ISTRAŽIVANJE

Nova studija otkrila kako usporiti napredovanje raka debelog crijeva. Rješenje imate u kuhinji

 Vojko Basic
Studija obuhvaća gotovo 1.200 pacijenata, a ispitivanje je trajalo 13 godina

Samo nekoliko šalica kave dnevno može pomoći usporiti napredovanje raka debelog crijeva, otkrilo je novo istraživanje.

Od gotovo 1.200 pacijenata obuhvaćenih u studiji, oni koji su pili četiri ili više šalica kave svakodnevno, imali su 36% veće izglede za preživljavanje tijekom 13-godišnjeg razdoblja ispitivanja.

Metastatski karcinom debelog crijeva, koji se proširio sa svog izvornog mjesta, "u većini slučajeva ostaje neizlječiva bolest", objasnio je koautor studije Christopher Mackintosh, student četvrte godine medicine na Medicinskom fakultetu klinike Mayo u Phoenixu.

image
Chpua


"Međutim, brojni čimbenici životnog stila poput prehrane i tjelovježbe, povezani su s produljenim životnim vijekom onih koji se bore s tom bolešću", primijetio je Mackintosh. "Naše je istraživanje otkrilo da su pacijenti koji se liječe kemoterapijom zbog metastatskog karcinoma debelog crijeva, a koji su redovno pili kavu, preživjeli dulji vremenski period prije napredovanja raka i smrti."

Svi sudionici bili su dio veće studije liječenja karcinoma provedene između 2005. i 2018. Tijekom tog vremena zabilježen je njihov unos hrane i pića.

image
Valentynvolkov


Istraživači su na kraju otkrili da što je više konzumirane kave, to je veća šansa za preživljavanje. Na primjer, Mackintosh je primijetio da su pacijenti koji su konzumirali do jedne šalice kave dnevno preživjeli 30 mjeseci nakon dijagnoze. Oni koji su, pak, pili dvije ili tri šalice dnevno preživjeli su 32 mjeseca. A oni koji su konzumirali četiri ili više šalica dnevno, preživjeli su čak do 39 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:58