ŽIVA LEGENDA OLIMPIJSKIH IGARA

OKSANA ČUSOVITINA 'Sin mi ima leukemiju, ne znam kako bih drugačije zaradila za liječenje'

 Reuters, Getty Images

Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru natječe se i jedna doista posebna gimnastičarka. Njezino ime je Oksana Čusovitina i ima čak 41 godinu što je nevjerojatna dob za tako težak i zahtjevan sport kao što je gimnastika. No, Oksana se uspješno natječe s mnogo mlađim natjecateljicama i ostvaruje zavidne rezultate, a nastupila je na svim Olimpijskim igrama od 1992. naovamo.

No, Oksanin nevjerojatan uspjeh nije vezan samo uz njezine godine. Naime, ona sve što radi – sve naporne treninge koje odrađuje i rezultate koje postiže – radi zbog svojeg bolesnog 17-godišnjeg sina Ališera kojemu je dijagnosticirana leukemija.

COLOGNE, GERMANY - DECEMBER 04:  German gymnast Oksana Chusovitina pose for a photo with her son Alisher prior to the training on December 04, 2006 in Cologne, Germany.  (Photo by Vladimir Rys/Bongarts/Getty Images)
Bongarts/Getty Images

Sve je počelo još davne 2002. kada su Oksana i njezin suprug Bahtijer Kurbanov, inače hrvač, nastupali na Azijskim igrama. Primili su telefonski poziv od Oksanine majke koja je čuvala njihova tada trogodišnjeg sina, da malome nije dobro i da povraća krv. Testovi su pokazali da se radi o vrlo ozbiljnoj bolesti i da dječak ima leukemiju.

Smjesta je trebalo započeti liječenje jer doktori su mališanu bez adekvatne terapije davali još samo mjesec dana života. No, lista čekanja u Uzbekistanu je enormna i pitanje je bi li mali Ališer stigao na red u bolnici u Taškentu. Jedini izlaz bilo je liječenje u klinici u Kölnu, koje je, međutim koštalo preko 100.000 eura.

2016 Rio Olympics - Artistic Gymnastics - Preliminary - Women's Qualification - Subdivisions - Rio Olympic Arena - Rio de Janeiro, Brazil - 07/08/2016. Oksana Chusovitina (UZB) of Uzbekistan competes. REUTERS/Dylan Martinez FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS

Oksana i njezin suprug prodali su stan i dva auta, no tako su skupili niti polovinu potrebnog iznosa. Uzbekistanska gimnastička federacija odlučila je pomoći, no ni s njihovom pomoći novca nije bilo dovoljno. Tada su se priključili prijatelji i poznanici.

'Tad sam shvatila da na svijetu ipak ima puno više dobrih nego loših ljudi. Puno ljudi nam je pomoglo donacijom, a pridružile su se i neke tvrtke', kaže Oksana.

TOKYO, JAPAN - OCTOBER 15:  Oksana Chusovitina of Germany competes in the Vault apparatus final during day nine of the Artistic Gymnastics World Championships Tokyo 2011 at Tokyo Metropolitan Gymnasium on October 15, 2011 in Tokyo, Japan.  (Photo by Adam Pretty/Getty Images)
Getty Images

Međutim, niti sav prikupljen novac nije bio dovoljan za kompletno liječenje, a Oksana je znala da će troškova biti još jer je leukemija bolest koja se i nakon što je izliječena, opet može vratiti.

Tako je pristala nastupiti za gimnastičku reprezentaciju Njemačke, a tamošnje su sportske federacije obećale podmirivati troškove liječenja. Vlasti Uzbekistana bile su prilično uznemirene zbog njezine odluke, no preklinjala ih je da je puste i objašnjavala im da sve to čini samo zbog svojeg sina.

Ipak je uspjela dobiti vizu i počela nastupati pod njemačkom zastavom. Treninzi i nastupi za Oksanu su bili vrlo naporni jer se morala usredotočiti na gimnastiku, a istovremeno je bila zabrinuta za sinovo zdravlje.

'Da sam se ozlijedila, ne bih mogla nastupiti i ne bih sinu mogla omogućiti liječenje. To je za mene bilo strahovito stresno', priča Oksana.

2016 Rio Olympics - Artistic Gymnastics - Preliminary - Women's Qualification - Subdivisions - Rio Olympic Arena - Rio de Janeiro, Brazil - 07/08/2016.  Oksana Chusovitina (UZB) of Uzbekistan competes on the vault during the women's qualifications. REUTERS/Mike Blake FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS

No, nakon liječenja u Kölnu, Ališer je ozdravio, a kako je još preostalo nešto novca od njegovog liječenja, Oksana ga je odlučila darovati drugoj djeci koja su bila u sličnoj situaciji.

Oksana, Bahtijer i Ališer započeli su nov život u Njemačkoj. Zanimljivo, dječak se također zainteresirao za gimnastiku i na nekim natjecanjima ostvario vrlo dobre rezultate. Kasnije je trenirao i nogomet, a Oksana kaže da je čitavo to vrijeme bio i vrlo dobar u školi.

'On obožava učiti i najgora mu je kazna kad mu kažem da neće ići u školu. Zapravo, on je pravi mali Nijemac, vrijedan i uredan. Trenutačno želi postati bankar', kaže Oksana.

COLOGNE, GERMANY - DECEMBER 04:  German gymnast Oksana Chusovitina pose for a photo with her son Alisher prior to the training on December 04, 2006 in Cologne, Germany.  (Photo by Vladimir Rys/Bongarts/Getty Images)
Bongarts/Getty Images

Oksana i Bahtijer žive između Njemačke i Uzbekistana. Jedno vrijeme talentiranu gimnastičarku pod svojom je zastavom željela i Rusija, no ona ih je odbila.

Na Olimpijskim igrama u Riju ponovno nastupa za Uzbekistan i uspješno se nosi s natjecateljicama koje u vrijeme kad je ona počela trenirati još nisu bile ni rođene.

Svi sportaši Oksanu opisuju kao živu legendu koja je postigla nevjerojatne stvari. I dok većina gimnastičara nastupi na najviše dvjema Olimpijskim igrama, Oksani su ove u Riju već sedme.

LONDON, ENGLAND - JULY 26:  Oksana Chusovitina of Germany looks on during training sessions for Artistic Gymnastics ahead of the 2012 Olympic Games at Greenwich Training Academy on July 26, 2012 in London, England.  (Photo by Christian Petersen/Getty Images)
Getty Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:33