SHOPPING PATROLA

Ne samo da su povoljni, nego su poput umjetničkih djela, mogu čak i na zid umjesto slike

 Ikea Hrvatska
Naša Korana Sutlić pronašla je nekoliko poslužavnika koje u interijeru valja staviti u fokus

Kreativnost čuda radi, pa tako i jedan naizgled običan predmet može imati neku novu, neočekivanu namjenu. Svidjela nam se ideja što napraviti s poslužavnikom, koji je postao slika na zidu, uz pomoć malo ukrasnog konopa i čavla. Kao što je to napravila Ikea s poslužavnicima na kojima su otisnute verzije slike nizozemskog slikara Johannesa Vermeera, "Djevojka s bisernom naušnicom", i talijanskog slikara Leonarda da Vincija, "Mona Lisa".

Poslužavnici koji se mogu naći na tržištu uglavnom nisu skupi, ima ih raznih motiva i dekorativnog izgleda te se njima lako dobije povoljan ukras za zid. Naravno, poslužavnike se može koristiti i za njihovu originalnu namjenu, kao što su oni koje smo pronašli u Ikei i Emmezeti. Može ih se naći i na raznim stranim web stranicama te naručiti online. Poslužavnik može biti i zgodan poklon, pritom povoljan, koji će svakome dobro doći. Osobno ih imam nekoliko veličina i motiva, kao i onih starinskih koji su uglavnom limeni, dok su noviji plastični. No, zovem ih tacne.

Što je zapravo točan naziv: poslužavnik, pladanj ili tacna? Poslužavnik služi za prijenos hrane i pića do mjesta na kojem se s njega hrana stavlja na stol ili neko drugo mjesto, a neki ga koriste i dok jedu. U pladnju se, prema najčešćem korištenju te riječi, poslužuje hrana i ona u njemu ostaje na stolu i iz njega se hrana uzima, ali i riječ pladanj se često koristi za poslužavnik. Tacna, pak, dolazi od francuske i njemačke riječi Tasse, nije standardna hrvatska riječ, nego dijalekt.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Poslužavnika raznih veličina i motiva ima mnogo na tržištu. Njihova je osnovna funkcija prijenos hrane i pića od jednog do drugog mjesta. Postoje jednostavni poslužavnici, kao i posebni za doručak u krevetu s nogicama, te poslužavnici sa sklopivim nogama koji uglavnom služe kao produžetak stolu, a na njima se može držati i piće.

IKEA

Pladanj DOFTMINNE

Inspiriran praznicima i klasičnom nizozemskom umjetnošću, unosi boju i praznični osjećaj u dom.

Cijena: 49,90 kn

Veličina: 43 x 33 cm

www.ikea.hr

DANKSTOP

Artistic rolling tray

Cijena: 22,99 $

Ovaj umjetnički metalni pladanj tvrtke OCB nudi mnogo detalja u atmosferi motiva iz mašte.

Veličina: 14 x 11 cm

dankstop.com

EMMEZETA

Poslužavnik Forest

Cijena:14,99 kn

Poslužavnik se nudi u više boja, odnosno postoji i nešto tamnija varijanta istih dimenzija.

Veličina: 30 x 22cm

www.emmezeta.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:42