HUMANITARNA AKCIJA

NJIH JE BRIGA... Plivanjem će skupiti dva milijuna eura za robote trenere koji nepokretnu djecu dižu na noge

 Privatni album
 

Skupit ćemo preko dva milijuna eura za skupe robote koji osobe s invaliditetom, u najboljem slučaju, dižu opet na noge. Želimo omogućiti terapije egzoskeletima baš svima. Nabavit ćemo ih, a zatim ćemo ih dati kliničkim bolničkim centrima. Bit će dovoljno da pacijent dođe s uputnicom liječnika opće prakse, i njemu će liječenje egzoskeletom biti omogućeno - najavili su iz riječke Udruge “Koga briga...” veliku humanitarnu akciju, koja će Hrvatsku, prema svoj prilici, ujediniti ovu jesen.

No, o čemu se točno radi?

Prvo će, u subotu, 24. kolovoza, za početak zajedno otplivati polumaraton. Krenut će s plaže Bivio, na lokaciji ispred beach bara Empeduja, a zatim će, kao i prošlih godina, otplivati do 2 km udaljenog drugog riječkog beach bara Morskog prasca.

Tradicionalni maraton

Plivat će sportaši, rekreativci, osobe s invaliditetom i umirovljenici, političari, kao i poznati Riječani i Riječanke, a njihovi će plivački napori i humanitarni entuzijazam iznova razveseliti one kojima je to najpotrebnije. Humanitarna udruga “Koga briga...”, naime, ovaj već tradicionalni riječki plivački maraton koncipirala je tako da skrene pozornost (i novčana sredstva) tamo gdje je, u tom trenutku, najpotrebnije. Sve je počelo prije pet godina iz riječkog plivačkog kluba za osobe s invaliditetom Forca, gdje je djelovao trener Luka Brnčić, danas predsjednik Udruge, kojoj su se u ranoj fazi pridružili i riječki novinari Kristian Sirotich i Ernest Marinković, kao i niz drugih osoba s društvene scene grada na Rječini.

Godine 2015. plivali su tako za Matea Miletića, mladog plivača s invaliditetom, kojemu je te godine u Njemačkoj uspješno operirana kralježnica, no tamo je trebao otići u pratnji majke, za čiji odlazak u Njemačku nisu bila predviđena sredstva. Godinu kasnije, akciju su posvetili i novac donirali obitelji tada vrlo bolesnog, a danas, nažalost, pokojnog mladog kastavskog košarkaša Matije Katalinića. Stigla je i 2017. - humanitarni plivački polumaraton morao je ići dalje. I tada su Riječani plivali i uspješno prikupili sredstva za dvojicu stradalih mladih sportaša, Andreja Rubešu i Antonija Šebelju. Prošla je godina, pak, bila posvećena djeci iz siromašnih obitelji, pa se plivalo u podršku projektu “Moje mjesto pod suncem”, koji se bavi potrebitom djecom tako da im osigurava razne potrepštine, kako materijalne, tako i one intelektualne. Djeci se iz fonda kupovalo kompjutere, ali i plaćalo instrukcije iz predmeta u kojima se najbolje ne snalaze.

A ove godine?

- Ove godine plivat će se, na inicijativu našeg člana udruge i ambasadora Dina Rađe, za sve male i velike koji su spletom raznih nesretnih okolnosti prikovani za invalidska kolica ili su, uslijed različitih nesreća i bolesti, teško pokretni. Za sve njih “Koga briga...” sve svoje aktivnosti u ovoj, ali i u sljedećoj godini usmjerit će na nabavu rehabilitacijskog egzoskeleta, kolokvijalno nazvanog robot koji oboljelima i stradalima pruža jedinu šansu za adekvatnu rehabilitaciju, a u najboljim slučajevima i, doslovno, za dizanje iz invalidskih kolica. To će biti naš najveći projekt, i nešto što će potrajati još dugo nakon polumaratona, koji je zapravo uvertira u cijelu priču - pojasnio nam je Ernest Marinković, jedan od organizatora projekta i član udruge “Koga briga...”.

