SASVIM ISKRENO

'NE KAJEM SE. OSJETILA SAM SAMO OLAKŠANJE' Ispovijest mlade žene koja je bila na pobačaju i zbog toga se ne osjeća nimalo krivom

 Ilustracija/Profimedia, Alamy

Prekid trudnoće i dalje će se moći obavljati u svim hrvatskim bolnicama, odluka je to Ustavnog suda koju smo čekali 26 godina nakon što su konzervativne udruge 1991. zatražile ocjenu ustavnosti Zakona o pobačaju.

Odmah nakon izricanja presude, predstavnici inicijative ProLife, koja okuplja udruge koje se protive pobačaju, najavili su pokretanje peticije kojom će u idućih 40 dana skupljati potpise potpore za zahtjev Vladi i Saboru da zaštite život, ističući kako se ne slažu s ocjenama Ustavnog suda da je pravo na privatnost iznad prava na život.

Ovi događaji ponovno su nam nametnuli rasprave o pobačaju i još jednom podijelili hrvatsko društvo.

Dok se suprotstavljene strane sukobljavaju oko svojih stavova, a o prekidu trudnoće najglasnije govore političari i vjerske vođe, iz fokusa često ispadnu one kojih se Zakon najviše tiče - žene koje bi se u jednom trenutku mogle odlučiti na pobačaj.

Jedna od njih odlučila je podijeliti svoje iskustvo i sve ono kroz što je prošla. Ostala je anonimna, jer kako kaže, ne želi se izlagati osudama konzervativne sredine u kojoj živi, piše Slobodna Dalmacija.

- Na početku želim reći da nikad nisam mislila da bi pobačaj mogao biti nešto što ću doživjeti. Sjećam se da sam, nakon što sam izgubila nevinost, odlučila da nikad neću pobaciti. Godinama kasnije, za vrijeme večere sa zaručnikom, šalila sam se da sam možda trudna. Bili smo skupa dvije godine i mnogo puta sam mislila da sam možda trudna, ali uvijek bi se radilo o lažnoj uzbuni - rekla je sugovornica.

- Ne sjećam se kako, ali kupili smo test za trudnoću. Bilo je usputno i bez razmišljanja. Međutim, kad sam došla i započela testiranje, počela sam se tresti. Nismo bili siromašni, ali nismo imali niti financijsku za odgoj djeteta. Cijelo vrijeme sam se uvjeravala da test neće biti pozitivan. Ipak, kad sam nakon par minuta pogledala test, rezultat me ostavio bez teksta. Srce mi se diglo u grlo i samo sam rekla: 'Bože, stvarno sam trudna' - piše Slobodna Dalmacija.

- Nisam znala kako se osjećati. Cijelo vrijeme sam se uvjeravala da se ovako nešto meni nikad ne može dogoditi. Ali, eto, bila sam trudna. Koja je bila prva stvar koja mi je pala na pamet? Vrijeme je da na internetu pogledam kako izgleda pobačaj. Razgovarala sam s liječnicima, dogovorila termin, upoznala se sa zakonima. Nakon toga sam počela poricati istinu. Možda je test bio pogrešan, možda je i onaj drugi test bio lažan. Možda bi neke dodatne pretrage pokazale da nisam trudna i mogla bih nastaviti sa svojim životom kao da se ništa nije dogodilo. Fokusirala sam se na to poricanje - govori žena.

- Na dan pobačaja probudila sam se rano. Bila sam nervozna i uplašena. Kad sam stigla kod liječnika, postalo mi je malo lakše. Doktor i sestre bili su jako dragi i puni razumijevanja. Nakon pobačaja osjetila sam bol i grčeve. Nekoliko dana sam krvarila. Postupno, bol je ipak nestala. Niti u jednom trenutku od kada sam se odlučila na pobačaj nisam osjetila grižnju savjesti. Osjetila sam samo olakšanje. Ne kajem se i ne osjećam se krivom, bila je to ispravna odluka - otvoreno kaže ova žena koja je iz prve ruke prošla iskustvo pobačaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:56