VELIKI TEST JUTARNJEG

Obišli smo nikad skuplji Advent i pronašli 10 stvari ispod 10 Eura

Izbor hrane i pića na Adventu

 Veronika Koprek/
Cijene će sigurno biti predmet rasprave: za kobasicu treba dati 7 eura, kuhano vino nudi se uglavnom za 3 eura...

Tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće i tisuća lampica na Zrinjevcu u subotu navečer otvoren je još jedan zagrebački Advent, a unatoč raskošnoj ponudi na brojnim lokacijama kiša, susnježica i niske temperature donekle su pokvarile otvorenje. Izostale su one masovne kolone posjetitelja, ali sa stabilizacijom vremena u narednim danima očekuje se rekordan broj građana u središtu grada. Advent će trajati sve do 7. siječnja, a zagrijavanje je krenulo još prošlog tjedna.

Promjene su brojne. Jedna od najvećih je ta da se ne održava na Gornjem gradu. Ugostiteljski objekti odnosno ‘Baš Naš Advent‘ će se zbog radova premjestiti na istočni dio Trga bana Jelačića. Umjesto Strossmayerovog šetališta, posjetitelje na Masarykovoj ulici sa sezonskim zalogajima i prigodnim napitcima čekaju ‘Caffe de Matoš i mačke‘. Ove godine, drugačiji Advent mogu iskusiti i vlasnici kućnih ljubimaca te njihovi čupavi prijatelji, riječ je o ‘Vau Mjau Adventu‘ koji se održava u Time Out Heritage Hotelu i Cat caffeu.

Posjetitelji mogu uživati na brojnim Adventskim lokacijama poput Europskog i Strossmayerovog trga, Zrinjevca, parka Ribnjaka, tunela Grič, Svačićevog, Mažuranićevog trga ili Trga bana Jelačića. Za one najmlađe nešto posebno sprema i Zoološki vrt, a na kućicama diljem Adventa nude im se tradicionalne drvene igračke ili suveniri. Za ljubitelje društvenih mreža ili one koji samo žele sakupiti uspomene na adventskim su lokacijama postavljeni tematski punktovi za fotografiranje, a ‘Fuliranje‘ nudi i Photo Booth koji odmah razvija slike. Za one koji su željni tjelovježbe na zimskom zraku tu je Ledeni park, jedno od najljepših klizališta smještenih na Tomislavcu.

Tema široke rasprave će sigurno biti poskupljenje. Uvođenjem eura početkom godine cijene gotovo svih proizvoda i usluga znatno su porasle. To je vidljivo i na cjenicima koji su za ovogodišnji advent prvi puta ispisani u eurima, a ne u kunama. Za tradicionalnu adventsku kobasicu potrebno je izdvojiti oko 7 eura, ako se želite ugrijati kuhanim vinom ili posebnom zimskom rakijom to će vas stajati nešto više od 3 eura, ovisno o kućici, a ako imate želju za slatkim na fritule morate potrošiti oko 5 eura.

Reporterka Jutarnjeg je obišla adventske lokacije i probrala najzanimljivije od ponude, a osnovna ideja je bila pronaći hranu i piće jeftinije od 10 eura. Evo što smo pronašli:

KUNG PAO BANH MI

Kućica: IRO Asian Streetfood & Bar

Lokacija: Baš Naš Advent – Trg bana Jelačića

Cijena: 7,20 €

Sastojci: pecivo, carsko meso, coleslaw salata, korean bbq umak, hrskavi posip

Zapažanja: Carsko je meso sočno ali i toliko puno ‘soka‘ da pomalo otežava jedenje ovog specijaliteta upakiranog u ukusno i prhko pecivo. Za ljubitelja slatko slane kombinacije ovo jelo bit će pun pogodak, a hrskavi posip i luk iznenađujuće poboljšavaju okus i teksturu.

image

Kung pao

Veronika Koprek/

CHURROS

Kućica: Polar Express

Lokacija: Park Zrinjevac

Cijena: 5 €

Sastojci: kuhano tijesto koje se zatim prži, šećer, cimet i preljev od čokolade

Zapažanja: Churrosi su prženi u dubokom ulju, što se itekako osjeti. Posluženi su u kartonskoj kutijici s dvije vilice, posuti cimetom i poliveni čokoladom što ih u teoriji čini praktičnima za jesti no većina se churrosa slijepi zajedno pa morate umazati prste kako bi ih odvojili.