Privatni album

- U Hrvatskoj postoji nekoliko rehabilitacijskih egzoskeleta, ali samo u privatnim medicinskim ustanovama, a njihovo korištenje izuzetno je skupo i dostupno samo rijetkima, a naša je namjera skupiti novac za kupnju više takvih rehabilitacijskih uređaja, pa bi svima koji ga trebaju bili dostupni posve besplatno. Valja znati da samo jedan bolji egzoskelet na tržištu stoji oko 600.000 eura. Znači, morat ćemo skupiti 2 i pol milijuna eura za četiri komada - nastavio je Marinković o velikoj akciji, čiji će uvod biti ovogodišnji plivački polumaraton. Zatim će, kako je ekskluzivno otkrio za Jutarnji list, probati ujediniti Hrvatsku. Riječka udruga spojit će se sa zagrebačkom Zakladom Nora Šitum, kao i s još dvije udruge iz Osijeka i Splita, kako bi u idućih 12 mjeseci, počevši od rujna, na nacionalnoj razini pokušali riješiti nabavku skupih egzoskeleta, kakvi za sada postoje tek u pokojoj privatnoj bolnici. Njihov je plan da nakon okončanja akcije svaki KBC u Hrvatskoj ima jedan takav robot.

- Projekt se radno zove “Na noge”. Cilj je otvoriti jedinstveni žiroračun projekta, tako da sve bude transparentno, a ne da se novac slijeva u Udruge pa da se prebacuju sredstva na zajednički račun projekta. Želimo biti maksimalno transparentni, a uplate će, kako planiramo u ovom trenutku, ići preko SMS-a. Naravno, računamo i na donacije raznih tvrtki, proslavljenih sportaša i pojedinaca, a u akciju će se moći uključiti svi ljudi dobra srca, s iznosima koji su njima primjereni. Velike ćemo stvari pokušati napraviti na nacionalnoj razini, a naš tradicionalni plivački polumaraton samo je zagrijavanje - pojasnio je Marinković. Njihovu akciju i planove za nabavku egzoskeleta koji će ići u hrvatske kliničke bolničke centre je, nastavlja, za sada neformalno i neslužbeno podržao i ravnatelj HZZO-a, Lucian Vukelić.

Humanitarni brudet

- I on će biti naš gost na maratonu. Objeručke podržava našu ideju, i drago nam je zbog toga, jer to praktički znači da država podupire naš rad i entuzijazam. Naš je krajnji cilj svima omogućiti besplatnu rehabilitaciju na temelju uputnice od liječnika primarne zdravstvene zaštite - nastavio je Marinković koji se, u trenutku dok smo razgovarali telefonom, taman pripremao za još jedan od humanitarnih događanja iz palete ove neumorne riječke udruge - “Brudetijadu”.

- Tjedan tjedan uoči plivanja, upravo danas, na našoj omiljenoj plaži Morski prasac organiziramo i humanitarno natjecanje u kuhanju brudeta, a svoja kuharska umijeća pokazat će političari, novinari, sportaši, glazbenici... ukupno 15 ekipa čije će “radove” na kraju ocijeniti Kristijan Ivančić, vlasnik dva opatijska kultna riblja restorana. Od jutra smo u pogonu, sami sve radimo. Treba organizirati stolove, plinske boce, ribu... - rekao nam je užurbani Marinković, dodavši kako su njihove akcije do sada raznim aktivnostima podržali: Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Općina Omišalj, Općina Kastav..., Riječki sportski savez, KN “Armada” Rijeka, “Eripio”...

Tanjur po tanjur, zamah po zamah, stići će i ti egzoskeletoni. Okupljeni oko riječke Udruge uopće ne sumnjaju u to. Uskoro se bliži rujan, kada će javnosti predstaviti konkretnije planove oko svoje velike humanitarne akcije kojom će nastojati opet ujediniti Hrvatsku. Do tada, zaplivajte s njima, jer u Rijeci se, čini se, upravo piše povijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:23