ŽIVOTNA ISPOVIJEST

Neda Ukraden: Našla sam se potpuno sama u Beogradu ‘92., pjevala na neprimjerenim mjestima...

Neda Ukraden
 Hrt Screenshot
‘Tek sada kad su počele izlaziti sve divne uspomene o pjesmama, koncertima, vidim da su to čitave priče, romani‘, kaže Ukraden

Pjevačica Neda Ukraden gostovala je u HRT-ovoj emisiji 'U svom filmu' i govorila o svojoj dugoj glazbenoj karijeri tijekom koje je prodala više od pet milijuna ploča, a snimila je oko 400 pjesama.

- Htjela sam se baviti nekim drugim stvarima, interesiralo me nešto sasvim drugo, a i obrazovala sam se u drugom smjeru, ali život piše romane. U početku sam mislila da će popularnost proći jer sam odrasla u obitelji u kojoj se smatralo da je pjevanje neozbiljno i nesigurno, rekla je Neda Ukraden, koja je završila engleski jezik i književnost te pravni fakultet. U to vrijeme je već imala glazbenu karijeru.

- To mi je bila otegotna okolnost na Pravu jer mi je profesor na ispitu rekao: Kolegice, da vidimo kako ćete sada pjevati.

Ispričala je i kako je učila.

- Kako su moji Imoćani, u devetom mjesecu bi mi autobusom poslali gajbu tek ubrane kujundžuše, kako sam bila sama doma i učila po 17, 18 sati, stavila bih tu gajbu pored sebe, svaki grozd umakala u vodu i jela - to su mi bili doručak, ručak i večera. Sjedila bih na neudobnoj stolici kako se ne bih uspavala, kazala je.

I dalje se bori, a kaže da ju u životu vodi izreka 'Moram, znači mogu'.

- Kada sam poslala prijateljici fotografije sa snimanja zadnjeg spota njezin muž je prokomentirao: Borba neprekidna, do kraja života! To je neprekidna borba, u teškim uvjetima. Imam divnu obitelj, koja me ispunjava svakog trenutka kad ne radim. Počela sam pisati i autobiografiju. Tek sada kad su počele izlaziti sve divne uspomene o pjesmama, koncertima, vidim da su to čitave priče, romani. Kad sam pisala o nastanku pjesme "Zora je svanula", dva puta sam se rasplakala, rekla je Ukraden.

Govorila je o svom velikom hitu 'Zora je svanula', koji je preveden na 13 jezika. Spomenula je stih 'Milane, labude, čuješ li, ne mogu bez tebe'.

- A ja se tek razvela od Milana. Kažem Đorđu Novkoviću: O labudovima neću ni da govorim, meni su djevojke labudovi. Ali nekako smo se dogovorili oko teksta. Kada smo svi došli u Ljubljanu u studio, predožila sam da prvo pjevam pjesmu "Zora je". Kada sam ušla u studio i počela pjevati, nije mi se svidjeo aranžman koji je napravio pokojni Rajko Dujmić, on se na to uvrijedio i demonstrativno napustio studio. Ostadoh ja bez pet pjesama i svih aranžmana. Sad, što ćemo? Kažem: Pa valjda netko u Jugoslaviji još zna raditi produkciju osim Rajka Dujmića. I pronašli smo izvanrednog suradnika u Mati Došenu, on je bio fanki i roker, ali je toliko lijepo osjetio što mi želimo. Kad sam sljedeći put došla u studio zagrebačkog glazbenika Janka Mlinarića i čula Došenovu verziju - rasplakala sam se, ispričala je u HRT-ovom programu.

Iako je u sedamdesetim godinama, i dalje ima puno energije.

- Mislim da sam kao žena svojim primjerom razbila mnoge tabue, posebno o tome kako se izgleda u određenim godinama. Ovo su najbolje godine, kaže Ukraden. Sad sam najopuštenija i najmirnija, Dok sam bila mlađa sve me smetalo, borila sam se za obitelj, da stvorim. Sad je sve posloženo, kaže Ukraden i otkriva da svakog jutra vježba, no ne ide u teretanu. Ljeti pliva, a igra i tenis.

U životu joj je najteže bilo nakon raspada Jugoslavije. Tada je živjela na četiri adrese: u Imotskom odakle su joj roditelji, u Sarajevu u kojem je bila s obitelji, u kući u Boki te u stanu u Beogradu.

- Vraćala sam se s koncerata iz Švedske u travnju 1992., dođemo do Beograda, ali avion ne leti za Sarajevo, navodi Ukraden i dodaje da je tada odmah zvala svoju obitelj da dođu u Beograd.

- Svi postulati na kojima smo odgojeni, pali su u vodu. Našla sam se potpuno sama u Beogradu, na jedvite jade su mi došli moji i odmah su otišli za Tivat, a mala mi je bila u 6. razredu osnovne škole. Pokušala sam se uključiti u potpuno nove uvjete, nove pjesme, nove trendove. Moji su potpuno ostali bez primanja. Odlazila sam na neprimjerena mjesta pjevati kako bih uzdržavala svoje dijete. Nitko nije slušao moje pjesme. Imate samo dvije varijante - boriti se i nekako isplivati ili se predati i biti očajan, upropastiti sebe i svoju obitelj. Neću vam reći koliko sam suza isplakala. Našla sam se u vrtlogu strašnog vremena i strašne kušnje, ispričala je Ukraden.

Na pitanje za čim žali, Ukraden je odgovorila:

- Dugo nisam sebi oprostila to što nisam imala više djece. To što sam presavjesna i preodgovorno je i dobra, ali i nije dobra osobina. Jako sam patila što nisam s djetetom, radila sam joj domaće zadaće iz Australije. Život mi je donio puno lijepoga - uspjeh i popularnost. Sebe sam uvijek vidjela u svjetskim organizacijama za zaštitu djece ili žena - to mi je, nekako, bila misija. Ali i s pjesmama to radim, stalno nešto poručujem ženama, rekla je.

Govorila je i o razvodu braka nakon 15 godina.

- Imam još uvijek dvije bračne ponude, ali prvenstveno sam majka pa sve drugo, kaže Ukraden, koja je na kraju citirala stihove iz svoje nove pjesme:

- Jednom kada ovo prođe, kada uz pjesmu krene vino, jedva čekam, dobri ljudi, da se opet zagrlimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2023 18:19