image

Churros

Veronika Koprek/

DRUGAČIJA SARMA

Kućica: Picnic

Lokacija: Fuliranje – Strossmayerov trg

Cijena: 9,50 €

Sastojci: Juneći ragu, pjena od krumpira, kiseli kupus, ulje od peršina, dimljena paprika, sourdough foccacia

Zapažanja: Ovo jelo sadrži sve okuse i sastojke tradicionalne sarme, ali je zbog svog načina pripreme puno jednostavnije za jesti. Zdjelica je puna do vrha, ulje od peršina daje poseban okus, a foccacia je savršena za umakanje. Djelatnici će vam vrlo rado pojasniti kako se sprema svako jelo koje nude.

image

Sarma

Veronika Koprek/

TRUFFLE PANCETA BURGER

Kućica: Chef´s Burger by Ivan Pažanin

Lokacija: Fuliranje – Strossmayerov trg

Cijena: 9 €

Sastojci: junetina iz lokalnog uzgoja, brioche pecivo, cheddar sir, rolana panceta, Jalapeño papričica, ljubičasti luk, rikula, truffle mayo (majoneza s tartufima)

Zapažanja: Burger je manji od očekivanog za ovoliku cijenu, ali je kompaktan, ukusan i lako se jede. Meso je sočno i mekano, a Jalapeño papričice neravnomjerno su raspoređene u jednom grizu zaboravite da ih ima, dok vas u drugom oblije val vrućine.

image

Burger

Veronika Koprek/

SROLANI PAJCEK

Kućica: Pajcek kod Melkiora

Lokacija: Baš Naš Advent – Trg bana Jelačića

Cijena: 10,30 €

Sastojci: Ciabatta, porchetta (slano i masno svinjsko pečenje), pesto genovese, rukola, sušena rajčica

Zapažanja: Meso je uistinu dobro začinjeno i puno okusa, pesto je svjež, a ciabatta hrskava no porcija je puno premala za ovu cijenu. Premda su svi sastojci trgani ili narezani na male komadiće ništa ne ispada, a spoj hladnog pesta i rukole s toplom svinjetinom možda vas isprva zbuni.

image

Srolani Pajcek

Veronika Koprek/

CHIMNEY PISTACCHIO TRDELNIK

Kućica: Trdelnik by Ms. Bun´s House

Lokacija: Europski trg

Cijena: 7,90 €

Sastojci: trdelnik (spiralno pečeno tijesto posipano šećerom), namaz pistacchio, krema vanilije, malina preljev, šumsko voće i posip od bijele čokolade

Zapažanja: Trdelnik je vrlo sladak jer je uvaljan u šećer, meka krema od vanilije i namaz od pistacija blagog su okusa, dok su šumsko voće i maline kiseli što je dobitna kombinacija za ukusan desert. Izgleda kao da će biti neuredno za jesti, ali nije, jer za punjenje od kreme se dobiju žlice.

image

Trdelink

Veronika Koprek/

BAKALAR NA BIJELO

Kućica: Cheese bar

Lokacija: Ulica Augusta Cesarca

Cijena: 8 €

Sastojci: bakalar, luk, krumpiri, začini, pecivo

Zapažanja: Možda ne izgleda spektakularno, ali je sudeći prema gužvi oko ovo kućice itekako traženo. Bakalar se poslužuje svakog petka, a ne bi bilo na odmet kada bi onog idućeg uz ukusne i dobro začinjene krumpire dodali i malo više same ribe.

image

Bakalar

Veronika Koprek/

BUNCEK ISN‘T ALONE

Kućica: Home alone by Kužina

Lokacija: Matoš & mačke - pješačka zona u Masarykovoj i Preradovićevoj ulici

Cijena: 7,90 €

Sastojci: Trgani buncek u brioche pecivu s kiselim zeljem i umakom od hrena

Zapažanja: Tradicionalno blagdansko jelo zapakirano u ukusno i hrskavo pecivo što ga čini vrlo praktičnim za jesti. Buncek je mekan, zelje taman kiselo no za ovu cijenu svega bi moglo biti malo više. Umak od hrena daje dodatnu ljutinu koja upotpunjuje jelo.

image

Buncek u pecivu

Veronika Koprek/

KUHANO DIVLJE VOĆE

Kućica: Teranino bar on ice

Lokacija: Ledeni park - Trg kralja Tomislava

Cijena: 4,80 €

Sastojci: Aura divlje voće (destilirana jabuka kao baza i samoniklo divlje voće iz Istre) i Treml punč divlja jagoda

