NA ZELENOM KROVU GRADA

“Nema te zgrade ili terase na kojoj biljka neće uspjeti”

Andrej Čoh
 Berislava Picek / CROPIX
 

Andreja Čoh, poznatija kao Urbana vrtlarica ili Zelena Andreja, iznad svog stana na krovu četverokatnice u centru Zagreba desetak godina stvarala je pravi mali raj, a osim uzgoja brojnih vrsta povrća i voća, uspijevaju joj čak i masline i breskve. I njezin otac je na krovu iste zgrade njegovao travnjak s cvijećem.

“Nema tog balkona na kojem nije moguće uzgajati biljke. Kako sam cijeli život posjećivala bake i djedove koji su uz vikendice u blizini Zagreba imali svoje vrtove, veza između mene i zemlje nije mi daleka ni strana”, kaže ona.

Ravan krov bio je pokriven mješavinom pijeska i šljunka kako bi se zaštitio od oštećenja, a ona je na njega nanijela i sloj zemlje.

Biljke se općenito mogu uzgajati u bilo kojem tipu spremnika, za balkonske biljke se koriste tegle i žardinjere (od terra cote ili plastike), te drveni sanduci. No, to ne znači da je to i jedini izbor, objašnjava Andreja, uzgajati možemo u staroj cipeli, plastičnoj boci, kašeti, drvenoj ladici, potrganim košarama, starom loncu... Bitno da omogućiti otjecanje viška vode. Nikada ne uzgajajte biljke u zatvorenom tipu spremnika, te uvijek na dnu “tegle” probušite par rupa za prolaz vode, savjetuje.

Ona biljke uzgaja u gredicama i teglama u kojima su stabalca breskve, marelice, limuna, limete, masline, jabuke, kruške, smokve, banane... Zime su sve toplije pa u zatvoreni prostor citruse ili maslinu unosi tek kad za to procijeni da je potrebno. Ona je sve učila na vlastitom primjeru po sistemu pokušaja i pogrešaka.

Nekad joj godinama neka kultura nije nikako uspijevala, a onda bi konačno otkrila pravu formulu. Kaže da je točna tvrdnja da vrt opisuje osobnost svog vrtlara - njegovu pažnju, upornost i strpljenje. Eksperimentira s različitim načinima sadnje, ali ponajviše tradicionalnim, jer plodove želi uzgojiti isključivo na organski način, bez korištenja pesticida i herbicida, a nametnike uklanja na prirodan način.

Uzgoj bilja u malom vrtu ili na balkonu ne može prehraniti cijelu obitelj nego je više za upoznavanje s prirodom i oplemenjivanje prostora, no nekad će vas iznenaditi koliko plodova možete dobiti na malom prostoru.

Kao primjer Andreja navodi balkon u neboderu u Sigetu na kojemu njegova vlasnica Tatjana na niti kvadratu prostora uzgaja sukulente i citrusno voće, limun, limetu, mandarinu. “Orezuje ih tako da ostanu minijaturni i to je dobar primjer da voćke ne moraju biti samo za velike vrtove”, priča nam i dodaje da je za početnike dovoljna i prozorska daska.

Andrejin ljetni favorit za sadnju na balkonu ili terasi su rajčice te začinsko bile.

“Jedan grm timijana ili bosiljka dostatan je za cijelu sezonu. Bosiljak berem krajem rujna i radim pesto ili ga pomiješam s maslinovim uljem i zamrznem”, priča nam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:26