ZLU NE TREBALO

Ovo je moj ruksak za hitne slučajeve: Osam Zagrepčana otkrilo sadržaj njihovih torbi za izvanredne situacije

 Privatni album
Što su sve spakirale za slučaj novog potresa, povjerile su nam i voditeljica Daniela Trbović te pjevačica Lana Jurčević

Potres koji je pogodio Petrinju 29. prosinca i osjetio se u cijeloj zemlji ponovno nam je utjerao strah u kosti. Iza nas je godina jakih potresa u kojoj smo naučili da je za ovakve i slične izvanredne situacije dobro imati spreman ruksak s nužnim stvarima. Popis stvari koje bi se trebale naći u ruksaku u slučaju potresa objavio je i Crveni križ, a neke od najosnovnijih svari koje bi se trebale naći u njemu su: svjetiljka, lijekovi, mobitel, punjač, higijenski set, nešto suhe hrane, voda, rezervna odjeća i deka, dokumenti, set prve pomoći, novac, zviždaljka i nožić. Što ćete staviti u ruksak, vjerojatno ovisi o tome koliko vas je u obitelji, imate li ljubimce, djecu ili stariju osobu kojoj su potrebni posebni lijekovi. Razgovarali smo s različitim profilima ljudi o tome što sadržavaju njihovi krizni ruksaci.

- Nakon razornog zagrebačkog potresa u ožujku tri tjedna su nam pokraj vrata stajali spremni torba i kofer. Kad je strah popustio, raspakirali smo se. Sad je kći ta koja se pobrinula da iznova spakiramo stvari - kaže nam zagrebačka ekonomistica Nina Klanjčić (47) o strahu zbog prirodne katastrofe nad kojima čovjek uistinu nema kontrolu.

- U ruksaku su nam dokumenti i novac, a tu su, naravno, i higijenske potrepštine. Dakle, imamo neseser u kojem je četkica za zube, zubna pasta, sapun, toaletni papir, a kći Maris je u to pakiranje stavila čak i šminku. Spakirali smo i zimsku presvlaku, po jednu deblju vestu, hlače, majicu, donje rublje. Ponijela je i svoju najdražu igračku - govori nam ekonomistica Nina. Za svaki slučaj, spakirala je i najosnovnije lijekove.

image
Privatni album

- Dok smo slagali ruksak, dodavali smo i poneku sitnicu iz kuće. U kćerinu ruksaku je i čokoladica i termosica. Ruksak smo složili nakon potresa, kad nas je prošlo stanje šoka i kad smo donekle došli sebi. Shvatili smo da bi bilo pametno imati spreman ruksak za, ne daj Bože, još jedan veći potres - priča nam ekonomistica.

Zagrepčanka Irena Jelić nakon nedavnog potresa kod Gline i Petrinje proširila je svoju opremu za slučaj potresa. Živi u strogom centru Zagreba i njezin dom je bio prilično oštećen u zagrebačkom potresu u ožujku. Traume su se produbile, a sadržaj njezina ruksaka postao još veći jer je u međuvremenu naučila što mora imati sa sobom u slučaju novog udara. Tako sad u hodniku njezina doma, odmah pokraj izlaznih vrata, stoje i dvije jakne, jedne buce i tenisice. U pripremi joj je i torbica s novčanikom, karticama i ključevima, a ruksak joj je poput supersaka iz crtića “Sport Billy”.

- U jednom bočnom džepu nalaze se dvije boce s vodom, a u drugom kišobran, četkica i pasta za zube, krema za lice i češalj. U prednji džep ruksaka smjestila sam punjač za mobitel, punjač za sat, paket kirurških maski i jednu platnenu. Tu je i dezinficijens, putovnice, ključevi od auta, vozačka, prometna, token za internet bankarstvo... - nabraja Jelić. U unutrašnjost ruksaka spremila je svu drugu dokumentaciju. Tako se u jednom fasciklu nalazi etažni elaborat za kuću, police osiguranja, ZK izvadak..., ali i diploma, prijepisi ocjena, razne svjedodžbe... Zapravo, sva dokumentacija koja joj je važna.

- Spremila sam i jedne naočale za vid, jedne sunčane, baterijsku lampu za glavu, šibice, torbicu za prvu pomoć, nožić te energetsku hranu poput keksa, čokolade i indijskih oraščića. Sad, nažalost, točno znam što treba imati sa sobom - zaključila je Irena Jelić.

Redateljica Arija Rizvić kaže kako nema ruksak ni torbu s najnužnijim stvarima ako zagusti, ali prošlih tjedan dana spava tako da su joj tik do uzglavlja, na jednom mjestu, novčanik, dokumenti i ključevi od automobila.

- Tako se nekako psihički bolje i točno tako, držeći uz jastuk novčanik, dokumente i ključeve automobila, spavala sam tjednima proljetos nakon zagrebačkog potresa. I taman kad sam se ponadala da više nikad neću tako, dogodio se katastrofalan, razoran potres u Petrinji. Ne ponovilo se nikad, nikad više - priželjkuje Arija.

