‘KLASIKA I FETIŠ‘

Neobične večeri u evangelističkoj crkvi u Berlinu: gay publika u koži dolazi slušati Bacha i Chopina

Osim dobre zabave za posjetitelje, koncerti imaju i dobrotvornu notu
 John Macdougall/Afp/Profimedia
Riječ je o koncertima klasične glazbe koje izvode i posjećuju muškarci u omiljenim kožnim kombinacijama

Evangelistička crkvi Dvanaestorice apostola u berlinskom Schönebergu domaćin je neobičnim tematskim glazbenim večerima.

Pod nazivom "Klasika i fetiš" u prostorima crkve stotinjak članova gay zajednice redovito održava koncertne nastupe klasične glazbe na kojima su i izvođači i publika od glave do pete u svojim omiljenim odjevnim fetišnim kombinacijama. Mahom je riječ o kožnim outfitima, no dio njih preferira vojne ili sportske kombinacije.

Pod vodstvom organizatora Tyrone Rontgangera, koji također preferira kožu, koncerti se održavaju još od 2015. godine. No kaže da vjera nije presudna. "Ovo nije vjerski događaj, dobrodošli su svi, vjernici ili ne, nevezano za to kojoj crkvi ili religiji pripadaju, ako pripadaju uopće", kazao je Tyrone i objasnio zbog čega su koncerti toliko popularni. "Glazba spaja ljude, baš kao i kostimiranje u odjeću poput kožnih komada. Mislio sam da će ići dobro ruku pod ruku. Nisam pogriješio.

S njim su se složili i stalni posjetitelji, poput Matthiasa Schneidera. "Zvučalo mi je kao zanimljiv prijedlog kad me netko pozvao van. 'Klasika i koža'. Jako smo sretni što smo iskoristili priliku doći ovdje i uživati u nečemu potpuno drugačijem", kazao je Matthias.

Koncerti se održavaju još od 2015. godine, a u redovitom su sastavu glazbenici koji sviraju glasovir, violinu, flautu i klarinet, a najčešće izvode djela Bacha, Chopina, Schumanna, Liszta i Ravela.

Od samih početaka sva prikupljena sredstva od prodaje koncertnih karta nastoje donirati u dobrotvorne svrhe.

Tako na njihovoj stranici stoji da su uspjeli donirati pozamašnu svotu. "Nakon što smo namirili sve troškove produkcije, uspjeli smo izdvojiti preko osam tisuća eura za dobrotvorne organizacije", napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:20