APEL RODITELJA

Noa (6) iz Daruvarskog Brestovca ima karcinom i treba pomoć: ‘Bori se za život, a ne skida osmijeh‘

Noa Matina

 Privatni album/Mojportal.hr
‘Nakon prve kemoterapije počela mu je otkazivati jetra, nakupila se voda u organizmu, dobio je visok tlak, otpali su mu zubi‘

Noa Matina iz Daruvarskog Brestovca ima 6 godina, obožava traktore, a najdraže jelo mu je grah. Iako je ovoga rujna trebao krenuti u 1. razred, Noa trenutno ima drugog, važnijeg posla. Ovaj dječak, umjesto da uživa u novim prijateljima, igri i školi, bori se za vlastiti život. Naime, ima karcinom bubrega i to 2. stupnja. Bitku namjerava dobiti, ali treba našu pomoć. Nitko, ali ama baš nitko ne bi trebao prolaziti kroz ono kroz što trenutno prolazi njegovo malo tijelo, no bez obzira na sve, kaže nam njegova majka Maja, Noa ne skida osmijeh s lica.

Ovo je njegova priča.

Mokrio gustu krv

- Noa je oduvijek veselo i hiperaktivno dijete. Jednog srpanjskog dana, kad je s tatom Draženom nešto radio vani, požalio se kako je pao i kako ga boli trbuh. No kad sam ga pregledala, ništa se nije vidjelo. Nastavio se igrati, večerali smo, a prije spavanja požalio se kako je netko nešto crveno bacio u WC. Pošla sam za njim i natjerala ga da se opet malo popiški. Vidjela sam potom da piški krv. Pomislila sam na neku prehladu, nikako ne odmah na nešto najgore, piše Moj portal.

image

Noa s ocem Draženom

Privatni album/Mojportal.hr

Dala sam mu da pije što više tekućine, čaja i vode, no krv je išla sve više... Doslovno je mokrio gustu krv. Odmah smo otišli za Bjelovar u bolnicu, a do jutra su mu liječnici napravili mnogobrojne pretrage među kojima je bio i ultrazvuk - prisjeća se Maja Đurđević tog kobnog dana i dodaje kako su joj potom rekli da njezino dijete ima tvorbu na bubregu i mora hitno za Zagreb.

Maja kroz suze priča kako je u tom trenutku imala tri eura u novčaniku.

- Otišla sam na kiosk ispred bolnice i djetetu kupila sok i pecivo da ima što pojesti i popiti do Zagreba. Potom smo stigli u Kliniku za tumore u Zagreb. Tamo su ponovili sve pretrage, a u svemu tome ružnome moram reći kako su liječnici i sestre predivni ljudi. I u Bjelovaru i u Zagrebu - govori Maja i dodaje kako su toga dana, 7. srpnja, doznali kako im dijete ima karcinom bubrega, mješovitog tipa i 2. stadija visokog rizika.

Tumor od 17 centimetara

Do danas, Noa je imao tešku operaciju kojom mu je odstranjen cijeli bubreg zajedno s tumorom koji je bio dugačak 17 centimetara. Neko je vrijeme proveo na intenzivnoj njezi. Potom su čekali rezultate biopsije kako bi liječnici odredili daljnji tijek liječenja.

- Tumor je bio mješoviti, a nama je rečeno da nas čeka 27 tjedana kemoterapija. Jedna kemoterapija tjedno. Noa je imao više od 40 klipsi, odnosno šavova, a kad su mu to izvadili, krenuli su sa 100-postotnom kemoterapijom. Potom mu je počela otkazivati jetra, nakupila se voda, visok tlak, otpadanje zuba, kose… Nešto strašno. Zadesile su ga najteže nuspojave na koje smo bili upozoreni - priča Maja i dodaje kako ih čeka godina, ako ne i dvije godine borbe za život. Tako su im rekli liječnici u Zagrebu.

image

Noa Matina

Privatni album/Mojportal.hr

Inače, od ponedjeljka je Noa s tatom u Zagrebu. Liječnici pokušavaju sanirati svu štetu koju je kemoterapija izazvala u malenom tijelu.

- Jučer su mu dali novu dozu kemoterapije, ali su je znatno smanjili, za 50 posto. Liječnici idu po protokolu, a iako je magnet nakon operacije pokazao da nema više žarišta ili čvorova, oni se moraju držati plana liječenja. Mi to razumijemo, prihvaćamo nadamo se najboljem. Vjerujemo im, ali nas je silno strah - priznaje Maja koju je slomilo kad je jučer saznala kako je suprugu Draženu pozlilo. Nije mogao disati, pritiskalo ga je u prsima.

Bolestan otac

- Poslali su ga u Vinogradsku bolnicu nakon što mu je pozlilo. Pronašli su mu bule na plućima. Naručen je kod pulmologa, čekamo što će biti. Stres kojemu smo izloženi je golem, teško nam je, a sad u ovoj cijeloj situaciji dogodilo se da je Noa sam u bolnici. To je strašno jer je dobio temperaturu, a nakon kemoterapija ne želi jesti. Mora netko biti kraj njega i paziti ga. Ja nemam kome ostaviti Doriana, mlađeg sina koji ima dvije godine. Imamo i Nikšu (11) te djeda. Doslovno smo rastrgana obitelj - kroz plač ispovijeda svoju trenutnu obiteljsku situaciju Maja koja je od karcinoma sahranila majku, dvije bake i djeda.

Unatoč svemu, Noa je veliki borac, piše Moj portal.

image

Noa Matina

Privatni album/Mojportal.hr

- Vječito je nasmijan, vedar, pleše, pjeva… Nakon operacije, nakon što je došao kući, prvo je sjeo na traktor. U njegovu smo bolničku sobu donijeli topli, čupavi tepih, sve smo dezinficirali i pustili ga da se na podu igra svojim traktorima. Njemu je samo bitno da nije sam! A mi se svi oko njega trudimo biti pozitivni jer nemamo izbora - kaže Maja, kojoj je najteže što ne može i ona biti u Zagrebu sa svojim djetetom.

- Znate kad ja pokleknem? Navečer kad se okupaju, kad uspavam Doriana i kad Nikša spremi sve stvari za školu. Kad njih vidim da svatko u svom krevetu blaženo spavaju, tad se slomim. Onda je mamino vrijeme. Vrištala bih od tuge što nas je snašlo takvo zlo - nesretna je Maja koja ovim putem teška srca moli dobre ljude za pomoć.

Zahvala na svakoj pomoći

- Oni su u Zagrebu, mi smo ovdje. Borimo se kako znamo i umijemo. Suprug je na bolovanju, teška nam je financijska situacija - kroz suze priznaje Maja.

image

Noa s majkom Majom

Privatni album/Mojportal.hr

Slomilo ju je, otkrila je, kad je jučer na računu vidjela da je netko za njezinog Nou uplatio 3 eura.

- Svaki cent nam dobro dođe. Od srca hvala na svakoj donaciji. Znam da ima i gorih slučajeva od ovog u kojem se mi nalazimo. A da nam se nije ovo zlo dogodilo, vjerujte mi da ne bih znala koliko još dobrih ljudi ima oko nas. U nevolji se stvarno najbolje vidi tko je kakav čovjek - ističe Maja, koja je spremna svaki euro koji njima neće trebati podijeliti s nekom drugom obitelji koja se našla u istoj situaciji kao i oni.

Broj žiro računa na koji se može uplatiti pomoć: HR0524020063104392109, na ime NOA MATINA.

Za uplate iz inozemstva BIC broj je ESBCHR22

Adresa: Daruvarski Brestovac 214, 43505 Končanica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:07