Poznata voditeljica Daniela Trbović (57) svoj “ruksak za potrese” spakirala je također još u ožujku i tad je tako spakiran “čučao” u njezinom dnevnom boravku mjesec dana.

image
Privatni album

- Tih mjesec dana ja sam spavala u trenirci, spremna da u svakom času, ako ustreba, pohitam prema vratima i u prolazu samo poberem ruksak u kojem se nalaze boca vode, nešto pribora za prvu pomoć, lijekovi... U ruksak sam potrpala i tople sokne, ali i putovnicu. Zašto baš putovnicu, ne znam ni sama, bit će da to podsvijest progovara. Imam još unutra i energetske pločice ako ogladnim te kremu za ruke, što i meni samoj, sad kad pričam, zvuči smiješno, ali neću je vaditi iz ruksaka - govori Daniela Trbović, koja je svoj “ruksak za potrese” raspakirala u travnju u želji da ga više nikad u životu ne treba ponovno spakirati.

- To je bila samo lijepa želja, stvarnost je drugačija, pa je moj ruksak sad ponovno pun i spreman. Živim na sedmom katu i posljednjih dana pomno motrim kuglice na boru. Ne radi blagdanskog ugođaja, nego da bih, ako se počnu jako njihati, pojurila napolje s ruksakom - priznaje Daniela.

Pjevačicu Lanu Jurčević (36) potres je neugodno iznenadio dok je u svom zagrebačkom domu, sasvim opušteno, snimala video. Tako je nehotice uspjela snimiti i potres.

- Shvatila sam da uopće ne znam što treba napraviti kad počne tresti, jer me ta neizvjesnost uvijek izbezumi kad ne znaš hoće li stati skoro ili će krenuti još gore. Najgluplja stvar koju mogu napraviti je trčati van za vrijeme potresa, jer nije baš da mogu ekspresno izići iz stana. U strci, prvo sam zgrabila svoju šnaucericu Šnicku u naručje, a sve drugo mi je bilo nebitno. Izletjela sam van u šlapama i ogrtaču - ispričala nam je Lana. Potresi joj izazivaju veliku neugodnost, priznaje, zato što nad njima nema nikakvu kontrolu.

- Vrlo malo stvari se bojim u životu, ali ti potresi mi baš stvaraju neugodan osjećaj - kaže. Za novi potres i bježanje iz stana sad je, otkriva, spremna zahvaljujući svom dečku Filipu Kratofilu.

- Moj Filip nam je ovog četvrtka pripremio jedan zajednički ruksak za hitne slučajeve. On je puno organiziraniji od mene, tako da je to za mene ruksak iznenađenja jer nemam pojma što nam je spakirao, ali uz njega nemam ni potrebu provjeravati - priznaje Lana, koja je odmah nakon potresa osnovala javnu Facebook grupu Pomoć svima 29.12. (Potres) HR gdje svatko može navesti pomoć koju nudi.

Novi potres vratio je stari strah i Mirni Naiiji Marić, 21-godišnjoj Zadranki i Miss Universe Hrvatske 2020.

- Kad je prestalo tresti, izašla sam iz stana i trebalo mi je puno hrabrosti da se vratim. Ne mogu ni zamisliti kako je bilo ljudima u Petrinji i okolnim mjestima - dodaje Mirna Naiia, koja u svojoj torbi od ožujka redovito nosi dodatnu bateriju za mobitel te punjač, tako da bateriju može napuniti i u autu, u slučaju da nestane struje kako bih mogla u svakoj situaciji ostati u komunikaciji sa svojom obitelji.

- Još nisam u fazi da imam ruksak spremljen za slučaj potresa, ali sad razmišljam o tome da bi ga bilo dobro napuniti. Iako, iskreno se nadam da neće biti potrebe za tim i da u ovoj godini neće biti novih potresa - rekla nam je Mirna Naiia te priznala da strahuje od novih potresa te se svaki put trzne kad prođe tramvaj ili kad se zalupe vrata.

Pjevačica Gina Victoria Damjanović (27) nema ruksak već omanji kofer za slučaj potresa.

image
Privatni album

- Pun je zimske garderobe: rukavica, kapa, vesta, džempera... Tu su i lijekovi, bočica vode, nešto konzervi, papirnatih maramica... Imam i nekoliko paketa orašastih plodova te vrećicu smokija, koji obožavam, a spakirala sam ga da bude uz mene, zlu ne trebalo - kaže mlada pjevačica.

Profesor njemačkoga jezika Vinko Hudek (45) ima spremnu malu torbu još od proljeća i zagrebačkog potresa.

- Unutra je plastična boca od pola litre u kojoj je domaća šljivovica, nova neotpakirana trenirka, nešto higijenskih potrepština, donji veš i čarape, ručnik te 200 kuna. Zlu ne trebalo. I nisam planirao što ću u nju staviti, napravio sam to ad hoc, a neki dan sam s prijateljima razgovarao o tome i rekli su mi da su sasvim zadovoljni mojim odabirom - otkriva nam profesor Vinko Hudek. Ne zna, kaže, je li to uopće prijeka potreba, ali nekako se zbog napunjenog ruksaka osjeća mrvicu bolje. Dodaje da većina onih koje poznaje ne želi stvarati dodatni presing na ionako razorenu psihu, pa radije spavaju u trenirkama nego da svakodnevno prolaze pored spakiranog ruksaka. Možda imaju pravo jer garancije nema ni za što, zaključio je Hudek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 04:12