SPERMINATOR

'Nemam novca, ne znam gdje ću živjeti, nemam posao i proglasit ću bankrot, razvodim se, a upravo sam saznao kako imam 19 djece...'

 FACEBOOK

Muškarci ne doniraju spermu, unatoč uvriježenoj terminologiji kako su oni u tom slučaju donori. Muškarci prodaju spermu. Otprilike za tim se vodio i Peter Ellenstein: razmišljao je o novcu kojim će si platiti svoj pokušaj karijere glumca u Hollywoodu tijekom devedesetih.

Onda mu je 6. listopada 2017. stigla poruka na iPhone: “Bok, Peter, rođena sam 1994. godine umjetnom oplodnjom. Razlog zašto šaljem ovu poruku je taj što mislim da ste vi bili donor. Ako mi ne želite odgovoriti na ovu poruku, razumjet ću i neću se ljutiti. Samo sam vam htjela zahvaliti.”

Ovu mu je poruku poslala Rachel White, 24-godišnja glazbenica koja je odrasla sa samohranom majkom u Malibuu. Ellenstein joj se nije isprva javio. Zbog straha, tjeskobe, ali i zbog opće konfuzije koja ga je zahvatila. U početku je negirao ovaj slučaj, iako je znao da je najčešće donirao spermu upravo u vrijeme kada je Rachel bila rođena. Tada je za njega prodavanje sperme bilo kao drugi posao. Osim što je taj posao, za razliku od drugih, bio odlično plaćen, i to za minimalni trud.

Od 1987. do 1994. godine Ellenstein je u Los Angelesu prodavao svoju spermu u dvije lokalne banke. Radio je to gotovo sedam godina, i to popriličnim intenzitetom. Prosječni donor sperme posjeti banku oko tri puta tjedno. On je, pak, odlazio i do pet puta tjedno.

Uspješan donor

Pravila kojih se donori moraju pridržavati prije doniranja sperme jest da apstiniraju od seksa 28 do 72 sata prije odlaska u banku: znanstvena istraživanja potvrđuju da suzdržavanje od ejakulacije poboljšava kvalitetu sperme.

I ne samo da je Ellenstein donirao mnogo više od preporučene norme, on je bio i seksualno aktivan. Ipak, njegova se sperma pokazala prilično uspješnom. U to je vrijeme samo od “donacija” zarađivao oko 900 dolara mjesečno - dovoljno da pokrije troškove svojega stana i automobila.

Kao i svaki donor u to vrijeme, njegov je status u banci bio “anoniman”. Identificirali su ga kao Donor br. 305 ili 217, ovisno o banci.

Ellenstein je znao da je njegova sperma uspješno iskorištena više puta - to bi čuo od neke sestre u bolnici ili recepcionarke u banci sperme. Ponosio se ovim trudnoćama, ali za njega su one bile samo apstrakcije - brojke, a ne prava djeca.

Onda se pojavila Rachel White. Locirala je Ellensteinove online profile, na kojima se ponosio glumačkim pothvatima iz osamdesetih, a njegova je anonimnost završila kada je Rachel podijelila svoje osobne podatke s Registrom donora, neprofitnom web stranicom koja se na zahtjev osoba koje su začete takvim putem bavi pronalaskom njihovih očeva, odnosno donatora. Važno je reći kako stranica nije osmišljena da se proganjaju donori, nego da se ostvari “obostrano željeni kontakt”, kako piše na stranicama te organizacije.

Dok je Rachel čekala da joj se obrati njezin biološki otac, Ellenstein je razmišljao što da učini. Znao je kako ona ima pravo javiti mu se, no razmišljao je i o tome kako on također ima pravo da joj ne odgovori. Ipak se odlučio za kontakt te joj je odgovorio na poruku te su se sreli idući dan.

- Osjećao sam kako joj nešto dugujem - izjavio je za američke medije, opisujući njihov prvi susret.

Ispričao je kako su pri prvom susretu oboje plakali i proučavali si lica. Nije bilo dvojbe kako su u rodbinskoj vezi.

Tri tjedna kasnije Rachel je ispričala Ellensteinu nešto što mu nije mogla reći preko telefona, ni na prvom susretu.

- Ima nas još - rekla mu je i započela diktirati imena. Točnije, 19 imena svojih “braće i sestara”. Oboje su znali kako bi ih moglo biti još mnogo, mnogo više.

Teški trenuci

Prema izračunima njegovih posjeta bankama sperme i prosječne uspješnosti umjetne oplodnje došli su do brojke od 364 mogućih rođenja.

