KREŠIMIR I KRISTINA

Otkrivamo tko su manekeni koji godinama poziraju za ogledne primjerke dokumenata

Manekeni za ogledne primjerke dokumenata
 Neja Markičević/Cropix
Jedino što je točno na podacima s osobne s njegovom fotografijom koja se usjekla u pamćenje građana diljem Hrvatske jest - adresa

Njegovo ime je Uzorak, Specimen Uzorak. Prebiva na adresi Savska 31, u Zagrebu. Rođen je 1977. I to je sve što o njemu znamo. Njegova fotografija već dugi niz godina krasi osobnu iskaznicu koja kao ogledni primjerak (po)služi kad treba javnost informirati o novostima vezanima za dokumente. No, zapravo, osim njegova lica, o tom čovjeku ne znamo ništa. Ni tko je, niti čime se bavi. Ne znamo ni je li visok ili nizak, je li korpulentan ili mršavije građe. Je li vedra osoba ili čista suprotnost osobi s fotografije. Godinama je prezentiran u istoj formi krnje biste. Ponekad se uoči da nosi kravatu i odijelo.

S faksa na posao

Jedino što je točno na podacima s osobne s njegovom fotografijom koja se usjekla u pamćenje građana diljem Hrvatske i šire jest - adresa. No Savska 31 nije njegovo mjesto prebivališta, već mjesto rada punih 18 godina. A on je djelatnik Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD), ime mu je Krešimir Pišćak (45), diplomirani je grafičar i trenutačno radi na mjestu voditelja proizvodnje registarskih tablica. No na testnoj kartici, čija je preslika ušla u svaki kutak Lijepe naše i šire, završio je 2013., dok je bio voditelj zadužen za dizajn osobne iskaznice jer u procesu osmišljavanja tog važnog identifikacijskog dokumenta, koji je tada sadržavao daleko manje zaštitnih elemenata i podataka od onih koji su uslijedili, uvijek je važna preciznost, brzina i usklađivanje svih podataka koji se individualiziraju.

U AKD je došao, kako se ono kaže, s faksa na posao. Te 2002. postao je pripravnik i počelo je klasično stažiranje tijekom kojeg je prošao sve procese tvrtke. I nije dugo trebalo da se pokaže kao bingo za poslodavca, pa je i zaposlen. A kako se tada formirao Odjel istraživanja i razvoja, ekipa puna ideja ulovila se u koštac s dizajniranjem klasičnih zaštićenih dokumenata na zaštićenim papirima. AKD je dalje rastao, a kako je uveden i OIB, isti je morao biti pridružen osobnoj iskaznici. Poslovi su se zahuktali pa je trebalo i ispoštovati projektnu dokumentaciju, tako da je veliki projekt podijeljen u potprojekte i Pišćak je postao voditelj za dizajn osobne, zaštitnih elemenata i podataka koji se individualiziraju na kartici.

image
Ogledni primjerak osobne iskaznice
Neja Markicevic/Cropix

- Prilikom testiranja strojeva za individualizaciju morali smo sve uskladiti za naručitelja, dakle za MUP. I onda mi jedan dan kolega iz dizajna kaže: ‘Fali mi fotografija. Hoću sliku’, a meni je to bilo zadnje na pameti jer se ionako znala njihova točna dimenzija. I bio sam fokusiran na sve moguće zahtjeve iz Ustava i da se svi uvjeti ispoštuju te kada dokument krene u upotrebu, da se podaci mogu jednostavno individualizirati. I nije mi bilo druge, jer nisam htio vući ljude za rukav po firmi da ih se slika, pa sam na kraju ja otišao do kolege fotografa da ‘okine’ nekoliko fotografija i pošalje dizajneru raw format kako bi stroj individualizirao kompletan layout - prisjeća se svojih početaka anonimne “slave” za Jutarnji list Krešimir Pišćak.

Vječni mladić

Nakon što je povratno dobio ispeglani dokument, i u crno-bijelom fotoizdanju, trebalo je popuniti i ostale podatke na testnoj osobnoj. Svaka zemlja ima svoje ogledne primjerke s imenom i prezimenom, ali on nije htio komplicirati stvar. Kao prezime stavljen je Uzorak, a kao ime Specimen i pritom se sam “postarao” za dvije godine. Proizvodnja nove osobne iskaznice u AKD-u ubrzo je krenula i tom su prilikom napravljeni i službeni uzorci za distribuciju. I tako je Pišćekova slika s netočnim podacima kao oglednim primjerkom osobne iskaznice u neku ruku postala i alarm za građane da, osim novosti koje donosi dokument, obrate pozornost i na njezinu valjanost, odnosno rok trajanja.

image
Djelatnik AKD-a Krešimir Pišćak
Neja Markicevic/Cropix

No kako je je osobna evoluirala, doživjela je i reviziju u kojoj je Pišćak, bez novog fotosessiona, kao vječni mladić dobio fotošopirano odijelo i kravatu. S lansiranjem biometrijskih dokumenata te kako pripremiti fotografiju za dokument pa su bila dva uzorka od kojih je jedan bio prekrižen, a drugi odobren, Pišćakove fotografije preplavile su gradove.

