulje vrijeme bori s bolešću zbog koje na dijelovima glave ostaje bez kose, o čemu je i javno govorila.

I Buljubašić je gledao tu dodjelu, a i sam je nekako u to vrijeme primijetio da mu se stanjuje brada. Počeo je povezivati to s bolešću o kojoj mu je prije pričao i prijatelj.

"Kako je ljeto završilo brada mi je nestala cijela, a onda mi je počela padati kosa u krugovima. Primijetili su to i moji suigrači u bazenu koji su mi rekli da nešto nije u redu. Nedavno su mi krenule padati trepavice i obrve. Radi se o čistoj estetici jer se ja osjećam odlično i treniram normalno", govori nam sportaš koji je, na svjetskom vaterpolo prvenstvu održanom 2017.godine, zajedno s ostalim ‘barakudama‘ Hrvatskoj priskrbio zlato.

image

Ivan Buljubašić, alopecija

Ivan Buljubašić/instagram/

Prije nije bio od onih koji si briju glavu, a i bradu je rijetko brijao, tako da svi primjećuju promjenu. Nerijetko ga poznanici, čak i prijatelji na prvu ne prepoznaju ako ga sretnu nakon duljeg vremena.

Kaže da je na svoju nesreću dobio ‘na lotu‘ i izvukao najgori mogući oblik alopecije tzv. Alopeciju Universalis, koja je karakterizirana gubitkom svih tjelesnih dlaka. Kod Buljubašića se otpadanje dlake nije zaustavilo samo na bradi ili kosi već se nastavilo širiti po cijelom tijelu.

Do alopecije dolazi kada imunološki sustav napada folikule dlake, a kao posljedica se javlja opadanje kose. Za pravilno funkcioniranje folikula vrlo je važno pravilno funkcioniranje organizma, budući da je folikul jako osjetljiv na poremećaje u ravnoteži izmjene tvari u tijelu.

Alopeciju može imati bilo tko, a najčešće se prvi simptomi pojavljuju prije 30. godine života. Kosa može nakon nekog vremena ponovno narasti, ali jednako tako i ponovno otpasti. Pola pacijenata se oporavi od alopecije u roku od godinu dana, ali isto tako će se kod mnogih alopecija ponovno pojaviti.

Postoji nekoliko načina koji mogu usporiti gubitak kose i pospješiti rast novih dlaka. Nažalost, potrebno je puno vremena da bi se pronašao tretman koji će upaliti. Isto tako, isti tretman neće imati isti rezultat kod svih ljudi, već svatko mora pronaći najbolji pripravak za sebe.

Uzroci alopecije mogu biti razni, ona nije još dovoljno istražena, a lijek još nije pronađen tako da, kaže nam Ivan, oko nje ima puno ‘prebacivanja iz šupljeg u prazno‘. Nabavio je i pripravak koji mu je preporučio glumac Asim Ugljen, kojemu je kod alopecije pomogao, ali tek je na početku korištenja.

Prema statističkim podacima, gubitak kose javlja se kod 80 % muškaraca. U žena se alopecija znatno rjeđe javlja, ali postotak nije zanemariv. Prema statističkim podacima, gotovo 30 % žena će se prije ili kasnije suočiti s gubitkom kose. Kod muškaraca gubitak kose najčešće završava potpunom ćelavošću, dok kod žena to nije čest slučaj.

image

Ivan Buljubašić, alopecija

Ivan Buljubašić/instagram/

Buljubašić kaže da je sretna okolnost što je ovu bolest dobio dok je izgrađena osoba i u iznimno stabilnoj životnoj poziciji jer vjeruje da bi mu u mlađim danima bilo teže. Također, smatra da je i ženama psihološki vjerojatno puno teže ostati bez kose.

"Nikad u životu nisam bio sretniji, ispunjeniji i zadovoljniji nego što sam sada. Fizički se osjećam odlično, a u obitelji i braku samo cvijeta cvijeće", smije se i dodaje da mu je u svemu bila najvažnija reakcija njegove kćeri Noe.

"Ona nam je svima još jednom dokazala da je malo čudo od djeteta i kao što se na njezinom crtežu može vidjeti tata je i dalje tata, bez obzira na izgled", govori ponosno.

Budući da dane često provodi u bazenu pitali smo ga, je li mu možda korisno da ne mora depilirati dlake na tijelu kao plivači?

"Nažalost ne. Mogao sam i bez toga jer me dlake čak i griju kad je voda u bazenu hladnija. Za nas vaterpoliste depilacija je nepotrebna."

Treba znati da kosa i dlake (poput, na primjer, trepavica) imaju važnu zaštitnu ulogu. Stoga pacijenti posebno moraju paziti na pojačanu zaštitu od sunca, a izgube li trepavice, dodatno moraju štititi oči od raznih čestica zaštitnim, odnosno sunčanim naočalama.

Ivan nam priča da ga je i samoga iznenadilo koliko su važne dlake na trepavicama i obrvama. Primjerice dok vježba u teretani i znoji se, znoj ništa ne zaustavlja i puno više smeta očima.

image

Ivan Buljubašić, alopecija

Ivan Buljubašić/instagram/

Dok znanstvenici nisu sigurni zašto se kod alopecije događaju promjene u tijelu, čini se da genetika igra određenu ulogu u poremećaju jer je veća vjerojatnost da će se bolest pojaviti kod osobe koja ima bliskog člana obitelji s tom bolešću.

Druga istraživanja su otkrila i da mnogi ljudi s obiteljskom poviješću alopecije također imaju osobnu ili obiteljsku povijest drugih autoimunih poremećaja, kao što je atopija, poremećaj karakteriziran sklonošću hiperalergiji, tireoiditis i vitiligo.

Unatoč nekim uvriježenim stavovima, postoji vrlo malo znanstvenih dokaza koji podržavaju gledište da je alopecija areata uzrokovana stresom. Ekstremni slučajevi stresa mogu potencijalno izazvati stanje, ali najnovija istraživanja ukazuju na genetsku podlogu.

"Alopecija nije zarazna! Možete se i dalje družiti sa mnom", poručuje Buljubašić, kojem bolest nimalo nije naškodila vedrom duhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:51