Njegova glumačka karijera se, inače, pokazala relativno neuspješnom, a čovjek se upravo i razvodi.

- Nemam novca, ne znam gdje ću živjeti, nemam posao i proglasit ću bankrot, razvodim se, a upravo sam saznao kako imam 19 djece - izjavio je za američke medije Ellenstein.

Međutim, unatoč svemu što mu se događa u životu, kaže i kako nikada nije bio sretniji.

- Nisam ništa napravio da bih to zaslužio - rekao je o iznenadnom roditeljstvu. “Ja sam najsretnija osoba na svijetu.”

Rachel White oduvijek je znala kako je bila začeta, majka to od nje nikada nije skrivala. Oca je počela tražiti već u trećem razredu. Kada je pojašnjavala svoju motivaciju za to, govorila je da je oduvijek htjela znati nešto o svojim korijenima; ocu, djedu i baki te čitavoj povijesti s te strane. Osamnaesti rođendan mnogo znači za djecu poput Rachel - tada mogu započeti tražiti svoje biološke roditelje u bankama sperme. Naravno, ako su donori pristali ostaviti svoje podatke. Mnogi, ipak, odabiru sakriti svoj identitet, baš kao što je učinio Ellenstein. Internet takvima svakako ne ide na ruku - i Rachel je došla do oca preko registra donora na internetu.

Inače, sve što joj je bilo dovoljno za to jest njegov donorski broj, a to je informacija koju banke sperme dijele bez problema. Putem registra na internetu ga je locirala, a preko jedne druge web stranice, 23andMe, pronašla je i DNK podudarnosti, od kojih ih je jedna spojila s Alanom Shannon, 23-godišnjakinjom iz Los Angelesa. Tada je i Alana preko Registra donora te donorskog broja svojeg biološkog oca shvatila kako je Ellenstein njezin otac.

Tu nije kraj.

Rachel je rekla Alani kako njezina majka poznaje još jednu single majku koja je kupila spermu istog donora. Njezin sin, 26-godišnji Noah Syres, slučajno je upoznao Rachel - pohađali su zajedno satove “Mama i ja” u LA-u. Tek kasnije, kada su njihove majke razmijenile priče oko rođenja svoje djece, otkrili su broj svojeg donora te shvatili kako je riječ o istome čovjeku.

Alana je, međutim, imala i sestru blizanku, Bridget, menadžericu u jednom sushi baru. Da su začete umjetnom oplodnjom saznale su tek u 14. godini.

- Odmah sam znala da nije loš čovjek. To se može shvatiti iz kratkog zagrljaja - ispričala je američkim medijima Alana nakon što je upoznala Ellensteina u kafiću, preko Rachel.

Neobična grupa ljudi

Međutim, Rachel, Noah i blizanke nisu bili jedini. Klupko koje se počelo odmotavati dovelo je ovu neobičnu grupu do još ljudi, među kojima su bili i Dexter Elliot, astrofizičar s fakulteta u New Mexicu, zatim 19-godišnja Natalie Jones, psihologinja sa sveučilišta u Arizoni. Tu je bio i Tyee Williams, njegov brat Jeremy, pa i jedne trojke: Brittany, Michael i Courtney Krone...

Ellensteinu je bilo nevjerojatno to da su mnogi od ovih ljudi htjeli uspostaviti odnos s njim, davno izgubljenim biološkim ocem. Iako su neka od ove djece uspostavila čvrst odnos sa “zamjenskim ocem”, ona koju su odgojile samohrane majke ili lezbijski par žudjela su za očinskom figurom.

- Osjećam nevjerojatnu odgovornost prema svim tim ljudima - izjavio je Ellenstein koji će mnoge od njih prvi put upoznati u ožujku u Los Angelesu, kada će se održati tradicionalno okupljanje djece začete na taj način.

Sudeći po situaciji, bit će to burnih nekoliko dana za njega. I ne samo to - Ellensteinova priča je dospjela u medije te su mu se javili producenti nekoliko televizijskih kuća koje o svemu žele napraviti dokumentarac.

- Čini mi se da bi to mogla biti zadnja prilika da zaradim ozbiljan honorar. Ne želim to propustiti - rekao je čovjek kojega su američki mediji prozvali Sperminator i koji će se zasigurno na račun ove pomalo bizarne, ali doista nevjerojatne priče proslaviti i zaraditi ozbiljan novac.

Samo jedno njegovo dijete iz epruvete nije ga htjelo upoznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2023 16:10