'UNIŠTAVAJU NAŠU ZAJEDNICU!'

OBITELJIMA KOJE ŽIVE PORED FACEBOOKA NAGLO POVEĆANE STANARINE 'Facebook mi uzima sve što imam... i daje nam točno što? Ništa. Samo bol u životu'

 Stephen Lam / REUTERS
 

Sandra Zamora napušta Facebook. Ona to ne radi zbog straha da zloupotrebljavaju njezine podatke ili zato što je nezadovoljna jer se putem te mreže naočigled utjecalo na ishod predsjedničkih izbora od prije dvije godine. Zamorin problem s Facebookom osobne je prirode. Naime, sjedište kompanije nalazi se u njezinu neposrednom susjedstvu i ona tvrdi da prisutnost tehnološkog giganta uništava zajednicu u kojoj živi.

The Guardian piše da će se 29-godišnja Zamora i nekolicina stanovnika mjesta Menlo Park uskoro susresti s povećanjem stanarina jer se nalaze blizu Facebookova kampusa. Njihov novi stanodavac blizinu Facebooka smatra prednošću na temelju koje će podići cijene. Zamora kaže da će nastojati izdržati koliko god može, ali je svjesna da će uskoro morati napustiti svoj dom u kojem živi već 11 godina.

Hoće li uspjeti pronaći novi smještaj i gdje će on biti lociran? Ne zna.

"Facebook mi uzima sve što imam... i daje nam točno što? Ništa. Samo bol u životu", rekla je nastavnica predškolskog odgoja i djelatnica u restoranu tijekom razgovora za The Guardian koji se održao u njezinom stanu koji je od Facebookova kampusa udaljen nešto više od kilometar i pol. "Facebook uništava našu zajednicu", kaže ona.

The Facebook campus is shown in this aerial photo in Menlo Park, California  April 6, 2016. REUTERS/Noah Berger - D1AESXBEXYAB
Noah Berger / REUTERS
Facebookov kampus

Ekspanzija tehnološke industrije pogoršala je kvalitetu života mnogim obiteljima s niskim primanjima te je dovela do izmještanja tih obitelji iz njihovih domova. Neke od tih obitelji zbog toga su pale na prosjački štap. Krizi se ne nazire kraj jer je grupa agencija za prodaju i iznajmljivanje nekretnina koja je nedavno preuzela 20 apartmana oko Facebookova kampusa najavila da će povećati cijene najma te da osobe koje u tim stanovima u ovom trenutku žive imaju samo 60 dana da potpišu novi ugovor.

Teresa Rivas (64) te vijesti nije dobro primila. "Pod velikim sam stresom. Često me boli glava", rekla je domaćica koja u tom kvartu živi još od 1992. godine. "Znam se probuditi u tri ujutro i ne mogu više zaspati. Stalno sam umorna jer neprestano razmišljam o tome što ću napraviti."

Kada im je obznanjeno da će im se najamnine povećati, stanari su se organizirali u udruge, međutim vrlo brzo su otkrili da nemaju novaca za pravnu borbu i da ne mogu nikako kontrolirati visinu najamnine. S obzirom na to da uvjeti u kojima žive nisu bili baš bajni, povećanje najamnine za mnoge je stanare bilo bolno.

Lokalna neprofitna organizacija za pravnu pomoć uspjela je isposlovati odgodu povećanja cijena najamnine, ali samo odgodu. Stanari će morati povrh toga morati platiti i dodatnih stotinu dolara režijskih troškova. Neki si to neće moći priuštiti. "Nepravedna je to situacija, unatoč tome što je možda sve to legalno", rekao je odvjetnik stanara Daniel Saver. Stanari kažu da je prošlog mjeseca već sedam obitelji napustilo svoje stanove.

Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks at Facebook Inc's annual F8 developers conference in San Jose, California, U.S. May 1, 2018. REUTERS/Stephen Lam - HP1EE511CW7L9
Stephen Lam / REUTERS
Mark Zuckerberg

Profesorica urbanog i regionalnog planiranja Karen Chappel koja predaje na Sveučilištu u Kaliforniji kaže da se lokalne vlasti nisu pripremile za potražnju za stanovima i unaprjeđenje života u predgrađu. Po jednoj procjeni u mjestu Menlo Park trenutno nedostaje oko 26 tisuća kuća za unajmljivače s malim primanjima. Druga anketa je pokazala da je samo 21 posto obitelji nakon izmještanja uspjelo pronaći smještaj u istom kvartu dok je oko 33 posto obitelji iskusilo život bez doma ili u neadekvatnom domu.

Otac troje djece Luis Carriel (38) koji radi dva posla u ugostiteljstvu kaže da bi volio da im direktor Facebooka Mark Zuckerberg nekako pomogne. "Mi ne radimo za Facebook, zašto bismo morali plaćati tako visoke cijene", rekao je Carriel.

Iz Facebooka nisu komentirali The Guardianov članak već su samo istaknuli da su se obvezali potrošiti 20 milijuna dolara na pristupačne domove.

Lilian Flores i njezin zaručnik već sada planiraju otići iz svog stana, u kojem njezina obitelj živi već 10 godina. Sele zato što ne mogu platiti nove visoke najamnine. Dok ne nađu novi stan, ne plate dugove i sačuvaju nešto novca, živjet će u jednokrevetnoj sobi u tuđoj kući. Postoji mogućnost da će morati napustiti Menlo Park. "Ovdje živimo toliko dugo, a njih jednostavno nije briga", rekla je Flores.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:07