RUŽNO ISKUSTVO

OGORČENA MLADA HRVATICA 'Otišla sam raditi u Austriju. Obećali su mi plaću od 400 eura mjesečno. Pogledajte kako su me izvarali...'

 Profimedia, Alamy

Mlada Hrvatica tvrdi kako je prevarena dok je radila u Austriji za krizmanu kumu, prenosi CroExpress, a svoju priču odlučila je javno podijeliti da se nekome ne bi dogodilo isto. Naime, prije dvije godine, kada je imala 18, odlučila se na odlazak u inozemstvo.

Otišla je u Tulln kraj Beča kod krizmane kume koja joj je, kako svjedoči u jednoj grupi u kojoj se okupljaju hrvatski iseljenici i oni koji traže posao u inozemstvu, ponudila da joj čuva djecu.

'Za mene je to bilo ostvarenje sna i bez razmišljanja sam prihvatila. Moj posao je bio briga o djeci i kućanski poslovi (sve osim kuhanja). Svaki dan sam radila od 7 ujutro do 8-9 navečer, i tako 4 i pol mjeseca. Plaća mi je trebala biti 400 €. Prvi mjesec su mi dali 200 € jer sam htjela ići doma za doček, a drugih 200 će mi kao dati kada se vratim. Međutim, tih 200 € je bio jedini novac koji sam ja dobila od njih. Drugi mjesec prolazi, treći, četvrti. Svaki dan je radni, ali novaca nema', piše ova djevojka.

Kada bi pitala kumu za plaću, rekla bi joj da se strpi.

'Šutila sam jer sam ipak mislila, pa neće me ona prevariti, ipak mi je to krizmana kuma. Naravno, nikada me nisu prijavili. Kada sam shvatila da od toga nema ništa, da me ona iskorištava i da nikada neću dobiti novac odlučila sam se vratiti doma. Njima sam rekla da mi je baka bolesna i da moram doma i da li mi mogu dati novac koji sam pošteno zaradila. Na to su mi rekli da će me oni odvesti u Hrvatsku, a da će mi novac uplatiti kroz par dana. I evo, prošle su skoro dvije godine, novce nikada nisam dobila.'

Prevarena djevojka poručuje i drugima da paze gdje idu.

'Ako vidite da vam netko nije platio na vrijeme, bolje odmah otiđite dok se taj iznos nije povećao, da vam se ne bi dogodilo da kao ja radite četiri mjeseca za džabe svaki dan po 13-14 sati. Znam da sam trebala odmah otići, kao što će vas većina reći, ali bila sam mlada i nisam znala tada još da su ljudi danas pokvareni i da svatko gleda da te iskoristi. I na to sve ona mi kaže: 'Ja sam te izvukla iz rupe.' Šta si me izvukla, iskoristila me dokle je išlo! Pazite gdje idete i izbjegavajte naše ljude, mene je moja krizmana kuma prevarila, a kamoli netko tko vas niti ne zna', zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:19