NARKO INFLUENCERICA

Nevjerojatna životna priča mafijaške nevjeste: Tko je zapravo misica na koju je pao El Chapo

Emma Coronel Aispuro
 Timothy A. Clary/Afp/Profimedia
Joaquín "El Chapo" Guzmán sjedi u zatvoru. Sada je uhićena i njegova supruga. Koju ulogu igra ova Amerikanka meksičkih korijena?

Možda se Netflix ipak predomisli: autori popularne serije „El Chapo" o narko-bosu Joaquínu Guzmánu odbili su snimiti četvrtu sezonu. No uhićenje bossove supruge Emme Modeste Coronel Aispurto u saveznoj državi Washington, također povezano s trgovinom droga, daje materijala za barem još jednu sezonu. Životna priča ove 31-godišnje Amerikanke meksičkog porijekla skrbi za dovoljno materijala, piše Deutsche Welle.

Već samo rodno mjesto svježe uhićene je motiv za mnoge mitove o narkokartelima. Santa Clara na sjeveru Meksika leži u srcu tzv. „Zlatnog trokuta trgovine drogom".

image
Coronel Aispuro uhićena je 22. veljače na Međunarodnom aerodromu Dulles nedaleko od Washington D.C.-a
AFP PHOTO/Alexandria Sheriff‘s Office

Ljepotica i narkoboss

Coronel je još kao djevojčica sudjelovala na natjecanjima ljepote. 2006. je i pobijedila na natjecanju za miss grada Canelas u saveznoj državi Durango. Američke vlasti polaze od toga da se ona već tada bavila preprodajom narkotika.

Stoga ni ne čudi da je sa 17 srela „čovjeka svog života". Joaquín Guzmán Loera poznatiji pod nadimkom „El Chapo" (Mali) je već u to vrijeme bio institucija i šef zloglasnog kartela Sinaloa.

Bila je to, naravno, usprkos razlici u godinama (El Chapo je 32 godine stariji) ljubav na prvi pogled. „On me nije osvojio velikim poklonima nego načinom na koji se sa mnom ophodio", rekla je Coronel kasnije u jednom intervjuu. Na njezin 18. rođendan sretni par se vjenčao u jednoj crkvi. Njemu je to četvrti brak.

Mlada majka koje nema pojma o poslovima supruga

Nakon udaje, Coronel vodi relativno normalan život, studira novinarstvo na sveučilištu Sinaloa. No 2011. odlazi u Kaliforniju gdje donosi blizanke na svijet. U rodnom listu, međutim, ne stoji ime oca. Razumljivo, jer američke vlasti su za El Chapom već prije raspisale tjeralicu s nagradom od pet milijuna dolara. Coronel sama kaže da svog supruga vidi rijetko i to samo kada „poslovi koliko-toliko protječu normalno", piše Deutsche Welle.

U javnosti Coronel gaji priču o tome kako ne zna čime se njezin suprug bavi, da ga nikada nije vidjela s oružjem u ruci itd., itd. No američkoj policiji ova slika nikako ne pristaje uz informacije kojima raspolažu: mlađahna supruga je vrlo dobro upoznata sa sustavom krijumčarenja droga, a i sama je u nekoliko navrata prebacivala kokain, heroin i marihuanu preko granice.

Osim toga je Coronel, kako vjeruju istražitelji, bila umiješana u organizaciju spektakularnog bijega njezina supruga iz jednog meksičkog zatvora 2015. Bijeg je izveden u maniri najmaštovitijih holivudskih filmova: El Chapo je pobjegao kroz jedan otvor u kupaonici, a u prije toga pripremljenom i 1,6 kilometara dugom tunelu ga je spremno čekao motocikl kojim se boss odvezao do slobode. Coronel se pobrinula za potkupljivanje osoba presudnih za bijeg. Osim toga, čitavo vrijeme je vršila pritisak na meksičke vlasti da njezinom suprugu omoguće zatvorske povlastice.

Infuencerica i „Kardashian iz Sinaloe"

Prema van Coronel vodi perfektan obiteljski život ako se izuzmu ekscesi poput 20.000 dolara za Barbie dekoraciju sedmog rođendana njezinih blizanki. No tada je 2019. uslijedio šok: voljenog supruga jedan sud u New Yorku osuđuje na doživotni zatvor bez mogućnosti prijevremenog puštanja na slobodu. El Chapu se predbacuje krivnja za između dvije i tri tisuće ubojstava, što naručenih što vlastoručno počinjenih.

I tek ovdje u sudnici, gdje je Coronel prisutna svaki dan suđenja i svom suprugu šalje poljupce, mlada supruga priznaje da je znala čime joj se dragi bavi. I dok El Chapo sjedi u zatvoru, supruga se pretvara u influencericu i puni društvene mreže fotografijama neizmjernog luksuza. Njezinih pola milijuna „followera" će u bliskoj budućnosti morati preživjeti bez novih fotografija skupocjenog nakita, automobila i odjeće. Barem toliko dugo dok je njihova zvijezda u istražnom zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 14:00