ZAGREPČANKA TEA

Nove optužbe protiv lažne volonterke koju je razotkrio Jutarnji: ‘Vara ljude i blati struku‘

Tea Tkalčević
 Facebook
Slučaj Tee Tkalčević (28) koja je, između ostalog, lagala da je spasila život djevojčici se nastavlja

Zagrepčanka Tea Tkalčević (28) donedavno je kroz brojne medije promovirala svoj projekt besplatnog logopedskog kabineta za djecu s područja Banije, za što putem crowdfundinga traži 30 tisuća eura donacija.

Nakon što smo u utorak objavili optužbe njezinih bivših suradnika i šefova institucija na koje se u svojim medijskim istupima poziva, a koji joj uopće nisu dali suglasnost, mlada logopedinja je utihnula.

Na otvorenom profilu na Facebooku pratitelji su joj počeli postavljati neugodna pitanja, ali nije im odgovarala, a onda je ukinula mogućnost komentiranja svima koji joj nisu prijatelji. Od ponedjeljka, kad nam je poklopila slušalicu, ne javlja se ni nama.

Naši sugovornici tvrde da za nju nikad nisu čuli ili da s njom nisu surađivali, a neki spominju i prevare i malverzacije. U Petrinji i okolici, gdje je rekla da je danima volontirala, logopedi nadležni za to područje kažu da je nikad nisu vidjeli. Vrhunac Teinih neobičnih izjava bio je da je nedavno donirala koštanu srž 10-godišnjoj djevojčici, iako u Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica njezina imena nema, doznali smo nakon provjera iz više izvora.

Dakle, lagala je da je spasila život djevojčici.

Ravnateljima osnovnih škola u Botincu i Svetoj Klari javno je zahvaljivala na "suradnji i dogovoru oko uključivanja socijalno ugroženih obitelji u cijeli proces", iako su nam potvrdili da oni s njom nemaju nikakav dogovor. Sada su nam se javili i iz Doma za starije i nemoćne u Maksimiru, za koji Tea na Facebooku tvrdi da tamo volontira, da osobu njezina imena nikad nisu imali na popisu volontera.

Draženka Blaži, predsjednica Hrvatskog logopedskog društva, rekla nam je da su primili prijavu nekoliko logopeda u kojoj stoji da "osim što čini kazneno djelo prevare, Tea Tkalčević blati logopedsku struku tražeći donacije", zbog čega traže da je se prijavi Sudu časti Hrvatskog logopedskog društva.

"Budući da je Tea Tkalčević članica Hrvatskog logopedskog društva, tijela Hrvatskog logopedskog društva poduzet će sve potrebne korake i radnje kako bi se poslala odgovarajuća poruka kolegici", potvrdila nam je Blaži.

Ona nam je u ponedjeljak iznijela još jedan neugodan detalj iz vremena Teina studiranja na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu 2013. godine. Tada se dogodio, kako je rekla, nemili događaj na fakultetu u kojem je Tea bila glavna akterica. Kako smo neslužbeno doznali od upućenih, ništa nije prijavljeno policiji jer je sve uspjela izgladiti s oštećenim studentima.

Blaži je u to vrijeme bila voditeljica studija logopedije na fakultetu kad je studenticu prijavila prodekanu za nastavu.

"Postoji dopis kojim sam obavijestila prodekanicu za nastavu Martinu Ferić o nečasnim radnjama Tee Tkalčević na Rehabilitacijskom fakultetu o kojima sam doznala na temelju usmenog javljanja studentica. Kod tajnice dekana u rokovniku postoji zapis s datumom kada su se studentice javile meni, bilo je to u svibnju 2013. godine. Moj je usmeni prijedlog bio da se pokrene stegovni postupak i nju sankcionira. Prodekanica je smatrala da joj trebamo dati drugu priliku jer je još mlada. Mi smo tada obavili jedan zajednički razgovor kada smo joj rekli da to nije prihvatljivo ponašanje, da se za to leti s fakulteta i da se više ne smije dogoditi. Studenti je nisu tužili i stali smo na tome", kaže nam Blaži, koja bi sve zaboravila da poslije nekoliko godina opet nije nastao problem s Teom nakon što se zaposlila u Dječjem vrtiću u Vrbovcu. Te 2019. godine dala je lažne iskaze da surađuje s Blaži i njezinim logopedskim centrom, na što se njezina bivša profesorica i pismeno očitovala.

Draženka Blaži kaže nam kako je bitno naglasiti da Hrvatsko logopedsko društvo već niz godina upozorava Ministarstvo zdravstva na mogućnost ovakvih loših događaja i provođenja neadekvatnih radnji.

"Nužno je donošenje zakona o logopedskoj djelatnosti i osnivanja Logopedske komore radi zaštite naši krajnjih korisnika i onemogućavanja da bilo moralno nepodobne, bilo stručno nekompetentne osobe ne provode logopedsku djelatnost", rekla nam je Blaži.

Osim navedenih, postoji još zabrinjavajućih detalja iz biografije Tee Tkalčević. Iz izvora bliskog Udruzi roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju Anđeli, podružnice Zagreb, gdje je Tea početkom prošle godine radila mjesec i pol, doznali smo da je fotokopirala njihovu dokumentaciju i prodavala je u zatvorenoj logopedskoj grupi na Facebooku. Riječ je o testovima koji se ne smiju fotokopirati, što je zakonom strogo zabranjeno. Poslije je tu objavu maknula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:04