STRAST ZORANA RIBARIĆA

‘Olovke sam naučio izrađivati na YouTubeu, a jednom od njih potpisan je ugovor težak milijardu kuna...‘

Zoran Ribarić, proizvođač unikatnih kemijskih olovaka od drveta.
 

 Darko Tomas/Cropix
Zoran Ribarić nalivpera izrađuje od 4200 godina starog drveta koje stoje i po 1600 kuna, ali priznaje: od toga ne mogu živjeti

U ovaj je posao ušao iz ljubavi prije dvije godine, a njegovim je kemijskim olovkama i nalivperima otad potpisano sve, od razvoda brakova sve do milijunskih ugovora. Brand Zorana Ribarića zove se Inkspire, veže se, kaže, za svaku olovku koji izradi, ali na kraju dana priznaje- od toga ne može živjeti.

Djetinjstvo je proveo na selu gdje se, umjesto na igralištu, igrao u tatinoj radionici i izrađivao lukove i strijele ili popravljao bicikle, a prije 10 godina okušao se i u izradi lampi. Došao je na fakultet u Zagrebu i po njegovom završetku ostao je ovdje živjeti. Sada radi u struci, kao diplomirani magistar inženjer elektrotehnike, već 17 godina. Nakon što su mu djeca odrasla i nisu zahtijevala toliko pažnje, Zoran je shvatio da ima višak vremena.

image
Darko Tomas/Cropix

- Prije dvije godine osjetio sam da je došao trenutak u životu kada ću ili postati Netflix "couch potato" ili poduzeti nešto i krenuti putem koji me ispunjava, a to je rad rukama. Tako je nastala odluka da krenem u izradu unikatnih drvenih olovaka koje sam nekad davno vidio na YouTube-u i ostao fasciniran činjenicom da takav proizvod uopće postoji.

To što danas živi u stambenoj zgradi nije ga spriječilo u naumu da ima svoju radionicu. U radionici je samostalno napravio sve što mu je potrebno, od držača za mobitel do usisavača s kojim čisti radionicu. Prostorije u stanu ispunio je s vlastito izrađenim namještajem, a hodnik zgrade krase police pune kaktusa.

Kada djecu otprati u 22 sata na spavanje odlazi u svoju radionicu, a djeca se često našale kako nakon uspavljivanja dolazi "šupa time".

image
Darko Tomas/Cropix

U početku je često griješio i morao bacati materijal, a najveći problem mu je stvaralo što ne postoje ljudi koji bi mu nešto objasnili, sve je morao sam naučiti. Svaka kemijska koju napravi ručno je rađena te je prošla određene etape proizvodnje koje joj osiguravaju dugovječnost. Izrada po etapama je obavezna jer se u svakoj fazi izrade drvo zagrije i prije svake nadolazeće faze mora se ohladiti i "vratiti u prvobitni oblik" i mora se ukloniti napetost u strukturi drveta. Ako se to ne bi ispoštovalo sigurno bi kasnije došlo do pucanja kemijske. Minimalan razmak između etapa je 16 sati, tako da svaka olovka zahtjeva 4 dana strpljivog rada.

- Što se tiče vrsta drveta koje koristim – ponuda je šarolika. Od 4200 godina starog močvarnog hrasta, african blackwood i desert ironwood drveta, koja su jedna od najgušćih drveta na svijetu i ne plutaju, preko drva iz Južne Amerike i Australije pa sve do Karelijske breze, drveta koje raste samo u predjelu između Finske i Rusije, a koja se zbog svoje posebnosti prodaje na kilograme.

image
Darko Tomas/Cropix

Za drvo staro 4200 godina Zoran objašnjava kako je palo u vodu, konzerviralo se i ostalo upotrebljivo sve do danas.

- Isto kao što Venecija stoji na vodi jer je u vakuumu tako je i to drvo preživjelo. To drvo ne služi plemenitoj svrsi, samo je palo u mulj i ostalo tamo. Proces vađenja i obrade ovog drveta izrazito je kompliciran jer ako se drvo naglo osuši ono puca i tada nije više uporabljivo za ovakve stvari.

Od svih dijelova drveta Zoran koristi one koji imaju najviše tekstura jer su posebno zabavni i vizualni. U Hrvatskoj, kaže, nema toliko zanimljivih stabla, ali rado ističe stablo hrasta, šljive i masline do koje je teško doći.

- Na drvetu postoje kvrge koje su zapravo rak drveta, a od kojeg se drvo štiti. U toj borbi drveta protiv raka nastaju savršene teksture. Drvo može imati pet kubika, ali su te kvrge posebne i jako se cijene.

image

Neka nalivpera izradio je od 4200 godina starog drveta

Darko Tomas/Cropix

Ponekad mu kupci kažu kako trebaju poklon za nekoga tko ima sve i mislim da je upravo ova kemijska onaj poklon koji neće završiti na hrpi "ostalih" poklona. Zoran ne zna za koje se sve prigode koriste njegove kemijske, ali jednu rado ističe:

- Znam da su Inkspire kemijske korištene na ceremoniji potpisivanja jednog od najskupljih ugovora u HR, ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka od cca 1 milijarde kuna. Za što će se kemijska koristiti nije moja stvar, već izbor mog kupca čiju profesionalnost i privatnost uvijek poštujem, tvrdi nam.

image
Darko Tomas/Cropix

-Cijene se kreću od 500 do 1600 kn i ovise koji metalni komplet se koristi za pojedini model. Najskuplji model ima završnu metalnu obradu u kombinaciji rodija i crnog titanija te Swarovski kristal na kopči, govori nam Zoran objašnjavajući kako se Inspire kemijske obično kupuju u svrhu poslovnog darivanja, najčešće za Božić ili za popisivanje ugovora, za krizmu i slične prigode. Dodaje kako je ovo poklon za osobu na koju se želi ostaviti dobar dojam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:21