STRAŠNA DIJAGNOZA

ODABRAO JE DATUM SVOJE SMRTI 'Moj muž je eutanaziran. Osjećam li zbog toga olakšanje? Ne. Ja sam samo željela još dan više s njim, makar i bolesnim'

 Facebook/Richard Selley

Supruga profesora koji je eutanaziran u klinici Swiss Dignitas otkrila je da ona nije željela da on umre, iako ga je u odluci podržavala 100 posto.

Richard Selley (65) iz Škotske bio je u terminalnoj fazi bolesti i više gotovo da nije mogao gutati ni govoriti, a u konačnici ga je čekalo gušenje. Bolest motoričkih neurona mu je dijagnosticirana 2015. godine, a kraj života je dočekao u Zurichu budući da je u Velikoj Britaniji asistirana smrt ilegalna.

To je bolest u kojoj živci unutar mozga i leđne moždine koji kontroliraju pokrete (motorički neuroni) prestanu funkcionirati. Osoba s dijagnozom ima poteškoće pri kretanju, gutanju, žvakanju i govoru, i te se poteškoće s vremenom pogoršavaju. Polovica pacijenata umire unutar tri godine od pojave prvih simptoma. Do smrti često dolazi uslijed slabost mišića koji omogućavaju disanja. Za to stanje trenutno nema lijeka.

Elaine (57), s kojom je u braku proveo osam godina, iskreno je rekla da bi njoj bilo puno draže da joj je suprug još uvijek ovdje, pa makar i teško bolestan, piše Daily Mail.

"Tješi me spoznaja da nije patio i da je ispunio svoju želju. Osjećam li zbog toga olakšanje? Ne. Ja sam samo željela još jedan mjesec više, još jedan dan više s njim", iskrena je Elaine, koja je posljednjih mjeseci brinula o suprugu, oblačila ga je, hranila i vodila na WC.

"Mogao je jesti samo malo jogurta. Sve ga je to jako promijenilo", priča udovica.

Richardu je želja bila da mu se pepeo prospe po Kefaloniji u Grčkoj, njegovoj omiljenoj destinaciji za odmor.

Također, sam je odabrao datum smrti - 6. rujan.

Elaine kaže da je njezin suprug, koji je bio vrlo organizirana osoba, ostavio popis stvari koje treba obaviti nakon njegove smrti. Također je inzistirao da preurede za nju kuću kako bi joj novi početak maknuo misli od njegove smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:47