PRVI ISTUP

Ovo je zaštitar koji je iz dosade uništio sliku vrijednu 6,6 milijuna kuna: ‘Što sam to učinio?!‘

Aleksander Vasiliev

 Anna Zhilova/East2west News/Profimedia
Mislio sam da su to samo crteži nečije djece. Da sam barem znao koliko te slike zapravo koštaju, zavapio je Aleksander Vasiliev

Napokon je otkriven identitet zaštitara koji je iz čiste dosade vandalizirao sliku vrijednu 740.000 funti koja je bila izložena u Jekaterinburškom predsjedničkom centru Boris Jeljcin u Rusiji. Riječ je o nekadašnjem ratnom heroju odlikovanom za vojnu hrabrost, 63-godišnjem Aleksanderu Vasilievu. On je, podsjetimo, olovkom crtao po očima na praznim licima na klasičnoj slici "Tri figure" (1932. -1934.) umjetnice Anne Leporskaje.

- Budala sam jer sam to napravio - skrušeno je priznao i pokajao se zaštitar, kojemu sad prijeti zatvorska kazna zbog vandalizma. Vasiliev je za jekaterinburške novine E1 rekao kako su ga na spomenuti čin nagovorile učenice koje su posjetile izložbu apstraktne umjetnosti.

image

slika 'Tri figure' Anne Leporskaje

Not Supplied/East2west News/Profimedia

- Da budem iskren, nisu mi se baš svidjele slike na izložbi, ostavile su težak dojam na mene. Pokušao sam proći pored njih bez da ih uopće gledam. Ali promatrao sam kako ljudi reagiraju na njih, a onda sam vidio tinejdžere od 16 ili 17 godina kako stoje i raspravljaju zašto likovi na slikama nemaju oči, usta, zašto im nedostaje ljepote...

U grupi su bile te djevojke koje su mi rekle: 'Nacrtaj im ti oči, pa ti radiš ovdje'. Zbilja sam vjerovao da su autori tih slika neki mladi ljudi. Zato sam i pitao te cure jesu li to njihova djela, a one su mi odgovorile: 'Da'. Dale su mi kemijsku olovku i ja sam nacrtao oči. Mislio sam da su to samo crteži nečije djece - izjavio je Aleksander.

- Da sam barem znao da su te iste slike dovezene iz Moskve, da sam barem znao koliko zapravo koštaju! Što sam to učinio? - zavapio je zaštitar za ruske medije, a prenosi Daily Mail. Dodaje kako je i vrlo brzo nakon skandala tražio od nadređenih da ga puste kući jer su ga, kaže, "počele boljeti ratne rane". Naime, u čečenskom ratu, u kojemu je bio stariji poručnik, bio je teško ranjen i jedva je preživio.

Njegova supruga Julija, inače medicinska sestra na covid odjelu, rekla je kako je on "normalan čovjek, ali da može biti naivan poput djeteta".

image

Aleksander Vasiliev

Anna Zhilova/East2west News/Profimedia

- Želim da me svi ostave na miru. Želim mirno živjeti sa svojom ženom - zaključio je Vasiliev.

Slika je u međuvremenu uklonjena s izložbe i vraćena u Tretjakovsku galeriju u Moskvi, odakle je bila i posuđena. Troškovi njezine obnove procijenjeni su na 2500 funti, a platit će je tvrtka u kojoj je zaštitar radio, ali u kojoj je dobio otkaz.

Policija je pokrenula istragu zbog vandalizma, a Aleksanderu prijeti novčana globa od 395 funti i jednogodišnja kazna u obliku popravnog rada.

Kustosica izložbe Anna Reshetkina rekla je kako je čuvaru to bio prvi dan na poslu.

- Njegovi motivi i dalje su nam nepoznati, ali uprava vjeruje kako je to bila neka vrsta propusta u razumu - izjavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:48