RIJETKO OBOLJENJE

OČAJNI RODITELJI OSTALI SU ŠOKU KADA SU ČULI ZA DIJAGNOZU SVOJE KĆERI 'Vrišti prije svakog kupanja, trči i viče da joj je vruće, smeta joj i znoj!'

 Facebook
 

U listopadu su roditelji 18-mjesečne Ivy Angerman iz Hastingsa u Minnesoti dobili zastrašujuću dijagnozu: njihova curica je alergična na vodu. Dijagnosticirana joj je vodena urtikarija, izuzetno rijetka bolest koja se manifestira pri dodiru s vodom.

Ubrzo nakon kontakta oboljele osobe s vodom bilo koje temperature stvara se osip po tijelu.

Sirota Ivy ne smije ni zaplakati. Čim joj krenu suze njezino lice nateče. Čak i od znoja nastane reakcija na koži.

Više se ne smije igrati na snijegu, a čak i par kapljica kiše na njezinoj koži izazove osip.

Njezina majka Britanny strahuje od trenutka kada će morati svojoj kćeri reći da ne smije plivati u bazenu niti se sa svojim sestrama igrati u vrtu s prskalicama.

- Voljela je kupanje u kadi, a sada vrišti prije svakog kupanja. Njezina koža nakon kupanja izgleda kao opekline trećeg stupnja. Trči okolo i viče da joj je vruće. Teško je to gledati.

Reakcija nakon dodira s vodom potraje između 15 minuta do sat vremena, no ukoliko uzme antihistamin, jedini lijek koji djeluje, njezin se organizam brže oporavi.

- Sve sam pokušala da joj olakšam situaciju, ali ništa ne pomaže. Situacija je sve gora.

Prema riječima Britanny, Ivy se kupa dvaput tjedno, osim ako se zaprlja u igri, Ograničili su joj aktivnosti na otvorenom kako bi izbjegli dodatna kupanja.

Liječnici zasad preporučaju samo oralno uzimanje antihistaminika dvaput dnevno, no Ivy polagano postaje imuna na njih. Lije za alergiju uzima samo na dane kada se kupa kako bi ublažila reakciju.

Britanny kaže da je njezina kći jedna vesela djevojčica, a tek prije šest mjeseci su primijetili kako njihova kći dobije osip svaki put nakon kupanja. Eliminirali su sve proizvode za kupanje koje su imali, promijenili deterdžent za rublje te joj promijenili ishranu. Ništa nije pomogolo. Čak su odlazili u hotele i u domove članova uže obitelji kako bi vidjeli hoće li joj odgovarati drugačija voda. Ništa nije pomagalo.

Alergolog je konačno postavio dijagnozu, koja ih je ostavila u potpunom šoku.

- Učinit ćemo sve da joj pomognemo, ali smo također zabrinuti za njezinu budućnost.

Ivy zasad ima samo reakciju na izravan kontakt s vodom, ali njezina majka stahuje da bi mogla postati alergična na vodu prilikom oralne konzumacije.

- Bojim se da će jednoga dana njezino grlo početi naticati nakon što popije vodu. Pitam se hoće li moći ići u vrtić te hoće li se uopće moći zaposliti jednog dana.

Već su primijetili da joj izbije osip od mokrenja nakon što popije previše soka ili nekog drugog napitka.

Obitelj Angerman osnovala je stranicu za prikupljanje novčane pomoći kako bi prikupili dovoljno sredstava da se presele u novi dom. Ondje bi trebali imati vodovod s pročišćenom vodom te klimatizaciju kako bi olakšali život svojoj kćeri i ublažili njezine reakcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:06