ŠOKANTAN SLUČAJ U ZAGREBU

Ne može hodati, rane mu se šire, a pomažu mu samo susjedi: ‘Zašto nitko ništa ne poduzima?‘

Bolesni čovjek u Zagrebu

 Jutarnji List/
Gospodin nema nikakva primanja, iskopčali su mu grijanje i struju, jedino što ima je voda. U kući smrdi i zaudara - pričaju nam susjedi

Pet kilometara od centra Zagreba živi šezdesetogodišnjak koji, kako kažu susjedi, ne može samostalno hodati, sjedi u vlastitom izmetu te nema vlastitu obitelj koja bi za njega brinula.

Susjedi su preuzeli brigu na sebe, ali više se ne osjećaju sposobnima, nego smatraju da mu je potrebna liječnička pomoć.

- Socijalna radnica čiji je to slučaj je na godišnjem, ja vam ništa ne mogu reći - rekla nam je preko telefona gospođa koju su nam susjedi naveli kao njegovu socijalnu radnicu (ime poznato redakciji).

- Prošli tjedan policija je bila dvaput da utvrde njegovo stanje, a nakon njih i Hitna pomoć. Nije mi jasno zašto ništa nisu poduzeli. Da nema susjeda, čovjek bi umro dok se službe pokrenu - govori nam susjed Zvonimir.

Kaže da se stanje pogoršalo otkad mu je prije godinu umrla majka, a zadnja tri mjeseca gotovo je nepokretan.

Susjedi su, kažu, više puta kontaktirali socijalnu službu, ali je navodno problem što je prilikom selidbe iz jednog kvarta u drugi ostao zapisan u sustavu u starome kvartu. Zbog toga socijalna služba u novome kvartu, gdje stanuje već tri godine, ne može ništa poduzeti.

- Ima po sebi rane koje se svakim danom šire. Gospodin nema nikakva primanja, iskopčali su mu grijanje i struju, jedino što ima je voda. U kući smrdi i zaudara, on ne može niti smeće iznijeti - prepričava zabrinuti susjed.

Susjedi koji drže pekaru svakodnevno su mu donosili hranu. Sad su otišli na more pa je ostatak susjeda preuzeo i tu brigu na sebe.

- Nije to samo njega nahraniti, njemu treba doktor i liječnička skrb. Jedno vrijeme smo mu održavali i okućnicu, a sad smo došli do toga da se više nemamo kome obratiti. Čovjek jednostavno pati, a pomoći nema - razočarano dodaje susjed.

Ne znaju od čega boluje, ali kažu da je gospodin rođen kao invalid.

- Do prošle godine stanje mu nije bilo kritično pa je mogao sam otići do pekare, gdje bi ga nahranili. Ja sam mu nosio hranu za Božić, Uskrs i nakon nedjeljnog ručka. Zadnjih nekoliko mjeseci hranu smo mu počeli nositi doma - kaže susjed.

U susjedstvu su čuli da gospodin formalno ima skrbnicu koja o njemu ne brine.

- Otac mu je odavno pokojni, a majka je umrla prije godinu dana. Ima navodno skrbnicu koju nikad nismo vidjeli i koja će naslijediti kuću njegove majke - rekao nam je susjed koji mu zadnjih tjedan dana barem dva puta dnevno nosi obrok.

Upite o ovom slučaju poslali smo policiji i Centru za socijalnu skrb Zagreb, a odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:43