POLUSLIJEPI TATTOO MAJSTOR

'ODLAZE PLAČUĆI I GRLEĆI ME' Španjolska bolnica nudi tetoviranje bradavica izliječenima od raka dojke

Tattoo majstor Alvaro Quesada u bolnici u Madridu nudi tetovaže bradavica i areola
 Reuters

MADRID – Tattoo majstor Alvaro Quesada, ruku tetoviranih crvenom i zelenom tintom, posljednji je kojeg bi izliječeni od raka mogli očekivati u ambulanti u Madridu, no ona je postala prva javna bolnica u Španjolskoj koja nudi tetovaže bradavica i areola.

Njegova usluga tetoviranja bradavica ženama kojima su dojke rekonstruirane nakon mazektomije završni je korak u oporavku od raka, a one na taj proces reagiraju emotivno.

"Odlaze plačući i grleći me. To je terapija", ističe 32-godišnji Quesada koji uzima slobodno vrijeme od svog tattoo studija kako bi pohodio pacijente u bolnici.

Rekonstrukcija dojke može trajati mjesecima ili čak godinama nakon operacije. Ugrađuju se tkivni ekspanderi koji proširuju kožu i stvaraju prostor za budući implantant, a nakon toga slijedi izrada bradavice koja uključuje još jednu operaciju.

"U toj fazi pacijentice su već izmorene", naglašava Lorenzo Rabadan, liječnik koji je pristupio Quesadi radi pružanja alternative operaciji i zamolio ga da osoblje bolnice poduči toj tehnici.

Quesada svojim aparatom za tetoviranje na rekonstruiranim dojkama stvara trodimenzionalnu iluziju bradavice. Poluslijep, on svoje usluge pruža besplatno. Državno zdrastveno osiguranje nije pokrilo trošak umjetnog oka koje mu je bilo potrebno nakon što je preživio benigni tumor.

Reuters
Tetoviranje bradavica ženama kojima su dojke rekonstruirane nakon mazektomije

Njegovo tetoviranje za mnoge predstavlja brz i relativno bezbolan način zatvaranja jednog teškog životnog poglavlja.

"Ovo znači da je gotovo i da mogu nastavit sa svojim životom", kaže 43-godišnja Mamen Malagon kojoj je rak dijagnosticiran 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 11:28