- Bio sam na plakatima, na tramvajskim stajalištima i građani su me dodatno, dok su čekali prijevoz, ukrašavali svojim slikarskim vještinama. Dobio sam brkove, rogove, cigaretu u ustima, a prijatelji su to slikali mobitelom i slali mi da se svi skupa smijemo - priča još Pišćak o “riziku” anonimne slave koja ga je pogodila kao posljedica klasičnog radnog procesa.

Pravila struke

Kad ga pitam jel’ mu možda žao što je pristao na to, kaže da nije jer je to u tom trenutku bilo najpraktičnije. - Zašto nagovarati nekog kolegu ili nekog prolaznika na slikanje, a bilo je važno da tehnički osobna bude prema pravilima struke. Jer to gleda i konkurencija pa da se ne da povoda za negativne komentare. Sve je ostalo unutar kuće. Uostalom, kolega je mene tražio za dodatna fotografiranja i razrađivanja detalja radi sigurnosnog aspekta kako bi policija kasnije na terenu lakše mogla identificirati osobu. AKD je specifičan po svojoj djelatnosti u RH. U tom segmentu izrade osobnih i putnih dokumenata koje su doživjele veliku revoluciju primjenom pojedinih komponenti pratili smo svjetske okvire. Sve veći su zahtjevi što se tiče sigurnosnih podataka, pa tehnologija s tim ide u korak - zaključuje Pišćek, čija je fotografija opet nedavno odaslana u MUP-ovu priopćenju na stotine tisuća adresa.

image
Kristina Leko Kuštrak
Neja Markicevic/Cropix

Inače, Pišćek u poslovnom svijetu ima istoimenu, recimo to tako, sestru blizanku, no ni približno ne sliče. I ona se za javnost zove Specimen Uzorak, rođena je kad i on, 1977., a njezina fotografija na identifikacijskom dokumentu, nakon videa na Youtubu kako aktivirati e-osobnu, preplavila je poslovnice pošta, tramvaja, vlakova... Njezino stvarno ime je Kristina Leko Kuštrak, za potrebe testnog dokumenta postarana je za dvije godine, za razliku od Pišćeka koji se pomladio za tri. U AKD-u je od 2007. godine i odmah po obrani diplomskog na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu žurila je predati potvrdu da je diplomirala.

Slučajnost

- Bio je to dan pun adrenalina. Obranila sam diplomski to prijepodne, u 13 sati sam žurila na autobus za Zagreb jer su do 15 sati u AKD-u trebali zaprimiti potvrdu da sam diplomirala jer mi je sutradan bio prvi radni dan. Krenula sam s online marketingom i u odjelu prodaje i kompleksnih rješenja. Sada sam u IT sektoru na mjestu direktora. A na fotografiji za dokument sam završila slučajno. U suradnji s MUP-om krenulo se u kampanju koja je imala cilj potaknuti i osvijestiti građane o mogućnostima osobne iskaznice. Isplanirala se PR kampanja i trebalo je pokazati ljudima kako aktivirati elektroničku osobnu iskaznicu. Distribucija je išla prema policijskim postajama, školama, poštama, vlakovima, tramvajima... Prilikom snimanja videa kako aktivirati eosobnu, trebalo je naći nekoga tko ju još nije imao aktiviranu - pojašnjava Kristina Leko Kuštrak koje su se kolege sjetili jer je upravo ona tada mijenjala dokument, ali ga nije aktivirala.

image
Kristina Leko Kuštrak
Neja Markicevic/Cropix

Jedan dan su je kolege pozvali za potrebe snimanja videa.

- Ubacila se moja osobna u čitač, pokrenula sam proceduru aktivacije s mojom osobnom i snimio se video. Kao i kolega Krešo, nazvana sam isto. Spojio nas je stroj - smije se Leko Kuštrak čija je slika vrlo brzo nakon toga završila na džumbo plakatima, u javnom gradskom prijevozu, novčarskim institucijama... Ubrzo su joj prijatelji i poznanici počeli slati slike gdje sve “visi”.

- Moja mama je bila iznenađena kad su i njoj poslali sliku s mojim plakatom. Trebala sam biti samo na filmu na YouTubeu, na kraju sam završila posvuda - smije se, svjesna da je to sve dio posla u kompaniji koja je dugi niz godina MUP-ov partner za izradu dokumenata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:02