Zapažanja: Ovaj je božićni koktel savršen da se ugrijete i promatrate klizače osvijetljeni brojnim božićnim drvcima koje okružuju bar. Ima okus kao da pijete neku slasticu od šumskog voća i vanilije te je vrlo sladak. Cijena za oko 200-300 mililitara ovog napitka jest malo visoka, no bio je uistinu fin.

image

Divlje voće

Veronika Koprek/

KRONUT ČOKOLADA, KIKIRIKI, SLANI KARAMEL

Kućica: Boogie Lab

Lokacija: Fuliranje – Strossmayerov trg

Cijena: 6 €

Sastojci: kronut (tijesto za kroasane u obliku krafne), čokolada, slani karamel s kikiriki maslacem, tostirani mrvljeni kikiriki

Zapažanja: Slojevi kreme i hrskavog peciva savršeno se nadopunjuju. Čokolada je bogata, a slani karamel i kikiriki maslac ublažavaju slatkoću. Kronut je poslužen u papirnatoj kutijici i posipan tostiranim kikirikijem kojeg je stvarno puno pa ga dosta ispadne tijekom jedenja.

image

Kronut

Veronika Koprek/

LAST MINUTE SAVJETI: Koristite bipere, tramvaje umjesto automobila,povedite psa...

1. NEKI KORISTE BIPERE

Kako bi izbjegli gužvu i duge redove za čekanje hrane, neke su kućice poput Boogie Laba i Picnica za svoje posjetitelje uvele bipere. Ovi mali uređaji s brojem vaše narudžbe omogućuju vam da za vrijeme pripreme hrane ne čekate na jednom mjestu već razgledate ostalu ponudu Adventa. Pištanje vas obavijesti kada je hrana spremna, da ju možete pokupiti i uživati u blagdanskim okusima nakon što biper vratite radnicima u kućici.

2. BIRAJ BOŽIĆNI TRAMVAJ, NE AUTO

Promet brojnim ulicama u centru Zagreba zatvoren je za vrijeme Adventa, premještaju se i taxi stajališta, a parking na ulici se teško nalazi i kada nisu blagdani stoga je najefikasniji oblik prijevoza onaj javni, tramvaji i turistički busevi. Zagreb za one najmlađe, a i one malo starije nudi Veseli božićni tramvaj iz 1924. godine s kojim se možete voziti od 3. prosinca do 7. siječnja po cijeni od 5 eura. Vožnja traje pola sata, a popraćena je igrokazom Djeda Božićnjaka i njegovih vilenjaka te slatkišima.

3. GDJE PARKIRATI

Ako ste se ipak odlučili za automobil ili dolazite iz daleka teško će te parking naći na ulici, stoga predlažemo da svoja vozila ostavite van centra grada. Iz Zagrebačkog Holdinga preporučuju parking kod zapadne tribine Maksimira, okretište Borongaj, Velesajam, parkiralište Gredelj i ono sa sjeverne strane FER-a. Parking se na svakome mjestu naplaćuje od ponedjeljka do subote.

4. NA ADVENT S KRZNATIM PRIJATELJIMA

Velike adventske gužve, mnoštvo buke i mirisa mogu zbuniti pse koje su vlasnici poveli sa sobom, a često se i zapliću oko nogu ostalih prolaznika. Zagreb je ove godine na glavnim adventskim punktovima poput Trga bana Jelačića postavio niz kućica kako bi se ljubimci mogli odmoriti i skloniti, a u Cat caffe i Time Out Heritage Hotelu za njih i vlasnike pripremio je posebna blagdanska događanja.

5. KAKO DO POPUSTA

Mnogi prolaznici razgovaraju kako je ovogodišnji Advent obilježen i znatnim porastom cijena, no moguće je ostvariti i brojne popuste. Studenti, umirovljenici i djeca mogu po nižim cijenama razgledati neke zagrebačke muzeje koji nude blagdanski program (Muzej čokolade). Kako bi stigli do Zagreba i Adventa možete putovati vlakom i to po 50 posto nižoj cijeni ili besplatno u određenim terminima za gradsko-prigradske vožnje. Uz predočenje HŽPP iskaznice možete dobiti popust i na klizanje u Ledenom parku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:50