KAKVA MRCINA

NEVEN JE UPECAO SOMA OD 103 KG 'Divljački me vukao prema vodi, dva sata je trajala borba. Kada sam ga izvukao, imao sam što vidjeti...'

 Neven Gvozdanović/Facebook
 

Neven Gvozdanović (24) u našičkom jezeru Lapovac u nedjelju navečer ulovio je soma od čak 103 kilograma i 252 centimetara. Borba je trajala dva sata, a pomagali su mu otac, sestra i kolege ribiči.

"Kada mi je zapecao, vidio sam da je nešto jako veliko, ali nisam mogao ni zamisliti da je tolika. Izvukao mi je 250 metara najlona i nisam ga mogao zaustaviti koliko je vukao. Kada sam zakočio mašinu na štapu počeo me vući prema vodi, zamislite kolika je to snaga. Kada sam ga dovukao blizu obale imalo se što i vidjeti, ogroman som je isplivao na površinu i svi smo bili iznenađeni", ispričao nam je u dahu.

Neven Gvozdanović/Facebook

Kaže da on i ekipa nisu znali kako će ga uopće izvući na obalu.

Neven Gvozdanović/Facebook

"Odmah sam znao da će to biti rekord jezera koji će se teško više stići. Ali vjerujem da ima puno većih u jezeru. Nakon toga je bio problem kako ga odvesti kući, pa sam zvao strica s kombijem da dode po njega".

Fizički je jako teško boriti se s toliko ribom, ali od adrealina u tom trenutku ništa nije osjetio.

"Stvarno je izvanredan osjećaj pobijediti toliku ribu", rekao nam je još uzbuđeni Neven.

Neven Gvozdanović/Facebook

Sada u rujnu somovi su posebno aktivni jer se pojačano hrane prije dolaska hladnijih dana, pa ih nije rijetkost vidjeti ih uz obalu.

Najčešća lovna veličina soma kod nas je jedan metar i težine oko 10 kilograma. Najveći ikad ulovljeni som na svijetu bio je dugačak 5 metara i težak 400 kilograma.

U Hrvatskoj je zabilježen slučaj da je na Dunavu kod Apatina (za vrijeme bivše Jugoslavije) 1958. godine ulovljen som težine 208 kilograma. Ulovljen je mrežom na tradicionalan način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:10