ODA ŠUMSKOJ SVJEŽINI

Novi Chanelov parfem mirisom dočarava škotsku romansu Coco Chanel i vojvode od Westminstera

PARIS-ÉDIMBOURG, Chanel
 Chanel
Chanelov parfumer Olivier Polge istaknuo je miris bobica kleke i čempresa, dodao lavandu te cedar i vetiver pa note vanilije i mošusa

Novi Chanelov miris koji nosi naziv - Paris-Édimbourg - oda je svježini, savršen za ljeto. Lagan, a opet dugotrajan. Baš poput mnogih vječnih odjevnih krojeva ove kultne francuske modne kuće.

„I svjež i drvenast, Paris-Édimbourg mogao bi biti miris sakoa od tvida posuđenog iz muške garderobe koja je za Gabrielle Chanel bila golema inspiracija”, rekao je 47-godišnji Olivier Polge, glavni Chanelov parfumer koji je 2015. godine tu funkciju preuzeo od svog oca, Jacquesa Polgea, koji je 37 godina radio za Chanel kao, može se reći, parfemski vizionar.

Priča o ovom novom parfemu koji je jučer predstavljen u Zagrebu započinje, zapravo, još 2018. kada je Chanel predstavio javnosti cijeli jedan novi mirisni svijet - Les Eaux de Chanel.

Kolekcija je to nadahnuta omiljenim mjestima legendarne Mademoiselle komponirana od čuvenih priča i sastavljena mirisnim notama svježine.

image
Chanel

Nakon parfema Paris-Biarritz, Paris-Deauville i Paris-Venise, 2019. uslijedilo je miris Paris-Riviera 2019. godine, a sada je Olivier Polge u suradnji s Chanelovim laboratorijem za stvaranje i razvoj mirisa stvorio i peto mirisno putovanje: Paris-Édimbourg.

„Les Eaux de Chanel dizajnirani su kao lagani i osvježavajući ‘eaux fraîches‘. Inspiraciju sam crpio iz destinacija koje su čvrsto povezane s Chanelom. Svaka je ostavila traga na mirisu”, rekao je Polge.

Les Eaux de Chanel više su od simboličnih odredišta. Svi su parfemi iz ove kolekcije prozračni, nesrodni i prožeti lakoćom, mirisnom nas fantazijom vode negdje drugdje. Uz more ili, pak, na selo...

image
Chanel

Iako su svi mirisi iz kolekcije sastavljeni kao lagani i osvježavajući ‘eaux fraîches‘, svaki je drugačiji, koliko ravnotežom svojih citrusa sa Sicilije i Kalabrije u Italiji, tako i izborom prepoznatljivih sastojaka koji otkrivaju priče o znakovitim odredištima koji donose priče.

Godina je 1924. Gabrielle Chanel otkrila je čari Škotske zahvaljujući vojvodi od Westminstera, s kojim je bila u ljubavnoj vezi do 1930.

Radi se, dakako, o Hughu Richardu Arthuru Grosvenoru, drugom vojvodi od Westminstera koji je bio britanski zemljoposjednik i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. No, ostat će upamćen kao – ljubavnik Coco Chanel.

Daleko od društvenog života, Gabrielle Chanel je 1924. utočište potražila u tom divljem i veličanstvenom kraju, okupanom intenzivno bijelom svjetlošću. Revitalizirana beskrajnim prostranstvima zelenila, odlazila je na ribolov lososa i kartala se s Winstonom Churchillom i Verom Bate. Provodila je vrijeme na čak tri imanja u Highlandsu koja su u posjedu vojvode: Stack Lodgeu, rustikalnoj ladanjskoj kući, Lochmoreu, viktorijanskom vlastelinstvu te na imanju Rosehall koje joj je prepušteno da uredi po svojoj želji.

image
Gabrielle Chanel i vojvoda od Westminstera
Chanel

Odjeća koju je britanska aristokracija nosila tijekom slobodnih aktivnosti na otvorenom postala joj je izvor inspiracije. Fair Isle džemperi s raznobojnim, geometrijskim uzorcima, od tartana, vunene beretke i sakoi od tvida bili su praktični odjevni predmeti koji su zadovoljili njezin ukus za eleganciju i udobnost. Beskrajno ih je interpretirala u svojim kreacijama do te mjere da su postali amblemi Chanelovog stila.

Uronjen u tu veličanstvenu i tajanstvenu škotsku prirodu, Oliviera Polgea pogodila su dva karakteristična mirisa: ledena bobica kleke i tresetno drvo. Promjenjiva svjetlost i napetost između prodorne svježine i toplih sjena potaknuli su ideju o parfemu koji nosi snagu aromatičnih biljaka, u tradiciji britanskih muških kolonjskih voda. Istaknuo je živahne i prepoznatljive note bobica kleke i čempresa, dodao notu lavande, a zatim je odabrao cedar zbog obavijajuće udobnosti i vetiver zbog tresetastih i pomalo zadimljenih naglasaka. Na kraju, "budući da surovost zemlje utječe na način života", miris je zagrijao notama vanilije i mošusa.

image
Sastojci Chanelovog parfema PARIS-ÉDIMBOURG
Chanel

I tako je Paris-Édimbourg, najzemaljskiji, najandrogeniji i najdrveniji miris iz kolekcije Les Eaux de Chanel postao stvarnost. Iza svoje prividne hladnoće, razvija tople i umirujuće tonove.

Miris je izrazito profinjen, “poput mirisa nakon šetnje selom, natopljen je mirisima divljeg krajolika”, opisuje Olivier Polge.

image
Chanel

Paris-Édimbourg ima istu čistu, zaobljenu bočicu s crnim čepom na kojem je ugravirano dvostruko slovo ‘C‘ kao i ostali mirisi iz kolekcije. No ova kristalno prozirna bočica otkriva miris zelene boje, karakteristične za škotski kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 05:37