OČAJ U AFGANISTANU

Otac prodao kćer (9) strancu jer je obitelj gladovala: ‘Preklinjala sam ga da to ne čini, htjela sam u školu‘

Ilustracija

 Antoine Boureau/Photononstop /
Parwanu i nekoliko drugih maloljetnih djevojčica očevi su prodali kako bi mogli prehraniti ostale članove svojih obitelji.

Vozeći se kroz snijegom prekriven planinski prijevoj, mlada majka zagrlila je svoje šestero djece na stražnjem sjedalu automobila nakon što su napustili improvizirani kamp u sjeverozapadnom Afganistanu.

Među djecom bila je i devetogodišnja Parwana Malik koju je humanitarna grupacija spasila od braka s srednjovječnim muškarcem.

- Stvarno sam sretna. Humanitarci su me oslobodili, moj muž je star - rekla je Parwana tijekom putovanja.

Prošlog mjeseca CNN je izvijestio da su Parwanu i nekoliko drugih maloljetnih djevojčica očevi prodali kako bi mogli prehraniti ostale članove svojih obitelji.

Tada je Parwanin otac Abdul Malik rekao da je plakala dan i noć, moleći ga da je ne prodaje, rekavši da umjesto toga želi ići u školu i učiti.

Nakon međunarodnih napora Parwana je vraćena svojoj obitelji.

Neprofitna organizacija Too Young to Wed (TYTW) sa sjedištem u SAD-u uključila su u preseljenje djevojčica, njihove braće, sestara i majki u sigurnu kuću.

- Ovo je privremeno rješenje. Ono što pokušavamo učiniti je spriječiti prodaju djevojaka - rekla je Stephanie Sinclair, osnivačica TYTW-a.

Afganistan pod velom očaja

Otkako su zemlju preuzeli talibani, više od polovice od oko 39 milijuna stanovnika zemlje suočava se s gladi, a prema nedavnom izvješću više od tri milijuna djece mlađe od pet godina pati od akutne pothranjenosti.

Čak i prije nego što su talibani preuzeli vlast, u siromašnoj zemlji vladala je glad, a sada mlade djevojke plaćaju cijenu svojim tijelima - i svojim životima.

Iako je brak mlađih od 15 godina nezakonit u cijeloj zemlji, uobičajeno se prakticira godinama, posebno u ruralnijim dijelovima Afganistana. A situacija se pogoršala od kolovoza, jer obitelji postaju sve očajnije.

Žene u Afganistanu već dugi niz godina tretiraju se kao građani drugog reda, a otkako su talibani preuzeli vlast, oduzeta su mnoga osnovna prava za koja su se žene borile u posljednja dva desetljeća. Uvedena su ograničenja u obrazovanju djevojčica, a ženama je zabranjen pristup određenim radnim mjestima.

Prodali je za 2200 dolara

Nakon četverosatnog putovanja planinskim cestama, Parwanina obitelj stigla je kasno navečer u mali hotel u Heratu, trećem po veličini gradu u Afganistanu.

Majka Reza Gul i brat Payinda rekli su za CNN da je Parwanin otac pokrenuo njezinu prodaju protiv njihove želje.

- Naravno, bio sam ljut, borio sam se s njim i plakao - rekao je Reza Gul. – Rekao nam je da nema druge opcije.

CNN je snimio prodaju maloljetne Parwane 24. listopada 55-godišnjem muškarcu sjede kose. Njezin otac zauzvrat je dobio gotovinu, ovce i zemlju u protuvrijednosti od oko 2200 dolara.

- Otac me prodao jer nemamo kruha, riže i brašna. Prodao me starcu - rekla je Parwana tada za CNN.

Kupac Qorban rekao je za CNN da bi to bio njegov drugi brak, te je inzistirao da će biti ljubazan prema Parwan.

Parwanina majka rekla je da je njezina kći molila da se vrati kući svojoj obitelji i dopušteno joj je nekoliko posjeta njihovom kampu.

- Rekla je da su je tukli, nije htjela tu ostati - kazao je njezin brat Reza Gul.

- Loše su se ponašali prema meni, psovali su me, budili me rano i tjerali da radim - dodala je Parwana.

Nakon što je CNN objavio priču o Parwani, kupac je bio prisiljen skrivati se. CNN od tada nije uspio doći do njega.

U naknadnom intervjuu za tu televizijsku kuću Parwanin otac je rekao da je i on bio pod kritikama, te se ispričao.

Otprilike dva tjedna nakon njezine prodaje, Parwana je vraćena svojoj obitelji, ali njezin otac još uvijek duguje 2200 dolara kupcu. Prihode je iskoristio za otplatu drugih dugova.

'Dali su mi novi život'

Parwanu i njezino petero braće i sestara nakon dvije noći u hotelu, Too Young je premjestio u obližnju sigurnu kuću. Posljednje četiri godine obitelj je živjela u šatoru u kampu u pokrajini Badghis.

- Osjećam se tako sretno u ovoj kući. Dali su mi novi život - rekla je Parwana za CNN.

Obitelj će ostati u kući tijekom zimskih mjeseci, a zaštitu će im pružati organizacija Too Young To Wed, no dugoročni plan za Parwaninu obitelj još je nejasan, a ovisit će o financijama skloništa.

U isto vrijeme TYTW pokušava dostaviti pomoć u obliku hrane u kamp Qala-e-Naw, u kojem živi oko 150 ljudi te pomoći Parwaninom ocu da otplati svoj dug.

- Sretni smo što je Parwana spašena - rekao je otac prije nego što je njegova obitelj otišla.

- Sretni smo što će nam TYTW pomoći i što će nam osigurati mjesto za život - dodao je.

Parwanina obitelj nije jedina koja prolazi kroz ovaj pakao, obitelji diljem Afganistana suočavaju se s očajnim financijskim situacijama.

Lokalni talibanski vođa rekao je za CNN da pokušavaju okončati ilegalnu praksu dječjih brakova.

- Dječji brakovi nisu dobra stvar i mi to osuđujemo. Neki su na to prisiljeni jer su siromašni - zaključio je Mawlawi Baz Mohammad Sarwary.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:01