PRIČA IZ BOLNICE

‘Ostave te pred rodilištem kao siroče, nema podrške muža, a trijažu ću obaviti na ulici!‘

Obitelj Cinčić
 Ronald Goršić/Cropix
Majka troje djece Martina Cinčić (32) trebala bi roditi u bolnici u koju je prodro virus

Jesi li čula za Petrovu? Što ćeš sad." Već danima prijatelji i rodbina šalju poruke Martini Cinčić (32). Ona s obitelji živi u Gornjim Trpucima i u 36. je tjednu trudnoće. - Kad sam pročitala da je korona ušla u rodilište pao mi je mrak na oči - kaže mi stoga. Osjeća se nesigurno i zbunjeno.

- Kao da sam prvorotkinja, iako sam već rodila dvoje djece - zaključuje. Naime, s nedjelje na ponedjeljak je kod jednog liječnika u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj utvrđena zaraza koronavirusom, zbog čega je provedena dezinfekcija u rodilištu. Zaraženi liječnik, koji je bio u dežurstvu, nema simptoma i poslan je u izolaciju. Desetak njegovih kontakata se testiralo, a zaraženi će biti poslani u samoizolaciju.

Dvije trudnice koje su se u ponedjeljak javile u Petrovu radi porođaja poslane su u Kliničku bolnicu Merkur. Martina idući ponedjeljak ima dogovoren prvi trudnički pregled baš u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, koju je odabrala za mjesto svog trećeg porođaja. Ima još dvije kćeri, Martu (3) i Klaru (5). I ovaj put čeka djevojčicu, kojoj se cijela obitelj jako veseli. Rodilište u Petrovoj je odabrala jer je i dosadašnje porode imala tamo, a iskustvo joj je bilo pozitivno.

- S prvom kćeri sam imala komplikacije u trudnoći pa sam je cijelu preležala u bolnici. Od tamo nemam nikakvo loše iskustvo, naprotiv - govori mi. Iskustva porođaja u 'novom normalnom' joj ne ulijevaju preveliki mir. - Čitam iskustva žena po grupama pa mi je još gore. Ne znam bih li ih čitala i pripremila se, ili bolje ne.

image
Ronald Goršić/Cropix

Opasnost sa svih strana

S obzirom na to da liječnici još nemaju dovoljno saznanja o infekcijama covid-19 virusom kod trudnica, preporuke za skrb o trudnicama tijekom epidemije covida-19 temelje se na iskustvima iz ranijih koronavirusnih epidemija koje su bile praćene teškim oblicima bolesti dišnih puteva. Imunološki sustav tijekom trudnoće je prilagođen tako da omogućava rast i razvoj ploda.

S druge strane, to stvara sklonost nekim upalama, a čini se da su trudnice sklonije i razvoju težih oblika infekcije koronavirusom. Stoga im se preporučuje strogo pridržavanje općih higijenskih mjera i maksimalno izbjegavanje socijalnih kontakata, a to znači ne odlaziti u ginekološke ordinacije i laboratorije ako to nije nužno. Martini nije svejedno ni zbog toga što joj kćeri idu u vrtić i stalno su izložena nekim zarazama. Starija je prije tri tjedna imala upalu pluća, prošli su i testiranje na koronu. Sada opet ima temperaturu.

Martina se pazi zaraze i poštuje sve epidemiološke mjere. Ne izlazi na mjesta gdje je puno ljudi, ne šeće po šoping-centrima, ali svjesna je da se nikad ne zna gdje može pokupiti koronavirus. Muž joj je terenac.

- Strah me hoće li moje kćeri nešto donijeti iz vrtića doma, hoću li možda i ja pokupiti virus negdje. Koliko god pokušavala ostati smirena naravno da osjećam nemir - kaže mi i dodaje da se zapravo može paziti koliko hoće, ali može otići u bolnicu i tamo se na kraju zaraziti. Nema garancije. Nada se samo da će dogurati do 37. tjedna jer je zadnji put rodila ranije. I obitelj joj je zabrinuta zbog svega. Vide da joj nije lako.

- Tata me jučer nakon vijesti o koroni u mom rodilištu zvao i rekao nek' nađem nešto privatno, da će on platiti samo da se ja, a i svi drugi prestanemo brinuti kako će to izgledati. Ali privatno porod stoji 20.000 kuna, što mi je puno preskupo - priča. Najviše se boji da se ne zarazi dok je trudna, jer je čitala da postoji opasnost da se virus u porodu prenese na dijete.

- Svi smo već psihički otišli, ne znam više ni sama što da mislim o svemu. Još kad se sjetim slika rodilja nakon potresa... - kaže mi tiho. Ipak joj je cijela drama oko korone donijela i nešto dobro. S obzirom na lockdown djeca su mogla biti s njom kod kuće jer je bila na čuvanju trudnoće i nisu morala u vrtić. Ne zna tko bi ih čuvao da su i muž i ona morali raditi, a roditelji joj također rade. Žao joj je što dijete stiže u tako čudna i teška vremena.

- Curica će se roditi u kasnu jesen, uopće ne znam kako ćemo je krstiti, nema šanse da bude puno ljudi. Već sad znam da ne želim ni previše posjeta. Neće ništa biti kao prvih dva puta. Pregledi kod njezinog ginekologa bili su isto drugačiji nego što ih se sjeća od doba prije. Dobila bi termin i kad bi došla morala bi čekati vani dok druga žena ne izađe iz ordinacije. Tek onda bi smjela ući u čekaonicu.

Srećom je do sada bilo toplo vrijeme pa nije problem bio čekati vani. Maske su obavezne na svakom pregledu, i za liječnika, medicinsku sestru i pacijenticu. - Smeta me, ali naravno da izdržim. Ne mogu zamisliti kako izgleda s maskom tijekom poroda, ta bol i maska na licu...

Uff - kaže.

image
Ronald Goršić/Cropix

Torba puna maski

Ako neće moći u Petrovu, napravila je u glavi plan B. Najvjerojatnije bi išla na Sveti Duh, to je trenutno jedino rodilište u Zagrebu gdje primaju očeve na porod. Tata samo treba imati potvrdu da je prošao trudnički tečaj. Martinin suprug je ima još od prošlih trudnoća. - Iskreno, zbunjena sam. Ne znam ni gdje bih ni kad bih...

Pripremila sam torbu i u nju stavila nekoliko maski. Još se nadam da ću ipak u Petrovu jer tamo mi je sve poznato - kaže mi i dodaje da je brine i to što prije porođaja mora proći trijažu ispred bolnice. Tamo trudnicama izmjere temperaturu, one daju svoj podatke, ako nema čekanja gotove su za deset minuta. Martina se drugi put porodila sat i pol nakon što je došla u rodilište. Kažu da je svaki idući porođaj brži, a ona daleko živi.

- Situacija je skroz čudna, sad sam iskusna, puno toga znam, a sad me najviše strah. Tvoji te dovezu i moraju te ostaviti pred rodilištem kao siroče. Žao mi je što muž neće moći sa mnom ako ću uspjeti u Petrovu. On je prva dva puta išao sa mnom i puno mi je značila njegova podrška - govori Martina, čiji suprug zbog korone nije bio niti na jednom ultrazvuku u njezinoj trećoj trudnoći.

Puno toga je ovaj put drugačije. Iako, kako poručuju iz rodilišta u Petrovoj, unatoč težim uvjetima situacija pod kontrolom i nema razloga za paniku, a u bolnici čine sve da zdravlje trudnica, rodilja i djece ne bude ugroženo.

'Ako spustiš masku, ostaješ sama u rađaoni'

Rijeka, Pula, Čakovec, Pakrac i Varaždin gradovi su u kojima je ljetos ponovno dopuštena pratnja na porodu trudnicama, kao i na zagrebačkom Svetom Duhu.

Bitno je samo da očevi imaju potvrdu o položenom trudničkom tečaju. Darjana iz Pule ima izvrsno iskustvo nedavnog poroda. Pratnja joj je bila dopuštena, masku nije morala imati, a suprug je mogao dolaziti u posjet svaki dan.

"Žao mi je kada vidim što sve žene prolaze, a očito ne moraju. Ako može kod nas, onda može i kod svih", kaže.

Lucija pak planira roditi u Petrovoj, a termin joj je za 7 dana.

Bila je već dva puta na pregledu, čeka se red, ali nije velik. Njihova trijaža, kaže, nije ni blizu nekim drugima, primjerice na Vuku Vrhovcu, gdje je jako dugo trajala. Puno joj je napornije bilo kod ginekologa u Dom zdravlja.

"Obavezno maska i rukavice, mjerenje temperature, dezinfekcija… Ne smiješ ništa dirati osim kvake kabine i same sebe, čak i onu stolicu na koju legneš." Dodaje da je njoj samo bitno da sve dobro prođe, samo da rodi i dobije svoju bebicu u ruke.

Trudnica Anja je početkom tjedna bila u Petrovoj na pregledu. "Nije gužva, a trijaže mora biti, htjele mi to ili ne. Sestre su divne, doktori isto. Nije ni njima lako raditi u tim uvjetima", kaže Anja.

Maja je nedavno rodila i falio joj je muž na porodu, a pod maskom joj je bilo gotovo neizdrživo. Nije se usudila proturječiti, ali kaže da joj je iskustvo bilo loše. Nedavno su trudnici u Splitu rekli da će je ostaviti samu usred poroda ako spusti masku.

"Redovi gdje se god dođe, ali što je najbolje tako je i prije bilo, nije baš svemu korona kriva." Ne sviđa joj se što liječnici i sestre često nemaju milosti prema trudnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:04